Eld : flammor och glöd - samisk eldkonst

Eld : flammor och glöd - samisk eldkonst
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor429
Vikt1220 gr
Utgiven2005-01-26
SABMcs
ISBN 9789127107502
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

En ensammen gumma kan inte träta i sin ensamhet och ett ensamt vedträ kan inte brinna, det är ett gammalt talesätt.

I Eld. Flammor och glöd samisk eldkonst möter vi människor med djup kunskap om eld och eldens betydelse. Kunskapen har traderats muntligt genom flera hundra år, men snart finns ingen kvar som kan berätta. Under närmare tjugo år har Yngve Ryd med värme samtalat med äldre samer vilket har resulterat i över fyratusen sidor anteckningar. Berättelserna är livsskildringar från en svunnen tid.

Ola Omma och Anders Larsson-Lussi brukar ofta framhålla att de blir pigga av att prata, och efter några timmar nästan gnistrar det om dem. Det känns som om dem berättar för brinnande livet, för att något av deras värld ska finnas kvar.

Elden är ett av människans äldsta verktyg, och den har brukats i flera hundratusen år. Alla har någon gång suttit framför en brasa och njutit av värmen och tryggheten, och när vi vill ha det mysigt hemma tänder vi ljus.

Detta är en bok om eldkunskap. Olika slags eldar och bränsle beskrivs; från tall och gran i skogen, till eld högt upp på kalfjället. Hur eldar man i snö eller när det stormar? Vad kan man elda med när inga träd finns i närheten? Kan man sova på eld? Vilken eld värmer mest, och vilken ryker minst? Vad bör man alltid ha med sig i ryggsäcken? Och varför blir man sugen på kaffe när man ser torrsälg?

Eld är illustrerad med 220 färgfotografier och är en praktisk handbok för vildmarkslivet och ett unikt stycke kulturhistoria, som ingen tidigare har nedtecknat.

Eldkunskapen börjar falla i glömska nu när vi inte längre behöver tända brasor för vår överlevnad. Yngve Ryd ger tillsammans med berättarna inblickar i eldandets filosofi och estetik, och visar att skönhet och ordning också hör eldandet till.