Moonwalk med Einstein : minnet och konsten att komma ihåg

Moonwalk med Einstein : minnet och konsten att komma ihåg
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur
GenrePsykologi
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor239
Vikt142 gr
Utgiven2013-03-15
SABDoeab
ISBN 9789127135635
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Joshua Foer ska skildra de amerikanska minnesmästerskapen. Då får han veta att han skulle kunna ställa upp i nästa års mästerskap om han bara tränar och att han faktiskt har en hyfsad chans att vinna. Han, som brukar glömma det mesta, börjar gräva djupare för att förstå vad som ligger bakom minnesmästarnas enastående prestationer.


Resultatet blev Moonwalk med Einstein, en underhållande, rik, praktisk och klok bok om minnet och minnesträning. I den internationella bästsäljaren får vi följa hur Foer under ett år tränar upp minnesförmågan med bland annat minnestekniker och samtidigt försöker förstå vetenskapen om inlärningen, hur minnet fungerar, dess begränsningar och dess gömda potential.


De minnestekniker han får lära sig är inte nya. De härstammar från antikens Grekland och har spelat en stor roll i den mänskliga historien ända fram till vår tid. Med en minnesmästares egna ord: minnesträning handlar inte bara om att kunna visa upp ett kul partytrick utan om att slå vakt om något djupt och ursprungligt mänskligt.


Och hur gick det för journalisten Joshua Foer i tävlingen? I Moonwalk med Einstein får du svaret.


Översättning: Johan Nilsson


Här finns Joshuas egen hemsida.Ett häpnadsväckande reportage om det mänskliga minnet. ... "Moonwalk med Einstein" är långt från självhjälpslitteraturens snabba partytrick, snarare är det en vetenskapshistorisk introduktion till det mänskliga minnet och de mekanismer som hjärnan bygger upp det på.
Kulturnyheterna


Med en lekande lätt prosa och en nyfikenhet som smittar av sig på läsaren slänger han sig handlöst ut på sin resa. Joshua Foer bjuder på ett gediget och matnyttigt reportage från en värld jag inte trodde fanns på riktigt när jag först hörde talas om den. Foer har ett verkligt öga för detaljer och är inte rädd för att krydda sina historia med små anekdoter, samtidigt som han lyckas hålla en balans och inte tappa fokus på det som är viktigt för hans reportage, nämligen minnet och hur man tränar det för att bli bäst i världen på att minnas.
Peter Olsson, Skånska Dagbladet


Underhållande och lärorikt.
Ingrid Norrman, Expressen


Det är en fängslande populärvetenskaplig skildring av ett ämne som på samma gång tillåts vara supernördigt och brett allmänmänskligt.
Patrik Svensson, Sydsvenskan


Själv drar jag slutsatsen att det här nog är bland det bästa jag kommer att läsa i år. Rekommenderas! Allt annat glömt. Punkt.
Mikael Karlsson, Borås Tidning


Joshua Foer skriver bildat med en humoristisk finish Hans entusiasm inför minneskonsten är smittande och den underhållande tonen drar läsaren med även över de tyngre partierna Jag tror att Joshua Foers bok är en av de första i en bredare kulturell trend som uppmärksammar oss på hur minnet håller på att mögla bort i det tysta.
Kristian Ekberg, Arbetarbladet


Jag har aldrig funderar särskilt mycket över hur jag skulle kunna förbättra mitt minne på fler områden, men nu tror jag att jag skulle kunna det, efter att ha läst Moonwalk med Einstein, av den unga vetenskapsförfattaren Joshua Foer. Den är helt fenomenal, en av de mest intressanta böcker jag har läst i sommar.
Bill Gates