Årets naturfotograf 2021: Jörgen Wiklund skildrar svenska fiskar

Jörgen Wiklund, årets naturfotograf 2020. Foto: Naturvårdsverket.

Årets naturfotograf 2021 är Jörgen Wiklund, som i sina bilder har skildrat de svenska sötvattenfiskarterna.

Wiklund har i sin bok Sveriges sötvattensfiskar fotograferat 50 fiskarter i Sverige – i levande skick. Nu belönas han med Naturvårdsverkets pris årets naturfotograf.

”Fiskarnas karaktär, såväl arternas som individernas, visas i fotona, och han har stor bredd i sin gärning, där även fågelfoto har en speciell plats”, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Röding. Foto: Jörgen Wiklund.

Utöver sin gärning som fotograf arbetar Jörgen Wiklund även som forskningsingenjör vid institutionen för vilt, fiske och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Hans foton finns dokumenterade i ett flertal böcker och utställningar – och fågel- och fiskfotograferingen sker till största del i norra Sverige.

”Mitt naturintresse fick jag av min morfar som tog med mig på gädd- och öringsfiske samt bärplockning. Bärplockningen försökte man ju slippa undan, men fiskeintresset blev bestående”, säger Jörgen Wiklund i pressmeddelandet.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset till en dokumenterat skicklig fotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.

Den prisbelönta boken om fiskar

Sveriges sötvattensfiskar

Sveriges sötvattensfiskar

  • Förlag: Avium förlag AB
  • Format: Klotband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-12
  • ISBN: 9789198516562
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.