Vemod undercover : boken om ABBA

Vemod undercover : boken om ABBA
Författare
Medverkande
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreMusik och dans
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor341
Vikt537 gr
Utgiven2023-10-16
SABIjz ABBA
ISBN 9789100196912

”Den här besynnerliga tiden blir ytterst levande i Jan Gradvalls Vemod undercover. Gradvall är skicklig på att tyda tidens tecken och sätta in olika populärmusikaliska uttryck i sina sammanhang.”

Dagens Nyheter

”Det här är inget dussinverk. […] Vemod undercover är lika mycket en musikalisk uppfostran som en samhällelig grundkurs där man, nästan lite som en bonus, även får en fördjupad kunskap om Abba och inspireras till närlyssning av gruppens låtar."

Svenska Dagbladet

”Av alla konstnärliga processer är låtskrivande den som ligger närmast alkemi. Musikjournalistik blir därmed ofta en svår balansgång mellan fluffighet och matematik. Desto roligare när man snubblar över en utredning så pedagogisk och exakt som Jan Gradvalls. Musik – den osynliga konstformen – får plötsligt konturer! Gång på gång behöver jag lägga ifrån mig boken för att höra några av världshistoriens mest spelade låtar förfrämligas på nytt.”

Expressen

"Det är en bok som kan fungera för både Abba-nybörjare och veteraner/ nostalgiker. Framför allt måste man beundra att den faktiskt lyckas förklara Abbas storhet. Att den genuint speglar ursprunget till vemodet under musikglädjen och Abba-glamouren."

Dala-Demokraten

"Gradvalls bok om Abba är konst i egen rätt. […] Bland det mest livgivande som finns är att höra någon som verkligen kan sitt ämne berätta om en specifik aspekt av det. Så är det att läsa Jan Gradvalls Vemod undercover om Abba, Sveriges mest legendariska popband. Gradvall har ägnat sitt liv åt att förfina sina hörselgångars mottaglighet för musikens alla schatteringar."

Göteborgs-Posten

"Jag sträckläser Jan Gradvalls bok om Abba."

Gotlands Tidningar

"Helt lysande bok om Abba."

Sydöstran

”Även de gladare låtarna är vemodiga i grunden. Vi gjorde vemod undercover.” Så lyder Benny Anderssons originella beskrivning av Abbas musik, och i Jan Gradvalls bok möter vi Abba uncovered, bortom förklädnader och genomtröskade legender. Det är en bok som låter detaljerna – i musiken, i människoödena, i samtiden – förklara helheten, från bandets första steg som något av en svensk supergrupp i början av 1970-talet, till den sista inspelningen. Vemod undercover är en mosaik av unika berättelser om Abba, men framför allt en osminkad kärleksförklaring, signerad en av Sveriges ledande musikjournalister, som får oss att se bandet och tiden med nya ögon.