Vår världs historia

Vår världs historia
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreHistoria och arkeologi
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor586
Vikt0
Utgiven1987-10-12
ISBN 9789127017610
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
"Den största svårigheten är inte att ta reda på händelser och förhållanden från olika trakter och århundraden. Det finns ju böcker på ett bibliotek. Fast naturligtvis kommer man att trampa fel många gånger på en så lång fotvandring. Svårare är ändå att veta vad som är viktigt och viktigast. Det vet man helt enkelt inte, man bestämmer sig. Och eftersom man inte kan förhandla med sin läsare, uppträder man som bestämmare rätt och slätt. Det är anspråksfullt. Men om man inte väljer några röda trådar genom historien, blir det kaos, en icke-historia, en enda lång happening."

Det skrev Åke Holmberg i Svensk Bokhandels höstboksnummer om sin syn på att skriva en världshistoria. Hans stora verk Vår världs historia I och II är ett kolossalt nät av människor och händelser, men där de röda trådarna hela tiden är mycket tydliga och till slut alla leder fram till en logisk förklaring till varför vårt samhälle ser ut som det gör idag.

Åke Holmberg har skrivit en världshistoria i ordets verkliga bemärkelse. Han ser inte världen ur enbart europeisk synvinkel utan har ett globalt perspektiv och berättar parallellt om de olika världsdelarnas utveckling.

Volym I består av två huvuddelar. Den första, Människan och miljöerna, handlar om människans erövring av jorden, om de första kulturerna och det tidigaste stads- och statsbyggandet. Det ger en bakgrund till det andra huvudavsnittet, Människan och världsreligionerna, där Åke Holmberg med de tre stora världsreligionerna, buddhismen, kristendomen och islam, som genomgående teman skildrar världens utveckling fram till omkring år 1500.

Volym II består också av två huvuddelar. I den första, Människan och havet, tar Holmberg sin utgångspunkt i 1500-talets framväxande kommersiella kolonialism och visar hur den så småningom kulminerar i 1800-talets imperialism. Vi får bland mycket annat följa hur det portugisiska handelsväldet växte fram, hur indianerna i Amerika fick ge vika för européernas intrång, hur västerlandet byggde upp sin handel med Afrika och hur det ryska storriket blev till.

Åke Holmberg gör en spännande analys av utvecklingen under 1800-talet, när de stora politiska ideologierna växte fram och massorna av arbetare inom industri och jordbruk över hela världen började mobiliseras, frigöras och revoltera, och hur allt detta lade grunden till vårt eget sekels stora konfrontationer. Konfrontationernas sekel är också vad Holmberg kallar det sista stora avsnittet i den andra delen. Här knyter han på ett intressant sätt samman alla trådarna och visar på den utveckling som är bakgrund till 1900-talets stora kriser. Men det är inte bara de stora politiska frågorna han diskuterar utan också de problem som miljöförstöring och överbefolkning utgör för framtiden.

Vår världs historia I och II är flödande rikt illustrerad med många helt unika bilder till största delen i färg. Till de olika avsnitten hör också många belysande kartor.


Åke Holmberg, professor i modern historia vid universitetet i Göteborg 1964-82, har ett brett internationellt engagemang som i kombination med lång pedagogisk erfarenhet, bl a från Afrika, givit honom särskilda förutsättningar att se historien ur ett globalt perspektiv.