Tredje gången gillt för Scener & samtal i Göteborg

Scener & samtal drog mycket folk både 2017 och 2018. Foto: Matias Ruiz Tagle

Den 28 september 2019 är det återigen dags för litteraturfestivalen Scener & samtal på Världskulturmuseet i Göteborg. Nu är programmet släppt.

En lördag i september fullspäckad med författarsamtal på Världskulturmuseet i Göteborg. Plus fester på kvällarna 26–28 september med musik och läsningar. I år gästas litteraturfestivalen Scener & samtal av bland annat Jamaica Kincaid, Chantal Mouffe, Ida Börjel, Andrzej Tichý, Athena Farrokhzad och Gunnar Nirstedt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Den ideella föreningen Göteborgs litteraturhus står bakom evenemanget Scener & samtal som genomfördes första gången år 2017 och fick stort gensvar.

– Idén om att starta en litteraturfestival har funnits under hela Göteborgs Litteraturhus existens. Att visa upp det som sker i vårt hus nere vid Göta Älv för en större (nationell) publik. Att det tog sån himla fart det första året berodde på bojkotten och författaruppropet. Vi fick mycket stöd (både från författare och andra) vilket gjorde att arrangemanget växte i skala, berättar Olav Fumarola Unsgaard, programansvarig Göteborgs Litteraturhus.

– Vad som driver oss att göra Scener & samtal handlar om att vidga och bredda samtalet om böcker, läsning och litteratur. Nya röster, nya infallsvinklar och nya idéer. Vi är väldigt inspirerade av det som Littfest gör i Umeå. Vi ser oss snarare som ett lillasyskon till dem än något annat, säger Olav. 

Intresset från medverkande och besökare håller i sig, men Olav tillägger att de är glada att slippa hysterin från 2017. 

– Då stod inte litteraturen i centrum vilket var olyckligt för både läsare och förlag. 

Hur har evenemanget förändrats under de här två åren?
– Vi har krympt det något. Världskulturmuseet som hus har sina fördelar och begränsningar. Många bra samtalsrum för en publik på 50–60 personer, ett rum som rymmer 120 personer samt trappan som rymmer nästan 700. Det gör att vi i år har tänkt mycket på hur och var olika programpunkter gör sig bäst. 

Årets program har satts ihop av Göteborgs Litteraturhus medlemmar. 

– Vi har också jobbat med några olika spår. Först önskade vi få hit några av våra internationella favoritförfattare. Det blev Jamaica Kincaid och Chantal Mouffe. Sedan har vi arbetat nära våra medlemmar och de aktörer som finns lokalt här i Göteborg. Där har vi lagt extra krut på att hitta unga och inte redan etablerade skrivande personer. Då jag själv kommer från sakprosaområdet har jag (ihop med bland annat Natur & Kultur och Teg Publishing) satt ihop två samtal, ett om att ”Berätta och bekänna” samt ett om att skriva historia om nutid respektive dåtid, berättar Olav.

Hela programmet finns att ladda ner här. Biljetterna släpps den 14 augusti på varldskulturmuseet.se.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.