Kärlek, dramatik och samtidens stora frågor i fokus på Bokmässan 2025

[Pressmeddelande från Bokmässan i Göteborg]

Vad betyder bildning i TikTok-åldern? Hur säkrar vi bibliotekens roll i demokratin? Och vad ska vi göra med varandra? Bokmässan 2025 bjuder på ett program där samtidens mest brännande frågor möter passion, scenkonst och internationell stjärnglans. Årets tema Kärlek och lust löper som en röd tråd genom samtal om relationer, vänskap, kropp och identitet, medan temat Dramatik lyfter teatern och det skrivna ordets väg till scenen. Bland årets höjdpunkter märks utdelningen av Sjöjungfrun till Chimamanda Ngozi Adichie, ett unikt samtal mellan Tony Kushner och Jonas Gardell, New York Times-podden Modern Love live på plats, Parterapi inför publik, det nya Teaterrummet för dramatik – samt Text och musik-spåret med stjärnor som Thomas Stenström, Björn Ulvaeus, Silvana Imam och Carola Häggkvist.

– I en tid som präglas av oro och polarisering vill Bokmässan vara en plats för både eftertanke och känslor. Vi vill förstå världen – därför har vi bjudit in fler utländska gäster än någonsin. Tillsammans med ett pärlband av svenska författare, forskare, dramatiker, kritiker, pedagoger, journalister, politiker, läsare och unga röster skapar de en fyra dagar lång hyllning till ordet och samtalets kraft. I år tar dessutom ordet gestalt på scen, i vår stora satsning på dramatik, vilket kommer göra årets mässa till något väldigt speciellt, säger Oskar Ekström, nytillträdd chef för Bokmässan.

Bokmässan 2025 är den sista under ledning av Frida Edman, som i augusti tillträder som VD för Göteborgs Stadsteater, Backa Teater och Stora Teatern. Hon lämnar över till Oskar Ekström, tidigare programchef för Bokmässan sedan 2018, nu nytillträdd mässchef.

– Att få leda Bokmässan har varit en av de mest meningsfulla uppgifterna i mitt yrkesliv, jag är stolt över vad vi har åstadkommit genom åren. Det känns fint att få lämna över till Oskar som är en kreativ och trygg ledare, det är ett starkt team som nu under hans ledning tar Bokmässan in i framtiden och jag önskar dem varmt lycka till. 2025 års Bokmässa och dess program är unikt, med Tema Dramatik känns det som att vi sluter cirkeln, säger Frida Edman.

Under presskonferensen presenteras också årets illustrationer, skapade av författaren och dramatikern Liv Strömquist. Med sin karakteristiska bildvärld tolkar hon både temat Kärlek och lust, temat Dramatik och den övergripande formen för årets mässa. I centrum står Bokmässans symbol – den läsande Sjöjungfrun. En Sjöjungfru som i år ofrivilligt och oväntat klivit in i samtidens debatt om kropp, konst och kvinnliga uttryck genom att bli begränsad av Meta. Länge har hon varit en symbol för läslust och fantasi, nu har hon även blivit en spegel av vår tid.

FAKTA OM BOKMÄSSANS SEMINARIEPROGRAM 2025:
327 seminarier
903 medverkande (rekord!)
159 internationella författare, varav 95 utomnordiska (rekord!) – från sammanlagt 35 länder
Temat Dramatik: 32 seminarier. Temat kommer även att synas på mässgolvet, scenprogrammet presentera i augusti.
Temat Kärlek och lust: 47 seminarier. Temat kommer även att synas på mässgolvet, scenprogrammet presenteras i augusti.
24 Augustpristagare i seminarieprogrammet
Dramatik över gränserna – ett nordiskt-baltiskt samarbete
Temat Dramatik på Bokmässan 2025 lyfter fram dramatiken som en distinkt litterär genre, där orden inte bara läses utan får liv på scenen. Genom samtal, läsningar och korta föreställningar på Bokmässan blir dramatiken mer tillgänglig för en bred publik. Temat tar scenkonsten till Bokmässan, och utforskar hur dramatiker genom sitt författarskap gestaltar vår tids stora frågor. Samtidigt lyfts en ny generation dramatiker fram, som med nya sätt att berätta sätter ord på samtiden.

Temat har utvecklats i nära samarbete med aktörer från hela Norden och Baltikum, under ledning av Colombine Teaterförlag, Dramatikkens hus (Norge), TINFO Theatre Info Finland och Eesti Teatri Agentuur (Estland) i samarbete med Latvian Theatre Workers Union och Lithuanian Theatre Information Centre med ytterligare stöd från Danske Dramatikere och Performing Arts Iceland.

– Tema Dramatik är en av de största samlingarna för samtidsdramatik i Norden och Baltikum någonsin, tack vare samarbete med Bokmässan och en lång rad aktörer i Sverige, Norden och Baltikum. Vi ser fram emot att dela med oss av kraften och rikedomen i samtidsdramatiken, säger Hedda Krausz Sjögren, VD för Colombine Teaterförlag.

För första gången på Bokmässan skapas ett Teaterrum – ett eget scenrum för Dramatiktemat. I Teaterrummet får dramatikens språk, rytm och närvaro ta plats genom läsningar, samtal och korta föreställningar. Här möts dramatiker, regissörer och publik i fördjupande samtal där dramatiken korsar samhällsdebatt, filosofi och poesi. Under fyra intensiva dagar ges hela 16 akter, som rör sig från klassiska monologer till nyskrivna iscensättningar – som till exempel Hamlet och Antigones arv till dramatik i exil och nya röster från Norge, Finland, Estland och andra baltiska länder.

Bland höjdpunkterna inom temat finns internationella namn som Tony Kushner – Pulitzerbelönad dramatiker bakom Angels in America, inbjuden i samarbete med Göteborgs Stadsteater – och Roland Schimmelpfennig, samt framträdande röster från Norden och Baltikum, som Sara Stridsberg, Farnaz Arbabi, Laura Ruhonen, Monica Isakstuen och Piret Jaaks. I ett unikt samtal möts Tony Kushner och Jonas Gardell för att diskutera politiskt skrivande och dramatikens roll i en orolig tid.

Temat belyser frågor som dramatik i exil, generationsskiften inom svensk teater, dokumentärteaterns etiska gränser samt skrattets och sorgens plats på scenen. En annan programpunkt lyfter Sara Stridsbergs pjäs Svindel, med läsning av Ingela Olsson och efterföljande samtal med författaren själv. Dramaten gästar med utdrag ur Hamlet – samma dag som föreställningen har premiär i Stockholm – och Athena Farrokhzads pjäs Antigones arv står i centrum för ett längre lördagsblock om antikens inflytande i samtida dramatik.

Dramatikens kraft att spegla samtid och samhälle återkommer i Business as Usual, en estnisk pjäs om penningtvätt och journalistik. Läsningen följs av ett samtal mellan dramatikern Mehis Pihla, forskaren Karin Svedberg Helgesson och journalisten Axel Gordh Humlesjö. I Drama Slam skapas en ny pjäs live inför publik av fyra dramatiker – Lucia Cajchanova, Kristian Hallberg, Maria Maunsbach och Christoffer Mellgren – i ett format som förenar lekfullhet med samtidens skärpa.

Även regissörernas blick riktas mot dramatiken. I seminariet Den (o)heliga texten diskuteras hur man tolkar en pjäs på scen – med deltagare från hela Norden. Frågan om att bearbeta böcker till scenverk lyfts i Den nödvändiga slakten, där dramatiker från Sverige, Danmark, Finland och Norge samtalar om att destillera romaner till dramatik. Dessutom bjuder Stina Ekblad på ny finsk dramatik och ett samtal om språk, ton och översättning.

Med nyskriven dramatik i fokus, internationella gäster från bland annat Portugal, Belgien och Italien – däribland Jacopo Fo, son till Nobelpristagaren Dario Fo – och aktörer som Unga Klara, Backa Teater och Göteborgs Stadsteater, visar Bokmässan 2025 att dramatiken är mer levande än någonsin.

Kärlek och lust i många uttrycksformer
Det andra temat, Kärlek och lust, rör sig över genregränserna och speglar människans innersta behov – från det romantiska till det erotiska, från det relationsbaserade till det samhällskritiska. Hela 47 seminarier är tillägnade temat, med inslag av litteratur, psykologi, filosofi, sexualitet, mat och relationer. Det rör sig från det lätta till det mörka: från romance med Julia Quinn och Sarah MacLean, till samtal om litterära skildringar av begär med Hanna Johansson och Linnea Ernst. Abram Martina Lowden samtalar med Johanna Schreiber, Saskia Vogel med flera om litterära sexskildringar, Sarah MacLean och Simona Ahrnstedt diskuterar romance, förbjudna böcker och kvinnors läsning. André Aciman, författare till Call Me by Your Name, talar om passion och sin nya bok Roman Year. Lena Andersson presenterar tredje boken om Ester Nilsson, med sin karaktäristiska, analytiska skärpa.

Julia Quinn, den bästsäljande romanceförfattaren bakom Bridgerton, möter sin genrekollega Sarah MacLean och BookTok-profilen Ayman Chaudhary i seminariet Förbjudna frestelser. Tillsammans samtalar de om romancegenrens kraft och lockelse – men också om dess ständiga kamp för erkännande, dess utsatthet för censur och den globala rörelse som kämpar för att genren ska tas på allvar. Dessutom får besökarna en unik chans att uppleva den hyllade New York Times-podden Modern Love live på Bokmässan. Podden bygger på personliga essäer om kärlek, förlust och mänskliga relationer, där berättelserna tolkas av skådespelare eller artister och sätts i ett större sammanhang genom samtal. Genom åren har gäster som Daniel Radcliffe och Kate Winslet medverkat, och i Göteborg gästas programledaren Anna Martin av skådespelerskan Bianca Kronlöf i ett samtal som fördjupar de universella berättelserna om kärlekens plats i både vardag och litteratur. I det nyskapande formatet Parterapi Live får publiken följa verkliga par i sceniska terapiinterventioner inför publik, under ledning av terapeuterna Susanna Tagesdotter Hagstrand och Tania Neuman, legitimerade psykologer. Susanna är även författare till boken Relationskuren – treveckorsprogram för parterapi.

Flera andra seminarier undersöker kärlekens och lustens komplexitet från olika vinklar. I Kärlekens genrer – kunskap, begär, förtrollning möts poeter, litteraturvetare och romanförfattare för att diskutera hur kärlek uttrycks i olika former av litteratur. Representation och inkludering står i fokus i samtalet Den representativa romancegenren – eller? där Tia Williams, Hannah Bonam-Young och Ayman Chaudhary diskuterar genrens roll för mångfald. Filosofen Anders Cullhed och författaren Magnus Västerbro samtalar tillsammans med Liv Strömquist i Vad är kärlek? Vad var kärlek? – en idéhistorisk resa genom kärlekens förändrade betydelser. I Att vara pappa belyser Kalle Lind och Nisse Hallberg faderskapets känsloliv, medan seminariet De växande könsgapens ensamma offer diskuterar sexuell ensamhet och längtan i samtiden. Och i Att komma ut tar aldrig slut möts Lars-Åke “Babsan” Wilhelmsson, Sumeet Singh Patpatia och Leia Rubin Polite i ett samtal om identitet, mod och att våga vara den man är.

Text och musik
Text och musik är en utveckling av förra årets premiär Musikspåret. Här möts låtskrivare, artister och poeter i samtal, läsningar och sceniska uttryck. I programmet reflekterar Björn Ulvaeus över låtskrivandets konst, Carola Häggkvist delar med sig av erfarenheter från ett liv i rampljuset, och Silvana Imam talar om sitt författarskap, identitet och kamp. Även Siw Malmkvist, aktuell med en personlig biografi, medverkar i ett samtal om karriär, mod och minnen. Tillsammans visar de hur musik och litteratur möts i ord som lämnar avtryck. Samtal om textens betydelse för musiken, och musikens förmåga att förstärka berättelser, blir det även med Frida Hyvönen, Bell, Imenella, Thomas Stenström, Anna Järvinen och Annika Norlin.

Fortbildning i fokus – från biblioteksmässa till mötesplats för hela kunskapssektorn
Sedan starten som en renodlad biblioteksmässa 1985 har Bokmässan utvecklats till en av Sveriges främsta arenor för professionell utveckling inom förskola, skola och bibliotek. Här möts lärare, skolledare och bibliotekarier från hela landet för att inspireras, utbyta erfarenheter och fördjupa sin kunskap genom ett gediget och mångfacetterat fortbildningsprogram. För biblioteksvärlden innebär det ett rikt utbud av seminarier som speglar bibliotekens viktiga roll för demokrati, folkbildning, läsfrämjande och informationskompetens. Programmet riktar sig särskilt till bibliotekarier, beslutsfattare och andra som verkar inom bibliotekssektorn, men också till en bredare publik som är intresserad av folkbildning, yttrandefrihet och det offentliga samtalet.

För skolans yrkesverksamma erbjuds ett lika brett och spetsigt Skolspår, med seminarier som knyter an till både undervisningens vardag och skolans större uppdrag. Här behandlas frågor om läsförmåga och språk, om elevhälsa och motivation, om skolutveckling, digitalisering, demokratiarbete och elevbemötande. Programmet vänder sig till lärare i alla stadier, skolledare, verksamhetsutvecklare, utvecklingsledare, bibliotekarier med skoluppdrag och andra yrkesverksamma i utbildningssektorn. Med aktuella röster från både praktik och forskning blir Bokmässan – i kombination med det övriga programutbudet – en inspirerande mötesplats för fortbildning, idéutbyte och professionell fördjupning.

Bibliotekens roll som demokratiska nav diskuteras i flera seminarier där ämnen som yttrandefrihet, desinformation och tillgång till litteratur står i fokus. Anna Troberg, Karin Linder, Barakat Aldammad och Melody Farshin och är några av de medverkande i samtal om bibliotekens framtid, hot och möjligheter.

Skolan står i centrum för några av vår tids mest angelägna frågor – från läskris och AI till litteraturkanon, inkludering och demokratibygge. I årets Skolspår samlas lärare, forskare, skolledare, politiker och engagerade röster från civilsamhället i femton seminarier. Bland de medverkande finns utbildningsminister Lotta Edholm, Nadim Ghazale, Niklas Natt och Dag, Cecilia Düringer, Agneta Gulz, Gulan Avic och Peter Apelgren – tillsammans med många fler.

Läs mer om Bibliotek på Bokmässan: Bibliotek på Bokmässan – Bokmässan
Läs mer om Förskola och skola på Bokmässan: Skola – Bokmässan

Barn och ungdom
I detta spår samlas några av de främsta författarna, bilderboksmakarna och kreatörerna för barn och unga för att samtala om hantverk, krig, superhjältar och mycket mer. Jenny Jägerfeld, Christina Wahldén, Annika Leone, Bettina Johansson, Elias Våhlund, Charlotte Cederlund och Lisen Adbåge med flera medverkar.

booktok – en ny generation läsare

Fenomenet #booktok har förändrat ungas sätt att upptäcka och prata om böcker. Förra året medverkade booktok-stjärnorna Jack Edwards och Ayman Chaudhary i ett seminarium på Bokmässan och drog fulla hus! I år är de tillbaka som programledare och pratar bland annat med Julia Quinn och Sarah MacLean om romance och banned books, och med Fredrik Backman om nya boken Mina vänner. Dessutom leder Ayman Chaudhary, som driver världens största booktok-konto, ett samtal med de brittiska bokinfluencerna Dakota Warren, Ben Mercer och Eden Victoria, där även Jack Edwards medverkar, om deras karriärer, läsning och egna författarskap.

Samtidsfrågorna i centrum – från klimatsorg till digital dissonans
Bokmässan 2025 låter vår tids mest angelägna frågor ta plats i ett samtidsprogram som vill förstå, inte förenkla. Klimatkris, digitalisering, försvar, desinformation, Sverigebilden och bildningens framtid löper som tematiska trådar genom programmet och binder samman skönlitterära röster med forskare, journalister och tänkare.

Stjärnspäckade programpunkter
Bokmässan 2025 gästas av ett imponerande antal internationella och svenska stjärnor: författare, dramatiker och opinionsbildare. Med rekordmånga medverkande i seminarieprogrammet – över 900 författare, forskare och samhällsdebattörer och en stor internationell närvaro blir årets mässa en av de mest globala och mångröstade hittills. 159 internationella gäster från 33 länder medverkar i programmet, varav 95 är utomnordiska, vilket är rekord.

Bland de internationella toppnamnen märks Chimamanda Ngozi Adichie, som tilldelas Bokmässans hederspris Sjöjungfrun 2025, och Dan Brown, aktuell med Den yttersta hemligheten, den sjätte boken om Robert Langdon. Julia Quinn, romance-drottningen bakom Bridgerton, möter sina läsare i samtal om censur och förbjudna böcker, medan Sarah MacLean delar scen med Simona Ahrnstedt i ett genreöverskridande mästarmöte. Även André Aciman (Call Me By Your Name), Marie N’Diaye, Eduardo Halfon, Susan Abulhawa, Lizzie Doron, Judith Hermann, David Baddiel, Chigozie Obioma och Bora Chung medverkar i samtal om allt från identitet, exil och politik till humor, queera perspektiv och kärlekens många skepnader.

På den svenska scenen återser vi publikfavoriter som Fredrik Backman, aktuell med Mina vänner, och Lena Andersson, som återvänder till Ester Nilsson i romanen Män och kvinnor. Andra namn är Alex Schulman, Bea Uusma, Elin Cullhed, Björn Borg, Ann-Helén Laestadius, Magdalena Andersson, Lina Wolff, Lydia Sandgren, Kristian Luuk, Johanna Schreiber, Åsa Linderborg, Björn Gustafsson, Maria Maunsbach, Ulf Danielsson, Mats Strandberg, Björn Ranelid, Lars Lerin, Camilla Läckberg och många fler.

Flera av årets tematiska spår bjuder dessutom på stjärnspäckade lineups. I temat Kärlek och lust medverkar bland andra Saskia Vogel, Tia Williams, Hannah Bonam-Young och Tony Tulathimutte i samtal om begär, relationer och romancelitteraturens plats i offentligheten. Inom temat Dramatik gästar Roland Schimmelpfennig, Tony Kushner, Jonas Gardell, Jokum Rohde, Pipsa Lonka och Natalka Vorozjbyt. Och det internationella programmet rymmer samtidslitteratur från bland annat Israel, Ukraina, Irland, Norge, Finland och Québec, representerat av starka röster som Lee Yaron, Julia Iljucha, Michel Jean, Vigdis Hjorth och Pajtim Statovci.

Crimetime – där brott, spänning och samhällsfrågor möts
Crimetime på Bokmässan 2025 är som vanligt den självklara samlingsplatsen för alla som älskar spänningslitteratur. Med start från fredag eftermiddag bjuds besökarna på ett digert program med några av genrens mest älskade författare – från psykologisk spänning och true crime till noir och thriller. Här möts internationella stjärnor och svenska favoriter i samtal om allt från mördarmysterier till moraliska gråzoner. Bland höjdpunkterna märks Denise Rudberg och Sofie Sarenbrant, som samtalar om drivkraft, förändring och genrens framtid. I ”Deckardrottningarna om sina succéserier” delar Viveca Sten och Anna Jansson med sig av erfarenheter från långkörarserier som blivit både böcker och tv-succéer. Crimetime utforskar också relationernas roll i spänningslitteraturen. I seminariet ”Känslor under utredning” möts Mattias Edvardsson, Simona Ahrnstedt och Linda Hedmark för att prata om kärlekens dramaturgiska kraft i krimvärlden, och i det genreöverskridande samtalet ”I gränslandet mellan skräck och spänning” diskuterar John Ajvide Lindqvist, Mats Strandberg och Johan Theorin skräckens och spänningens möte. Deckarfestivalen bjuder även på internationell glans: Yrsa Sigurðardóttir från Island och Peter James från Storbritannien möts i ”Brittisk crime och nordisk noir” – ett samtal om stil, process och spänningslitteraturens utveckling.

Sjöjungfrun 2025 tilldelas Chimamanda Ngozi Adichie
Förra året instiftades det litterära priset Sjöjungfrun i samband med Bokmässans 40-årsjubileum. Priset tilldelas årligen en verksam författare inom skönlitteratur vars verk har berört svenska läsare. 2025 års pristagare av Sjöjungfrun (The Mermaid Award) är den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie – en av vår tids mest inflytelserika röster, feministisk ikon och flerfaldigt prisbelönt författare till verk som En halv gul sol och Americanah. På Bokmässan medverkar hon i ett seminarium lördag 27 september, kl 13.00.

Andra spännande inslag på Bokmässan 2025:
Bokmässan by Night kommer tillbaka för fjärde året i rad! Fredagen den 26 september klockan 19 förvandlas Svenska Mässans kongresshall till en stor nattklubb med fyra scener och ett performancerum, som tillsammans bjuder på en unik kombination av fest och kultur, ända in på småtimmarna. Programmet presenteras den 20 augusti.

Gymnasiedagen på Bokmässan arrangerades första gången 2022. I år får 1 200 gymnasieelever från både yrkes- och studieförberedande program i Sverige och delar av Norge ta del av Bokmässan under en fullspäckad dag. Satsningen genomförs i samarbete med Svensk-norska stiftelsen och Voksenåsen kulturcenter.

Högstadiedagen på Bokmässan arrangerades första gången 2023. I år dubbleras platserna och 800 elever i årskurs nio bjuds in för att delta i ett konstnärligt fotoprojekt med utgångspunkt i kärlek. Projektet genomförs i samarbete med Hasselbladsstiftelsen.

Bibliotekarielunch med bokhösten i fokus: i samarbete med Svensk Bokhandel bjuder Bokmässan in 400 bibliotekarier till ett exklusivt lunchseminarium med fokus på höstens bokutgivning 2025. Under lunchen presenteras godbitarna från förlagens höstlistor, nya röster och efterlängtade titlar. En unik möjlighet att fördjupa sig i den nya utgivningen, nätverka och få inspiration till höstens inköp och program.

Fler nyheter presenteras löpande fram till Bokmässan.

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och pågår 2025 den 25–28 september på Svenska Mässan. Vår vision är att skapa ilningar i själen genom att göra den mest tankeväckande upplevelsen under året. Genom att främja läsning, bildning och litteraturens roll i samhället gör vi världen bättre. Årets teman är Kärlek och Lust samt Dramatik. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se 

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.