Så här upphör världen

Så här upphör världen
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreSvenska berättare
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor277
Vikt0
Utgiven2017-03-11
SABHcd
ISBN 9789127149779
<blockquote>

En ytterst l&auml;sv&auml;rd och t&auml;nkv&auml;rd roman som placerar sin upphovsman bland de allra mest intressanta samtida svenskspr&aring;kiga f&ouml;rfattarna just nu.

BTJ-h&auml;ftet nr 12

</blockquote>

F&ouml;rsommargr&ouml;nskan sk&auml;lver omkring Erik och Julia n&auml;r de stuvar in barnen i bilen och p&aring;b&ouml;rjar f&auml;rden mot stugan vid havet i &Ouml;sterbotten. Utifr&aring;n: en k&auml;rnfamilj mitt i livet&nbsp;som ska f&aring; en l&aring;ng sommar tillsammans. Men tiden kan ocks&aring; verka i motsatt riktning, blottl&auml;gga sprickorna i det som f&ouml;rut verkade stadigt. Andra personer dyker upp och komplicerar tillvaron: Julias barndomsv&auml;n Marika och hennes karismatiske man Chris, som leder R&ouml;relsen. En grupp milj&ouml;aktivister som gett upp hoppet om jorden och som ist&auml;llet &ouml;var sig i att leva primitivt och s&ouml;rja den v&auml;rld som redan g&aring;tt f&ouml;rlorad. I utkanten finns en ensam kvinna i ett hus vid stranden som b&auml;r p&aring; en stor sorg.

Kring dessa m&auml;nniskor, en sommar, spinner Philip Teir en finst&auml;md ber&auml;ttelse om livsval och l&ouml;gner, om barndom och vuxenhet. Hur lever vi, om vi vet att v&auml;rlden snart kommer att upph&ouml;ra?

<strong>Philip Teir</strong>&nbsp;(f&ouml;dd 1980) &auml;r f&ouml;rfattare och tidigare kulturchef p&aring; Hufvudstadsbladet. Han skriver om politik och kultur f&ouml;r Dagens Nyheter och driver festivalen Helsinki Lit.&nbsp;Debutromanen <em>Vinterkriget</em> &ouml;versattes till flera spr&aring;k. Det brittiska f&ouml;rlaget Serpent&rsquo;s Tail utkorade honom till #scanzen, en samtidsskildrare likt Jonathan Franzen men med nordiskt temperament.

&nbsp;

<blockquote>

Mitt i sommaridyllen, men bland alla p&aring;g&aring;ende samtidskriser &ndash; fr&aring;n familjelivets till klimatets &ndash; placerar Philip Teir sin nya roman &rsquo;S&aring; h&auml;r upph&ouml;r v&auml;rlden&rsquo;. Dess nerv ligger i det som bara n&auml;stan sker, i en smygande k&auml;nsla av underg&aring;ng och allt &auml;r p&aring; v&auml;g att glida oss ur h&auml;nderna. F&ouml;rfattaren l&auml;gger fingret p&aring; samtidens puls och avl&auml;ser det oroliga flimret mellan slagen.

Marit Furn, Svenska Dagbladet. En av veckans fem b&auml;sta kulturh&auml;ndelser.

Philip Teir har en lugn ber&auml;ttarauktoritet, och talang f&ouml;r att skapa sp&auml;nning. Detta &auml;r ingen thriller, men tillvaron &auml;r laddad. &rsquo;En r&aring;, stickande lukt&rsquo; m&ouml;ter i sommarstugan, och lukten oroar l&auml;saren romanen igenom. Kanske inte ett lik precis, men n&aring;got lurar under trossbottnen, likafullt. Alla d&ouml;ljer sin skamliga hemlighet, och riskerar att bli avsl&ouml;jade n&auml;r som helst.

Ulrika Knutson, Dagens Nyheter

Det &auml;r en ordin&auml;r familj. Philip Teir skildrar den med driven skicklighet och en f&auml;ngslande mild intensitet. Spr&aring;ket &auml;r lysande. I sina b&auml;sta stunder p&aring;minner Philip Teir om Hjalmar S&ouml;derberg. Och n&auml;r sprickorna i deras samliv b&ouml;rjar bli synliga f&ouml;rm&aring;r Teir skildra ett f&ouml;rlopp med en precision som &auml;r rentutav &ndash; urs&auml;kta klyschan &ndash; gastkramande och djupt orov&auml;ckande /&hellip;/ Jag &auml;r djupt imponerad.

Crister Enander, Ystads allehanda m.fl.

Teir har en uppenbar beg&aring;vning f&ouml;r att ringa in de sm&aring; dramer och sp&auml;nningar som alltid finns i en familj. I beskrivningen av det kollektiva familjemedvetandet &auml;r det sk&auml;l att lyfta fram Teirs beskrivning av barnen, s&auml;rskilt pojken Anton. Hans ensamhet och &auml;ngslan f&ouml;r att f&ouml;r&auml;ldrarna skall g&aring; ifr&aring;n varandra beskrivs med en pregnans och n&auml;rvaro som g&ouml;r att l&auml;saren helt lever sig in i honom. Det &auml;r helt enkelt lysande gjort.

Claus Elholm Andersen, Hufvudstadsbladet

Teir &auml;r en fantastisk ber&auml;ttare som utan stora &aring;th&auml;vor eller m&auml;rkliga historier f&aring;ngar sin l&auml;sare fr&aring;n f&ouml;rsta kapitlet.

Anne-May Wis&eacute;n, &Ouml;sterbottens tidning

Det &auml;r lite som med klimatf&ouml;r&auml;ndringen: en dag &auml;r det bara f&ouml;r sent. Allts&aring; &auml;r &rsquo;S&aring; h&auml;r upph&ouml;r v&auml;rlden&rsquo; ocks&aring; en insiktsfull &auml;ktenskapsroman om klyschan &rsquo;vi bara v&auml;xte is&auml;r&rsquo;.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

&rsquo;S&aring; h&auml;r upph&ouml;r v&auml;rlden&rsquo; &auml;r en ytterst l&auml;sv&auml;rd och t&auml;nkv&auml;rd roman som placerar sin upphovsman bland de allra mest intressanta samtida svenskspr&aring;kiga f&ouml;rfattarna just nu.

Rickard Lindholm, BTJ-h&auml;ftet nr 12 2017

&rsquo;S&aring; h&auml;r upph&ouml;r v&auml;rlden&rsquo; &auml;r en mycket filmatisk ber&auml;ttelse. Jag f&ouml;rest&auml;ller mig den tryckande st&auml;mning som kan m&aring;las upp i kontrasten mellan m&ouml;rka granar och solbelyst strand. Vem iakttar vem och vad h&auml;nder h&auml;rn&auml;st?

Anna D&ouml;nsberg, Svenska Yle

Dialogerna &auml;r p&aring; kornet, personkarakt&auml;ristiken engagerande, greppet om tematiken handfast. Trots de tunga &auml;mnena finns det en l&auml;tthet i gestaltningen som f&aring;r texten att flyta p&aring; och dra en med sig.

Anna M&ouml;ller-Sibelius, Vasabladet

Precis som [Teirs] tre tidigare b&ouml;cker &auml;r &rsquo;S&aring; h&auml;r upph&ouml;r v&auml;rlden&rsquo; sv&aring;r att l&auml;gga ifr&aring;n sig.

Sebastian Johans, Upsala Nya Tidning

Med humor av det bistrare slaget lotsar oss Teir in i den h&auml;r stormens &ouml;ga. Humorn finns i de m&auml;nskliga reaktionerna, i repliker och pikar, i de skarpa iakttagelserna. Det &auml;r sp&auml;nnande p&aring; ett pressat s&auml;tt, men inte hopknycklat utan mer vikt av de omsorgsfullaste av h&auml;nder. Det &auml;r ambiti&ouml;st skrivet, och det finns inga tv&auml;ra kast n&auml;r trevligheterna &ouml;verg&aring;r i otrevligheter. Romanen har ocks&aring; ett slut som b&aring;de &auml;r fyndigt och ytterst passande f&ouml;r genren &ndash; ett slut som sl&aring;r till lika iskallt som filmatiseringen av Stephen Kings novell &rdquo;The Mist&rdquo; gjorde f&ouml;r n&aring;gra &aring;r sedan.

Bj&ouml;rn Kohlstr&ouml;m, bloggen Bernur

</blockquote>