fbpx

Moderna landskap

Moderna landskap
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreHistoria och arkeologi
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor244
Vikt0
Utgiven1997-08-12
SABMc
ISBN 9789127067417
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Artiklarna i den här boken spänner över en vid tidsrymd och skildrar hur människan förändrat landskapet men också hur människans förhållande till landskapet förändrats. Olika grupper upplever, värderar och använder landskapet på olika sätt, ofta i konflikt med varandra.

Birgitta Svensson skriver om den skånska slätten som utnyttjas på helt olika sätt av vardagsbrukare och fritidsfolk. Orvar Löfgren gör en upptäcktsfärd i de anonyma, småtrista landskapen med parkeringsplatser, industrianläggningar och trafikplatser som är så typiska för storstädernas utkanter. Vidare berättar bl a Per-Markku Ristilammi om hur en stenig och ogästvänlig strand i Malmö på 1920-talet förvandlades till en populär badstrand. Johanna Svenssons artikel handlar om konflikterna kring ett vägbygge i Östergötland där lastbilstransporter ställs mot jordbruk och turistnäring mot fågelliv. Markus Idvall beskriver Öresundsbrons drygt hundraåriga förhistoria. Katarina Saltzman tar Stödesjön i Medelpad till utgångspunkt för en diskussion om förändringar och kontinuitet i jordbrukslandskapet. Ella Johansson skildrar de norrländska skogarna kring sekelskiftet och brytningstiden mellan jordbrukssamhälle och industrisamhälle.


Katarina Saltzman, Birgitta Svensson (red). Bokens författare är alla etnologer och är eller har varit verksamma vid Etnologiska institutionen vid Lunds universitet.
Stäng meny