Lars Andersson om att Tunström och Cohen “hade en särskild våglängd”

Leonard Cohen 1976 och Göran Tunström 1979. När de träffades första gången i Grekland i början av 1960-talet var Cohen först och främst poet. Foto: Istvan Bajzat/AP och Birgitta Rydbeck/TT

Göran Tunström behövde se syner i Mexikos djungler innan han kunde hitta sitt litterära Sunne. Under de många resorna ut i världen fick han också vänner för livet – däribland en lågmäld kanadensisk poet – Leonard Cohen.

I författaren Lars Anderssons hyllade tegelstensbiografi Göran Tunström – Försök med ett liv återges möten med Leonard Cohen under flera decennier. De båda träffades i början av 1960-talet på den grekiska ön Hydra i det bohemiska konstnärskollektiv som skildras i dramaserien “So long, Marianne” (2024) som just nu visas på SVT Play.

På Hydra får Tunström låna den norske författaren Axels hus. “En kille från Canada” har nyckeln och lever med Axels tidigare fru, Marianne.

– Jag skulle tro att Göran Tunström försökte att inte förknippas för mycket med Leonard Cohen och den här Hydramytologin, men den var ändå viktig, säger Lars Andersson.

Boktugg Medium - välj din egen prenumerationsavgift från 200 kr per år!
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att prenumerera.


Förlorat fäder

Tunström och Cohen var båda kringflackande själar som tidigt förlorat sina fäder, framhåller han. Om – och i så fall på vilket sätt – de påverkade varandras skrivande är svårare att tydligt ringa in.

– De måste ha känt en kemi mellan sig. De hade på olika sätt något slags religiös – otydlig men ändock – resonans. Jag tror att det fanns ett ömsesidigt klangrum.

När Göran Tunström senare i livet besöker Cohen i USA efter att ha översatt dennes dikter fyller Tunström den egna anteckningsboken med idéer och infall till den Sunne-roman som Lars Anderssons håller som Tunströms allra bästa: “De heliga geograferna”.

Stänga av

Men Cohen gör också Tunström irriterad. Under ett besök i New York har sångaren spelat upp inspelningen av vad som ska bli hans första skiva – Tunström ber honom stänga av oljudet: han vill prata.

– Det där som kallades popmusik hade gått honom totalt förbi, tror jag. Han tyckte nog att det där var något erbarmligt som malde och gick i bakgrunden.

I början av 90-talet ironiserar Tunström lätt över hur Cohen säger sig vara renlevnadsmänniska och nykterist – samtidigt som han fått dyr presentwhiskey av munkarna och gladeligen lägrar kvinnor. Men Tunström skriver ändå alltid med värme, enligt Andersson.

– Jag tror att de hade en särskild våglängd mellan sig.

Text: Erika Josefsson/TT

“Jag tyckte att jag i stjärnorna på himlen kunde utläsa en sorts nick – att jag var tillåten att skriva den här boken om honom” säger Lars Andersson som skrivit en omfattande biografi om Göran Tunström. Foto: Kari Løvaas.

Fakta: “Göran Tunström. Försök med ett liv”

Lars Andersson, själv värmländsk romanförfattare och översättare, hade funderat över biografin i drygt 20 år och också bett Göran Tunströms fru, konstnären Lena Cronqvist, om tillåtelse att skriva den. 2020 började han arbeta med den på allvar, och skrev också bokkontrakt. Först efter det hittades 16 fullskrivna anteckningsböcker av Göran Tunström som blivit avgörande för biografin.

I augusti 2024 hittades ännu mer material vilket gjorde att Lars Andersson fick skriva om den del.

– Varför ska en romanförfattare skriva om en annan romanförfattare? Jag har känt att det finns ett värde i att kunna följa tankeprocesserna och impulserna på ett sätt som jag tror att kanske bara en kollega kan göra, säger Lars Andersson.

Han började läsa Göran Tunström på 1970-talet och lärde känna honom i slutet av samma årtionde.

– Jag tycker att det ligger något fint och nästan påbjudet i att föra vidare. Flödet mellan generationer är något som jag tycker ligger i litteraturens väsen.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter