Deckare och dikter – det är temat när Rinkeby bokfestival för tredje gången samlar litteraturintresserade i förorten den 23-24 maj 2025.
Vi kan ha olika åsikter och perspektiv, komma från olika delar av världen, men här träffas vi i litteraturens anda, säger projektledaren Fardosa Omar.
‘Det här är för folket och från folket. Vi försöker sätta Rinkeby på kartan’, säger Fardosa Omar, projektledare för Rinkeby Bokfestival. Pressbild.
Privat
“Det här är för folket och från folket. Vi försöker sätta Rinkeby på kartan”, säger Fardosa Omar, projektledare för Rinkeby Bokfestival. Pressbild.
Pascal Engman, Anders Roslund och Ann Jäderlund – det är några av de över 80 författare som medverkar på Rinkebys bokfestival i år. Festivalen har växt, berättar Fardosa Omar, verksamhetsledaren för områdets Folkets hus som förra året utsågs till Årets Eldsjäl av ABF Stockholm. Hon tycker bokfestivalen är ett roligt och inspirerande sätt att skapa möten mellan människor.
Vi jobbar mycket med sociala problem och kände för tre år sedan “vad kan vi göra som är kul”. Det är så sällan folk utifrån besöker Rinkeby och ser vilken rik och fantastisk plats det är, säger hon.
Årets tema “dikt och deckare” är på ett sätt en bild för det oväntade mötet. Tanken är att läsare, oetablerade och kända författare från hela världen, ska mötas. Det finns också en stark poesitradition i Rinkeby, enligt Fardosa Omar.
Rinkeby har mycket bakgrund när det gäller poesi. Det bor jättemycket folk som har en stark berättarkultur här och det ville vi ha med.
Festivalen, som äger rum den 23-24 maj, är också kulmen på det viktiga läsfrämjande arbete som organisatören Rinkeby Folkets hus genomför, understryker Fardosa Omar, med bland annat läscirklar och språklig hjälp.
Det är inte det första man tänker på, litteratur i Rinkeby. Men litteraturen förenar oss.
Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vilka som medverkar.
Text: Elin Swedenmark/TT