Polisen beslagtog bok av komikern Aron Flam för upphovsrättsbrott – ljudbok fortfarande kvar

Aron Flams bok "Det här en svensk tiger" är föremål för en upphovsrättstvist. Arkivbild: Vidar Ruud/TT.

Komikern Aron Flam utreds för upphovsrättsbrott, på grund av sin nya bok ”Det här är en svensk tiger”, rapporterar Kulturnyheterna.

Polisen har beslagtagit hela tredje upplagan av boken eftersom symbolen ”En svensk tiger”, som användes i en reklamkampanj åt Statens informationsstyrelse under andra världskriget, är upphovsrättsskyddad.

På framsidan till Aron Flams bok har tigern parodierats och gör Hitlerhälsning samt har en armbindel med en svastika kring ett ben. Det är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till Bertil Almquists symbol och som har anmält komikern.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till TV4 Nyheterna att det är en ovanlig åtgärd.

– Det här låter som en överreaktion av upphovsrättsinnehavarna. Jag tycker det är märkligt att det allmänna i form av en åklagare vidtar en såpass drastisk åtgärd som att ta hela upplagan i beslag.

Aron Flam riskerar nu skadestånd och vite på en halv miljon kronor.

Boktugg kommentar: Vi konstaterar att även om den fysiska upplagan beslagtagits så finns ljudboken för nedladdning i MP3-format hos både nätbokhandlare och för lyssning strömmande i prenumerationstjänster på lördagsförmiddagen.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.