Så här kan man förebygga och behandla ätstörningar : Handbok för behandlare, skolpersonal, föräldrar och vänner

Så här kan man förebygga och behandla ätstörningar : Handbok för behandlare, skolpersonal, föräldrar och vänner
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreMedicin
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor192
Vikt0
Utgiven2000-04-17
ISBN 9789127079632
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Tiotusentals ungdomar drabbas varje år av ätstörningar. Många fler brottas med sjukdomens förstadier. Det finns ett stort behov av en handbok som lättfattligt beskriver vad man kan göra i ett tidigt skede. Heléne Glant – känd för sina två självhjälpsböcker Sluta hetsäta och Sluta svälta för bulimiker respektive anorektiker – vänder sig därför denna gång till alla dem som finns runt de drabbade personerna.

I bokens första del ges goda råd och förslag till möjliga förebyggande insatser. Den riktar sig till såväl vänner och anhöriga som till skolpersonal, professionella behandlare, politiker och beslutsfattare. Bokens två resterande delar fungerar som en utförlig vägledning till de tidigare böckerna, kapitel för kapitel. Sammantaget utgör Heléne Glants tre böcker ett sätt att angripa ätstörningsproblematiken med en systematiskt och pedagogiskt upplagd steg-för-stegmetod. Till exempel kan en skolsköterska eller en kurator på en ungdomsmottagning använda böckerna för att i ett tidigt skede ge professionell hjälp.

Boken riktar sig till alla som kommer i kontakt med personer som börjar visa tecken på ätstörningar: från vänner och anhöriga till arbetande i skolhälsovård, på ungdomsmottagningar och i primärvård. Tillsammans med tidigare böcker bildar den ett vårdpaket som är av intresse även för den psykiatriska specialistvården.


Heléne Glant socionom och leg psykoterapeut, samt chef för Nordiska Klinikerna, som bedriver högspecialiserad ätstörningsvård på Löwenströmska sjukhuset utanför Stockholm. Hon har varit verksam som terapeut, handledare och föreläsare inom området ätstörningar sedan 1983. Hennes tidigare böcker Sluta hetsäta. Handbok för dig som vågar försöka själv (1993) och Sluta svälta. Handbok för dig som kämpar mot anorexi (1998), har lästs på egen hand av många drabbade. De används också inom sjukvården som en del av behandlingen vid bulimi och anorexi.