Skånes historia i fickformat

Skånes historia i fickformat
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreHistoria och arkeologi
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor144
Vikt0
Utgiven1997-09-19
SABKc
ISBN 9789127068834
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Skånes historia först som danskt och sedan svenskt landskap är delvis bortglömd. Men minnen av den lever i form av gravar och fornfynd, ortnamn och berättelser, kyrkor och slott. Under 700 år var Skåne en del av det danska riket. På den katolska tiden var domkyrkan i Lund säte för den danska ärkebiskopen och kontinentala kulturströmningar fann under medeltiden vägen till Norden via Lund. Freden i Roskilde 1658 förvandlade Skåne till en svensk gränsprovins som under några årtionden utsattes för en tidvis hårdhänt behandling. Snapphanefejden under Karl XI:s krig med danskarna är den kanske mest dramatiska tiden under detta övergångsskede.

Men när försvenskningen väl var fullbordad växte landskapet i betydelse och välståndet steg. Under 1800-talet blev Skåne genom sitt läge och sin historia en förbindelselänk och ett brohuvud mellan de nordiska folken. Till denna utveckling bidrog universitetet i Lund genom sina publikationer och vänskapliga förbindelser över Öresund.


Alf Åberg är professor och tidigare chef för Krigsarkivet i Stockholm. Han är känd och uppskattad för sina TV- och radioprogram, tidningsartiklar och många böcker i historiska ämnen. På Natur och Kultur har han tidigare givit ut bl a Vår svenska historia (1978), När svenskarna upptäckte världen (1981), Fångars elände (1991) och Svenskarna under stjärnbaneret (1994). Han har också skrivit flera böcker om Skånes historia, senast Kampen om Skåne under försvenskningstiden (1994).