Europas skam : rasister på frammarsch

Europas skam : rasister på frammarsch
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor349
Vikt203 gr
Utgiven2012-05-15
SABOhe
ISBN 9789127133853
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Uppdaterad utgåva som bland annat kommenterar terrordåden i Norge och nazistskandalen i Tyskland.

Rasismen vinner mark runt om i Europa. I Tyskland mobiliserar nynazister i tysthet och i Ungern har det nyfascistiska partiet Jobbik blivit de ungas röst. I Storbritannien har en våldsam antimuslimsk gaturörelse växt fram och inspirerat till syster organisationer över hela Europa. De främlingsfientligas medvind i Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Schweiz visar att kränkningar av de grundläggande fri- och rättigheterna blivit ett politiskt framgångsrecept. Och i den svenska riksdagen ekar Sverigedemokraternas islamofoba retorik.

Genom möten med såväl forskare och aktivister som högerpopulister och nazister tecknar Lisa Bjurwald en skrämmande bild av utvecklingen i dagens Europa. När ledande politiker inte sätter stopp, vem skyddar då de utsatta? Vi kan inte längre blunda för rasismen, som både hotar våra minoriteter och själva demokratin.

Lisa Bjurwald, född 1978, är journalist och författare. Hon har tidigare skrivit reportageboken God dag kampsyster! Kvinnorna i extremhögern (2009) tillsammans med Maria Blomquist. Europas skam är översatt till en rad språk, bland andra norska och tyska.

En lika väldokumenterad som skrämmande lägesbeskrivning.
Svenska Dagbladet

En upplysande och modig bok.

Lars Linder, Dagens Nyheter

En starkt engagerande reportagebok.

Torbjörn Elensky, Upsala Nya Tidning

Minutiöst researchad Det är ett modigt arbete som Bjurwald gjort. Andres Lokko, Aftonbladet