Ett tredje liv : Från jordbävning i själen till meningsfull tillvaro

Ett tredje liv : Från jordbävning i själen till meningsfull tillvaro
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenrePedagogik
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2000-09-11
SABKoafh.55
ISBN 9789127080195
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Hur klarar Förintelsens överlevande att leva vidare? Genom enskilda människors livsöden, inte minst sitt eget, visar Hédi Fried hur viktigt det är att komma tillrätta med de traumatiska upplevelserna, att bryta tystnaden mellan generationerna och prata, prata …

Detta är en både personlig och dokumentär berättelse om Hédi Frieds unika yrkesverksamhet att hjälpa andra överlevande och deras barn och barnbarn att bearbeta sina hemska erfarenheter, bl a inom det socialpsykologiska projektet Café 84 och det årligen återkommande seminariet Dialogen.

Våren 1945 kom ca 10 000 judiska överlevande från koncentrationslägren till Sverige. De omhändertogs utomordentligt beträffande sina fysiska behov, men ingen visste då att de också behövde hjälp för de massiva trauman de genomlevt. Långt senare uppmärksammades detta, först i USA och så småningom i Sverige. Hösten 1984 startade Hédi Fried ett socialpsykologiskt dagcenter för äldre överlevande: Café 84.

Ur detta koncept utvecklades terapigrupper med barnöverlevande och andra generationen, dialog-seminarier mellan överlevande och deras barn samt en upplysningsverksamhet bl.a. i skolorna för att bekämpa rasism. Det är detta arbete som vi får ta del av i Ett tredje liv.

Genom att Hédi Fried redovisar sin terapeutiska metodik och anknyter till facklitteraturen om posttraumatiska stressrubbningar blir boken viktig för alla som kommer i kontakt med människor som gått igenom traumatiska upplevelser i krig eller i hemmet: tortyr, flyktingskap, incest, våldtäkt eller misshandel. Konsekvenserna av obearbetade traumatiska erfarenheter visar sig i bl.a. ökad vårdkonsumtion och våldshandlingar.


Hédi Fried (f.1924 i Sighet, Transsylvanien), psykolog och författare, kom till Sverige 1945 med de vita bussarna. Hon har blivit känd och uppskattad både i Sverige och internationellt för sin outtröttliga kamp för att öka kunskapen om Förintelsens fasor, för skolbarn, lärare och samhällets olika institutioner, senast i samband med regeringens Förintelsekonferens. Flera officiella utmärkelser har tilldelats Hédi Fried, t ex medaljen Illis Quorum och "Årets europé". Tidigare titlar på Natur och Kultur: Skärvor av ett liv: Vägen till och från Auschwitz (1992); Livet tillbaka (1995). Hédi Fried mottog Natur och Kulturs kulturpris år 2000. Priset delades med Ozan Sunar.