fbpx

Litteraturhusets program är (nästan) spikat för alternativ scen under Bokmässan

Efter ett större gensvar än de någonsin trott presenterar Göteborgs Litteraturhus programmet för sista helgen i september.

Litteraturhuset i Göteborg har släppt programmet för sista helgen i september då de arrangerar en alternativ scen för litteraturen samtidigt som Bokmässan går av stapeln på Svenska Mässan. Med fokus på litteraturens egenskaper att på samma gång vara stark och sårbar, finns ett brett startfält innehållande 150 punkter som ska verka för en förståelse för hur vi kan motverka rasismens verkan genom och med litteraturen.

– Programmet för Scener&samtal är inte helt spikat men de mycket få luckor som är kvar sparas för eventuella internationella gäster eller superaktuella ämnen i första hand, säger Sofia Gräsberg som är verksamhetsledare på Göteborgs Litteraturhus. Arbetet med programläggningen har hittills varit full av överraskningar, så vi tänkte att vi behåller lite plats av den händelse fler överraskningar väntar.

ANNONS

Från att ha börjat som ett mer generellt motstånd till det faktum att högerextremism släpptes in på Bokmässan, har den alternativa litterära scenen tagit en kraftfull form i Världskulturmuseet på andra sidan gatan. Många har slutit upp under tiden och bidragit till forumet.

– Det känns så klart roligt och överväldigande att det finns så mycket kraft att uppbringa när man väl förstår vad som går att göra om man går samman, säger Sofia. Det är inte – och har egentligen aldrig varit – enbart en reaktion mot mässledningen eftersom det vi vill göra är något som inte kunnat ske inne på mässan. Det är dyrt med seminarier – alla har inte råd att skapa dem eller har någon bakom sig som kan betala. Vad vi reagerar mot är rasismen i samtiden och en utbredd känsla av att en sorts högerextrem närvaro ökar i flera av våra offentliga rum och arenor.

Motreaktionen handlar enligt Sofia mer om att försöka skapa en annan energi och att kanske återerövra vissa samtal och sättet som vi talar om litteratur, samhälle och politik på, snarare än att låta den landa i en känsla av frustration och ilska över dagsläget.

ANNONS

Och även jättarna i den svenska bokbranschen visar sitt stöd. Förlag som Norstedts, Natur & Kultur (Stiftelsen Natur & Kultur bidrar med hela 200 000 kronor) och Bonnier går in med finansiellt stöd som i första hand består i att betala resor och boende åt “sina” författare.

– Jag har uppfattat det som att det är för att deras författare uttryckt behovet och tryckt på, säger Sofia. Men flera av de stora förlagen har själva också varit frustrerade över mässledningens sätt att hantera policy-frågan. Varför de valt att stötta Scener&samtal är nog egentligen en fråga till respektive förlag. Jag kan bara säga det jag uppfattat från min position.

Det författaruppror som startades efter debatten om högerextrem närvaro vid Bokmässan förra året tror Sofia är en bidragande faktor till att Scener&samtal fått en ännu större genomslagskraft än de någonsin vågade tro från början.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Engagemanget finns ju där hela tiden, säger Sofia. Jag hoppas det blir fullsatt och att samtalen både på scen och golv genererar ännu mer litteratur, samtal, insikter, berättelser, handlingskraft och energi och att det blir ringar på vattnet ingen kan förutse. Det är lite så sånt här kan funka, tror jag, när människor kommer samman.

Här hittar du program och information om biljetter till Scener & Samtal >>

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.