Gästabud i vintern

Gästabud i vintern
Författare
Medverkande
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreUtländska berättare
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor396
Vikt496 gr
Utgiven2003-02-07
SABHj.01=c
ISBN 9789100578275
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

På svenska introducerade vi Nancy Huston häromåret med Ängelns avtryck. Nu har turen kommit till Gästabud i vintern, en rik och mångfasetterad berättelse om en middagsbjudning och om hur livet gestaltat sig för var och en av de tolv gästerna.

Värd är Sean Farrell, skröplig men omsvärmad poet och akademiker. Flertalet av hans gäster har anknytning till universitetet i den medelstora amerikanska staden, där det vid tiden för bjudningen, Thanksgiving, snöar så ymnigt att de tvingas stanna över natten.

Läsaren får alltså gott om tid att följa deras respektive öde, vart och ett dramatiskt, ja fascinerande i all sin vardagliga trovärdighet. Den unga hustrun, exempelvis, till en av gästerna utgör genom sin blotta närvaro en provokation. Hon äger inte de andras referensramar, och värre än så: hon har en helt annan moral. Hennes lilla son är för övrigt den trettonde vid bordet

Nancy Huston förenar psykologisk skarpblick med ett ömt men roat överseende med sina romanfigurer. Gud däremot, som tilldelats berättelsens egentliga huvudroll, sitter kyligt beräknande i sin himmel ovanför middagsbordet och delar ut dödsdomar, tragedier och vinstlotter efter eget gottfinnande. Och fastän vi läsare vet ungefär hur Sean Farrells middag och leverne ska sluta, så bläddrar vi vidare i andlös spänning.