Det ofullkomliga djuret : kropp, själ och livsstil i ett evolutionärt perspektiv

Det ofullkomliga djuret : kropp, själ och livsstil i ett evolutionärt perspektiv
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreBiologi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor288
Vikt0
Utgiven2003-03-31
ISBN 9789127097360
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Varför gråter små barn bara i vissa kulturer? Är verkligen sexualiteten överexponerad i vår västerländska kultur? Måste vi drabbas av sjukdomar som benskörhet och diabetes? Finns det andra sätt att leva på som bättre överensstämmer med villkoren för vår biologi?

I Det ofullkomliga djuret berättar Göran Burenhult om det komplicerade samspel mellan arv och miljö som under mycket lång tid lett fram till den moderna människan. Ur ett evolutionärt perspektiv lever de flesta av oss idag i en onaturlig livsmiljö. Våra biologiska förutsättningar och behov och det moderna samhällets krav och påfrestningar är helt enkelt inte förenliga.

Avslutningsvis ställer Göran Burenhult flera frågor kring mänsklighetens gemensamma framtid. Han visar övertygande hur mycket vi har att lära av traditionella kulturer, inte minst på så viktiga områden som barnuppfostran, kosthållning, aggressionshantering och sexualitet.

Pressröster:

"Göran Burenhults bok är tankeväckande läsning om den destruktiva västerländska livsstilen."
Eva Ström. Sydsvenska Dagbladet

"Här finns mängder av påståenden som kan leda till heta diskussioner - om könsroller (vad säger kvinnor om att vara hemma och amma ett barn i tre år?), sexualiteten (är vi inget annat än objekt?), kost (vad säger Arla om angreppet på mejeriprodukter?) och motion (behöver barnen ha fler gymnastiktimmar i skolan?). "
Per Leino, Gotlands Allehanda

"Det ofullkomliga djuret är späckad med olika fakta, mer eller mindre underbyggda teorier och en hel del obekväma frågor. Det här är det bästa jag läst på mycket länge!"
Göran Engström, Tranås Tidning.

Häftad populärutgåva


Göran Burenhult är professor i arkeologi vid Högskolan på Gotland. Han har bland annat givit ut böckerna Ajvide och den moderna arkeologin (1997) och Arkeologi i Norden del 1 och 2 (1999, 2000).