Lögnens lov

Lögnens lov
Författare
Medverkande
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreUtländska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor208
Vikt226 gr
Utgiven2000-08-29
SABHlq.01=c
ISBN 9789100572600
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

José Guber livnär sig på att under allehanda pseudonymer skriva lättillgängligare och kortare böcker baserade på litteraturens klassiker. Gång efter gång blir hans stölder refuserade av en hård förläggare som inte för sitt liv kan förstå varifrån José får sådana urbota deckaruppslag:

Hur ska vi kunna väcka läsarens hämndlystnad genom att mörda en gammal skabbig käring som alla vill bli av med? Folk applåderar om en sån käring dör. En annan sak, ett sensationellt brott är ett som begås av en stöttepelare inom kyrkan eller politiken, en nunna, ett välgörenhetsproffs, en guvernör, det säger Van Dine, det står där på väggen, det är bara att läsa, och du kommer med en mördare som är en idiot till fattig student, och ryss till råga på allt?

När José Guber i researcharbetet inför en kommande bok söker efter namn på ormarter får han kontakt med det kommunala serumterapiinstitutet och en av dess assistenter, den fatala Fúlvia Melissa. Den dag Guber kliver in på institutet är Fúlvia i full färd med att tvångsmata en anakonda med en kanin hon själv vridit nacken av. Det är början på en synnerligen trasslig historia innehållande giftormar, anakondor, lönnmördare, dråp och manipulativt svartsjuka kvinnor. Lögnens lov driver med traditionella film noir-deckare i skildringen av Fúlvias och Josés upprepade försök att ha ihjäl Fúlvias make med hjälp av en orm.    Lögnens lov är även en träffsäker drift med författaryrket och den marknadsstyrda förlagsvärlden. José Guber drömmer om det stora genombrottet som författare, under eget namn. När han går över till att skriva en slags new age-influerad selfhelp-litteratur får han det efterlängtade erkännandet. Men José blir mer än erkänd, han blir superkänd, högvilt för skvallerpressen. Ständigt bevakad blir det plötsligt allt svårare att dölja det brott han och Fúlvia planerar.