Akademien har valt ny ständig sekreterare

Akademiledamöterna Horace Engdahl och Mats Malm anländer till Börshuset i Stockholm för Svenska Akademiens torsdagsmöte. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Svenska Akademien har valt en ny ständig sekreterare efter Anders Olsson. Det avslöjar Olsson för TT.

– Vi har gjort ett val i dag, men beslutet kommer vi att förmedla först i morgon, säger han.

Valet av ny ständig sekreterare skedde under det traditionsenliga torsdagsmötet i Börshuset i Stockholm.

Listan med potentiella kandidater var inte lång. Tre personer kunde komma i fråga, men en av dem – juristen Eric M Runesson – hade redan tidigare avskrivit sig själv från uppdraget.

– Jag kan inte tacka ja, jag är nyutnämnd domare i Högsta domstolen och det är ett heltidsarbete, sade han till TT.

Därmed stod valet mellan litteraturforskaren och författaren Mats Malm och språkforskaren Tomas Riad. Malm trädde in i Svenska Akademien så sent som i december förra året, men brukar beskrivas som en ”arbetshäst” med stor kapacitet. Riad har suttit i Akademien sedan 2011 och vikarierade under en period som ständig sekreterare när Sara Danius var sjukskriven.

Hur ledamöterna har röstat kommer inte att avslöjas, konstaterar Anders Olsson.

– Vi går inte ut med någon information kring det, bara att vi har gjort ett stadgeenligt val av sekreterare.

Anders Olsson har varit ständig sekreterare i Akademien under en kort, men mycket stormig period i institutionens historia. Han tog över efter Sara Danius när hon lämnade posten i april förra året. Den 1 juni fyller han 70 år och faller då för åldersstrecket. Tanken är att den nye ständige sekreteraren ska ta över i den vevan.

Text: Sara Ullberg/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.