Svenska slott och herrgårdar : en historisk reseguide

Svenska slott och herrgårdar : en historisk reseguide
Författare
Medverkande
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor400
Vikt1100 gr
Utgiven2006-04-11
SABIcdaa-c
ISBN 9789100105778
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Svenska slott och herrgårdar är ett modernt standardverk om ungefär 240 av de viktigaste och intressantaste slotten och herrgårdarna i Sverige, skildrade ur främst ett historiskt och arkitekturhistoriskt perspektiv. Nytagna fotografier, av fotografen Malin Gezelius, skildrar hur dessa byggnader ser ut idag, både in- och utvändigt. Svenska slott och herrgårdar presenterar ett oersättligt kulturarv på ett nytt sätt, där äldre tiders finkultur inte framstår som mossigt utan skildras som något för oss alla angeläget. Boken är användbar både som en fyllig faktabok om kultur- och arkitekturhistoria och som en reseguide.

Det har egendomligt nog saknats en lättöverskådlig men ändå innehållsrik volym om Sveriges slott och herrgårdar, trots att så mycket är skrivet om enskilda byggnader. Det arbete som kommer närmast är Svenska gods och gårdar, utgivet 1923 av G.H.W. Planting-Gyllenbåga och Erik Åkerhielm, vars fakta bygger på ägarnas egna uppgifter. Det som annars står till buds är den stort upplagda serien Svenska slott och herresäten, publicerad från 1908 fram till 1930-talet, samt den under åren kring 1970 utgivna serien Slott och herresäten i Sverige (Allhems förlag), som med sina arton volymer knappast är vare sig lättöverskådligt eller riktad till en bredare allmänhet. Ett nytt, modernt verk om de svenska slotten och herrgårdarna, där också byggnadernas förändringshistoria fram till idag ingår, är därför angeläget och efterfrågat. Mycket har skett efter att Allhems slottsserie kom ut för trettio år sedan: forskning har utförts om många slotts historia, byggnader har restaurerats eller förfallit, ägare har öppnat portar till slott som tidigare var stängda, samlingar och inredningar har skingrats eller återbördats till sin ursprungliga miljö.

Bokens inledande kapitel beskriver de svenska slotten och herrgårdarna i sitt arkitektur- och kulturhistoriska sammanhang, även med internationella jämförelser. Inte minst de senaste århundradenas byggnadsverk lyfts fram. Olika tiders förhållningssätt till restaurering och ombyggnad ägnas uppmärksamhet, liksom ägarens avsikt med sin stora bostad, planmönster och  fasaduttryck. Här förklaras även slottens funktion: en typisk 1700-talsherrgårds anatomi, en skånsk renässansborg osv. Varje slott och herrgård beskrivs landskapsvis på en till två sidor, en del på tre till fyra sidor, tillsammans med nytagna bilder av fotografen Malin Gezelius. De enskilda anläggningarnas historia och arkitektur skildras i sitt ekonomiska sammanhang, men också arkitekternas och byggherrarnas visioner liksom händelser kopplade till gårdarna. Även godsmiljöerna som helhet behandlas. I marginalen intill varje slott finns praktisk information, där det bland annat framgår var slottet ligger, vem som äger det och om det är öppen för allmänheten eller inte.

Boken produceras av Publisher Produktion, Stockholm, som bland annat gjort boken Resa i tysta rum (2004), med Per Wästberg, Anita Theorell och Hans Hammarskiöld, om privata slotts- och herrgårdsbibliotek i Sverige.