Skrivbordskrigarna : hur extrema krafter utnyttjar internet

Skrivbordskrigarna : hur extrema krafter utnyttjar internet
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor276
Vikt0
Utgiven2013-01-21
SABOcgg
ISBN 9789127135505

Extremhögerns resa från samhällets utkant till de europeiska parlamenten har skett parallellt med deras allt starkare internetnärvaro. Nätet har gett främlingsfientliga grupper och partier fritt spelrum att sprida sitt hat, i våra kommentarsfält, i sociala medier och på oräkneliga egna webbsajter.

Den potentiella rekryteringsbasen har mångdubblats och barn och unga är särskilt i riskzonen för rasistisk propaganda men ingen är immun, och mycket tyder på att vi redan börjat vänja oss vid hatet. Samtidigt står polis och rättsväsende handfallna.

I&nbsp;<em>Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar internet</em>&nbsp;utforskar Lisa Bjurwald n&auml;tets m&ouml;rka sida. 22 juli-attackerna mot Norge &auml;r den yttersta konsekvensen av att blunda f&ouml;r n&auml;trasismen. Sj&auml;lvradikalisering p&aring; internet blir nu en av framtidens st&ouml;rsta s&auml;kerhetspolitiska utmaningar, menar f&ouml;rfattaren. F&ouml;r hur hittar vi n&auml;sta Anders Behring Breivik bland hundratusentals skrivbordskrigare?

En muslimhatande h&ouml;gerextremist, som inte var nazist? Det hade man aldrig h&ouml;rt talas om. N&auml;r Fredrik Reinfeldt tillsammans med justitie- och demokratiministrarna tv&aring; veckor efter d&aring;den ville visa handlingskraft och ber&auml;ttade om regeringens nya handlingsplan mot extremism, talade han bara om dem S&auml;po l&auml;nge granskat: jihadister, nazister och anarkister. Om muslimhatet hade han inget att s&auml;ga. Journalisten Lisa Bjurwald var d&auml;remot beredd. Hon hade sett vad som r&ouml;rde sig p&aring; de antimuslimska n&auml;tsajterna och drog, n&auml;stan ensam bland borgerliga opinionsbildare, snabbt de ideologiska tr&aring;darna fr&aring;n Breivik till Sverigedemokraterna och &auml;nda in bland konservativa och liberala debatt&ouml;rer.

<strong>Lisa Bjurwald</strong> &auml;r journalist och f&ouml;rfattare och har tillsammans med Maria Blomquist skrivit reportageboken&nbsp;<em>God dag kampsyster! Kvinnorna i extremh&ouml;gern</em>&nbsp;(2009). Hon &auml;r redakt&ouml;r p&aring; Mediev&auml;rlden och norska Ny tid och har tidigare varit ledarskribent p&aring; DN och SvD. Hennes bok&nbsp;<em>Europas skam. Rasister p&aring; frammarsch</em>&nbsp;(2011), har &ouml;versatts till flera spr&aring;k.&nbsp;

<blockquote>

Lisa Bjurwald d&ouml;per i sin reportagebok internets fascister till skrivbordskrigare. Det &auml;r ett bra ord. Men boken beskriver ocks&aring; hur de radikaliseras och att vem som skrider vidare fr&aring;n ord till handling &auml;r om&ouml;jligt att veta i f&ouml;rv&auml;g. Skrivbordskrigarna &auml;r en noggrann och v&auml;lskriven beskrivning av hur extremismen ser ut, f&ouml;rgrenar sig och frodas. Att f&aring; information om den g&ouml;r den inte mindre skr&auml;mmande - tv&auml;rtom.

<em>Rebecka &Aring;hlund, Sm&aring;landsposten</em>

Akta er, det &auml;r det &aring;terkommande budskapet, med internet har rasisterna f&aring;tt h&auml;nderna p&aring; ett massmedium de bara kunde dr&ouml;mma om p&aring; flygbladens tid. H&auml;r har de snabbt etablerat en egen v&auml;rld, d&auml;r de kan samordna sig och rekrytera, f&aring; bekr&auml;ftelse och bli allt mer &ouml;vertygade. Ja, de uppfinner till och med ett eget spr&aring;k: kulturberikare, judemedia, oikofobi, dhimmi. Som i en sekt - men en sekt som varje dag n&aring;r tiotusentals svenskar.

<em>Petter Larsson, Aftonbladet</em>

</blockquote>