Donation av Barna Hedenhös-illustrationer till Nationalmuseum

Flera originalillustrationer från Bertil Almqvist, som här från "Barna Hedenhös på Mallorca", finns med i den stora donationen. Pressbild: NATIONALMUSEUM.

Nationalmuseum får en stor donation av verk av tre av Sveriges främsta illustratörer från 1900-talets mitt. Bland verken finns originalplanscher till ”Barna Hedenhös”.

Det är sammanlagt ett 500-tal verk från illustratörerna Birger Lundqvist, Bertil Almqvist och Allan Löthman som har skänkts till Nationalmuseum av olika donatorer.

Birger Lundqvist var reportagetecknare i Dagens Nyheter och är ihågkommen för sina porträtt av kända svenskar. Bertil Almqvist är främst känd för sina folkkära böcker om Barna Hedenhös, men illustrerade också kampanjen ”En svensk tiger” under andra världskriget. Allan Löthman utbildades i USA och gjorde många omslag till den tidens pojk- och äventyrsböcker.

”De utgör alla viktiga komplement till Nationalmuseums samling av illustrationskonst, i synnerhet barnboksillustrationer och tecknade porträtt från 1900-talets mitt”, säger Daniel Prytz, intendent på Nationalmuseum, i ett pressmeddelande.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.