Binas historia

Binas historia
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor458
Vikt662 gr
Utgiven2016-08-13
SABHce
ISBN 9789127149816
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen


"Binas historia" är en roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. Krisen med bisamhällen som slås ut världen över kan se ut som en perifer detalj i det ekologiska systemet. Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter?


William är en melankolisk biolog och fröhandlare i England 1852, som bygger en helt ny sorts bikupor för att ge ära och berömmelse åt sig själv och familjen.


George är biodlare i USA 2007 och kämpar för sin överlevnad men hoppas att sonen kan rädda gården. Men något håller på att hända med hans bin.


Tao arbetar med handpollinering i ett framtida Kina där bina har försvunnit. Hennes högsta önskan är att sonen ska få ett bättre liv.


Från de första trevande försöken att odla bin över det industriella lantbruket till en framtid utan bin. "Binas historia" är tre vackert och överraskande sammanfogade berättelser om relationer mellan föräldrar och barn, och om människans sårbarhet.Maja Lunde har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom, bland annat serien "Världens bästa gäng", som i höst ges ut på Natur & Kultur. "Binas historia" är hennes första roman för vuxna och har sålts till femton länder. Maja Lunde är bosatt i Oslo, Norge.
'Binas historia' är komplex och ytterst välskriven, därtill spännande som en psykologisk thriller.
Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet
En fantastiskt intressant, spännande och mångbottnad historia // En klar fyra.
Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige
[Binas historia ]skulle jag vilja beskriva som en korsning mellan Hungerspelen och Margaret Atwoods briljanta MaddAddam-trilogi. Den kretsar kring möjligheten av en global miljökatastrof, men kryllar också av känsligt återgivna skildringar av relationer mellan föräldrar och barn. //Binas historia är helt enkelt den mest visionära norska roman jag läst sedan första delen av Knausgårds Min kamp.
Ulrika Kärnborg, Expressen
en skicklig och spännande ödesberättelse
Joar Tiberg, Aftonbladet
En underbar bok
Bloggen Bokstugan
en oavbrutet spännande bladvändare.
Per Carlsson, Motala & Vadstena Tidning»Maja Lunde skapar livshistorier som berör och engagerar, samtidigt som hon belyser en global katastrof.«
VG


»Hennes debutroman kommer att locka många läsare, inte bara i Norge.«
AFTENPOSTEN


Originaltitel: Bienes historie.
Översättning: Lotta Eklund.

Maja Lunde skapar livshistorier som berör och engagerar, samtidigt som hon belyser en global katastrof.

VG