Skådespelaren och ljudboksinläsaren Torsten Wahlund död

Skådespelaren Torsten Wahlund var populär inläsare av ljudböcker. Arkivbild: BERTIL ERICSON/TT.

Skådespelaren och ljudboksinläsaren Torsten Wahlund är död, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Han medverkade i över 60 film- och tv-produktioner, främst som röstskådespelare under senare delen av sin karriär. Mest känd var han kanske för sin roll i ”Vi på Saltkråkan”, där han spelade Malins fästman Peter. Han spelade även i tv-serier som ”Tre kärlekar”, ”Rederiet” och ”Varuhuset”.

När ljudböcker började bli populära i Sverige fick Torsten Wahlund smeknamnet ”Ljudbokskungen” och vid 80-årsdagen 2018 var han uppe i nästan 300 inlästa ljudböcker, bland andra Sjöwall-Wahlöös och Björn Hellbergs deckare, samt ”Narnia”-serien av CS Lewis.

Torsten Wahlund, som föddes i Sollentuna, blev 85 år.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.