BOKTUGG SPÄNNING
Författaren som huvudperson. I spänningsromaner är det vanligt med poliser, advokater och journalister i huvudroller. Det är logiska yrken som ofta har koppling till brott. Läkare också, kanske. Men författare är egentligen så långt från det man kan komma. Än så länge är det nästan vanligare med författare i huvudrollen i genrer som feelgood – se bara hur många Netflixfilmer det finns om en författare som åker någonstans för att få vara ifred och skriva men istället hittar kärleken …
Den senaste spänningsromanen jag läst (eller snarare lyssnat på) har inte bara en författare i huvudrollen, utan är skriven av författaren (i boken) själv: Döden sätter punkt (översatt av Christina Mansicka) är andra boken i Anthony Horowitz serie Hawthorne & Horowitz. Det blir något särskilt när han resonerar kring hur han ska skriva om det han själv råkar ut för och de brott som ex-polisen Hawthorne utreder.
Jag gillar serien, som är lysande inläst av Reine Brynolfsson. Jag snubblade i dag över en podd där Horowitz intervjuas om en annan serie han skrivit – den om Susan Ryeland – som dock inte finns på svenska.
En av de nya titlarna denna gång är förresten Musan av Mats Strandberg (Norstedts), som handlar om en författare på ruinens brant som finner ny inspiration i ett mytomspunnet lantställe – men inspirationen visar sig ha ett dödligt pris.
I detta Spänningsbrev möter vi en rutinerad deckarförfattare: Karin Wahlberg som debuterade redan 2001 med Sista jouren. Då var hon en av få kvinnor i Sverige som skrev deckare. Karin sitter dessutom i Svenska Deckarakademin.
Ett nytt inslag i Spänningsbrevet är en kortintervju med ytterligare en författare. Denna gång med Gunilla Bergstrand som är aktuell med Tusen ögon. Den hittar du längre ner, liksom ett urval av alla nya spänningsromaner som släppts på svenska sedan sist.
/Sölve Dahlgren, chefredaktör
PS. Gillar du Boktugg Spänning får du gärna köpa en prenumeration på Boktugg Inspiration från 200 kr (du sätter själv priset). Om du inte redan betalar för den eller Boktugg Analys.
INTERVJUN
Karin Wahlberg – en pionjär bland kvinnorna på den svenska deckarscenen
När Karin Wahlberg debuterade med Sista jouren (2001) var hon en av få kvinnor i Sverige som skrev deckare. Nästan 25 år senare har deckarscenen förändrats och Karin har skrivit tio böcker i serien om polisen Claes Claesson och läkaren Veronica Lundborg. Hon är också en av ledamöterna i Svenska Deckarakademin.
Boktugg träffar Karin hemma i Lund för att prata om författarskapet och om hur hennes syn på att skriva i genren har förändrat sig under åren. Vi slår oss ner vid köksbordet i femtiotalsvillan där Karin Wahlberg bjuder på kaffe i färgglada koppar med en hel buffé av olika skorpor och marmelader till. Jag frågar hur det från början kom sig att det blev just deckare när hon började skriva och får en lång historia om livet. Det är tydligt att Karin är en berättare även utanför böckernas värld.
”Kanske skrivandet räddade mig från utbrändhet”
Karin Wahlberg är utbildad till både lärare och läkare, dessutom har hon bland annat läst litteraturvetenskap och nordiska språk. Hon beskriver sig själv som ”en pluggis” och älskar att göra research till sina böcker. Fram till 2020 arbetade hon som gynekolog och förlossningsläkare. Sedan gick hon i pension, men hon rycker fortfarande in och vikarierar ibland när det behövs.
Under mitten av 1990-talet arbetade Karin som läkare på Kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Lund. ”Det var fullt upp då, många patienter, mycket jour och dessutom forskade jag. Jag har alltid läst mycket, men under den tiden orkade jag bara ta mig igenom sådant som var lättläst och då blev det extra mycket deckare. De har ett enkelt upplägg med brott, utredning och ett moraliskt acceptabelt slut”, förklarar Karin. ”Och så på ett morgonmöte – det är stark press och många svåra frågor som tas upp när man är trött efter natten – då satt jag där och tänkte att tänk om något hade hänt? Hjärnan spann vidare och plötsligt såg jag en tydlig bild av att någon hittar en död läkare i jourrummets dusch.”
Efter att ha fått den där första idén skrev Karin tre kapitel i snabb följd. Hon betonar att hon aldrig gick någon skrivarkurs utan bara började och hon överraskades av att hennes skönlitterära språk var helt annorlunda än hon väntat sig. Men när hon läste upp vad hon åstadkommit för sin deckarälskande syster sa systern bara ”Kör!”
Under en period då Karin pendlade från Lund till Köpenhamn med dagliga båtresor (det var före Öresundsbrons tid) kom skrivandet igång på allvar. Då hon saknade tid för research lät hon historien utspela sig i sjukhusmiljön som hon redan kände väl.
”Kanske var det skrivandet som räddade mig från utbrändhet under de där åren”, säger Karin. ”När jag skrev hade jag full kontroll, det kände jag inte alltid att jag hade på livet i övrigt då.”
Deckare utan ”en djävul i varje hörn”
Vid tiden då Karin Wahlberg började skriva var det vanligast med manliga poliser i deckare och sålunda fick även hennes huvudperson bli en man. Men istället för någon med en massa problem ville hon skapa ”en vanlig, trygg person, någon som var en bra arbetskamrat”. Det blev Claes Claesson.
Redan i första boken lär Claes känna seriens andra huvudperson, läkaren Veronica Lundborg som är några år äldre och har ett utfluget barn. ”Jag ville spegla hur det var att vara en kvinnlig läkare med kirurgiskt ansvar”, förklarar Karin och det är tydligt att hon lagt in en del av sig själv i Veronicas gestalt. ”Böckerna har alltid haft ett feministisk touch, även om det inte är huvudsaken.” Både Claes och Veronica är starka i sina egna identiteter och yrkesroller, och tillsammans får de så småningom vad Karin beskriver som ett ”normalneurotiskt äktenskap.”
AKTUELLA SPÄNNINGSTITLAR
Följeslagaren av Sofie Sarenbrant (Bookmark Förlag) börjar med en försvunnen kvinna och slutar i ett livsfarligt spel där Emma Sköld och hennes syster riskerar allt – tolfte delen i serien.
Blodhindret av Enzendo Vaddoro (Widegrens Förlag) blandar mordgåta, ordlek och skattjakt i en korsordsdoftande spänningsroman där verkligheten själv blir en del av mysteriet. Författaren (Hans Christian Nygårdh) bakom pseudonymen är dessutom korsordsmakare.
Den spanske tomten av Eva Ullerud (LL-förlaget) är en lättläst pusseldeckare (för vuxna) där en julresa till Kanarieöarna tar en oväntat mörk vändning bakom granens glitter.
Efter midnatt av T. M. Logan (övers: Molle Kanmert Sjölander, Bokförlaget Nona) ställer frågan alla fruktar: vad hände egentligen i skogen när bara fyra av fem ungdomar kom tillbaka?
Mirakelbringerskan av Sara Alkner (Ordfront Förlag) är en psykologisk thriller om graviditet, lögner och kärlek som förvandlas till livsfarlig besatthet.
Villostråt av Björn Hellberg (Lind & Co) låter Sten Wall jaga en iskall mördare vars gåtfulla spår kräver allt av både logik och empati – en ny del i den klassiska serien.
Sågverk av Frida Ajo (Bokfabriken) följer Klara Gård som återvänder till sin barndomsbygd där ett nytt försvinnande väcker gamla trauman – första delen i Gryckviksmorden.
En politikers död av Johan Skoglund (Lava förlag) utreder Nyberg och Åström ett kallt fall som plötsligt hettar till mitt i ett blodigt gängkrig – tredje delen i serien.
Under ytan av Jørn Lier Horst (övers: Marianne Mattsson, Wahlström & Widstrand) låter två gamla försvinnanden väckas till liv när värmen blottlägger mörka hemligheter i en torrlagd sjö – artonde delen i serien om William Wisting.
Den femte dagen av Åsa Hellberg (Bokförlaget Forum) kastar Vega Varg in i en mörk mordgåta där barndomsminnen, maktspel och försvinnanden kolliderar – första delen i serien Kostermorden.
Midsommarmord i skärgården av Anna Ihrén (Louise Bäckelin Förlag) utspelar sig kring ett försvinnande som kastar midsommaridyllen på Smögen in i kaos – sjätte delen i serien.
De vilseledda av Michaela Winglycke (Bokfabriken) börjar med ett dödsfall vid vattnet och leder in i en värld av lögner, hemligheter och brutna relationer – andra delen i serien Morden på Öland.
Den djävulska fällan av Anders Nilsson (Bokfabriken) väver samman Palmemordet med hemliga arkiv och ett livsfarligt spionspel från andra världskriget – andra delen i serien Spionernas krig.
Den barmhärtiga döden av Anna Jinghede & Lena Ljungdahl (Bookmark Förlag) kastar Nikki Kahn in i en brutal dubbelmordutredning och en farlig infiltration som hotar sluka henne – tredje delen i serien.
Städerskans nyckel av Nita Prose (övers: Manne Svensson, Albert Bonniers Förlag) följer Molly Gray i jakten på både en tjuv på hotellet och svaren i mormoderns dolda förflutna – tredje delen i serien.
Innan du hittade mig död av Jacqueline Bublitz (övers: Emilia Fjeld, Modernista) följer en kvinna som inte kan släppa tanken på mordoffret hon fann – och offret som vägrar bli glömd. Denna hyllad debuta är en litterär thriller.
Allt är perfekt av Tina Trender (Lind & Co) blottlägger sprickorna i en perfekt tillvaro när ett gammalt Facebookmeddelande hotar att rasera allt.
Mörkret faller över skogen av Mons Kallentoft & Karolina Kallentoft (Norstedts) låter en nyinflyttad polischef konfronteras med mörka hemligheter i en by där vidskepelse och våld går hand i hand – första delen i Ormarydsmorden. En rutinerad och en debutant.
Låt ingen glömma av Nena Olin (Talluddens Förlag) följer en estnisk kvinna som söker en nystart i Sverige men snabbt dras in i ett mörker hon inte kan fly ifrån.
Lyssna efter lögnen av Amy Tintera (Mondial) följer Lucy som tvingas återvända till platsen för ett ouppklarat mord – och kanske själv inse om hon är skyldig.
Blåmärken av Helena Herbert (Mondial) inleder en ny kriminalserie där en kvinnas död avslöjar en brutalare sanning än polisen först anar – första delen i Mörkret i Malmö, skriven under pseudonym av en etablerad författare.
Barnflickan av Alva Söderlund (BoD) blir en mardröm för Leia, som upptäcker att jobbet handlar om mycket mer än att passa barn – det handlar om att överleva.
Brinnande Fenix av Axel Hellby (Lind & Co) kastar journalisten Robert Grima in i en livsfarlig jakt på sanningen bakom en miljardärs brutala mord – första delen i serien.
Frostens färg av Jonas Lindqvist (Lind & Co) följer Iris Lantz och Sven Ståhl i jakten på en ny storspion efter Wennerström – tredje delen i serien Stiftelsen.
HALLÅ DÄR …
… Gunilla Bergstrand som är aktuell med Tusen ögon
Gunilla Bergstrand debuterade som deckarförfattare 2016 med Blinka lilla stjärna (LB Multimedia), första delen i serien Morden i Dalarna. Seriens fyra böcker har sedan återutgivits som ljudböcker av Saga Egmont. 2024 inledde Gunilla en ny serie och den 16 maj släpper hon Tusen ögon (Piratförlaget), andra delen i kriminalromanserien om journalisten Ebba Grönwall i Säter. Boktuggs Kerstin Bergman ställde ett par korta frågor:
Hur fick du idén till den nya boken och kan du berätta något kul om skrivandet av den?
”Jag är något av en tech-prepper och brinner för självhushållning. Det är frustrerande att teknologiska uppfinningar ofta handlar enbart om profit. Därför skrev jag om techledaren Jakob Swala och hans vänner, vars innovationer kan göra stor skillnad för en hållbar värld. Men inför ett avgörande beslut försvinner Jakob Swala under ett besök i Säter. Den före detta journalisten Ebba Grönwall känner sig manad att gräva i det mystiska försvinnandet. Självfallet utspelar sig en stor del av handlingen på min egen gård, Tobaksfarmen, där huvudkaraktären Ebba Grönlund bor och arbetar som tobaksdräng.”
Kan du tipsa om någon bra spänningsroman du läst (eller lyssnat på) nyligen på svenska?
”Just nu lyssnar jag på Katarina Wennstams bok Döda kvinnor förlåter inte. Jag gillar hennes sätt att väva samman samhällskritik med en spännande historia. Den passar också bra eftersom jag själv gör research om svensk historia inför nästa bok i serien om Ebba, där gamla guldmynt kommer att stå i centrum.”
🤟 Tack för att du prenumererar …
… det gör oss glada. Vi hoppas att du gillade intervjun. Har du förslag på vilka författare vi ska intervjua framöver så svara på enkäten nedan. Där finns även ett fält där du kan fylla i ett namn på en författare du vill läsa mer om.
Och du får väldigt gärna tipsa dina vänner som gillar spänningsgenren om att bli prenumeranter precis som du. Skicka dem denna länk: