Är det en nyhet att en författare ger ut en ny bok? Om George RR Martin idag berättade att sjätte boken i serien Sagan om is och eld skulle släppas i september eller hade fått ett releasedatum 2026 vore det en världsnyhet. Men hur är det med Klas Östergren? Eller någon av alla de hundratals författare som släpper nya böcker varje månad.
Upprinnelsen till den här artikeln är en TT-nyhet från den 28 april med rubriken “Klas Östergren ger ut ny roman” som därefter publicerades i alla tidningar. Ingressen förkunnade att “Författaren Klas Östergren kommer med en ny roman i höst. Klenoden handlar om en poet som har författat en beredskaps-dikt på tröskeln till Nato-medlemskapet.”
Det här är inget ovanligt. Denna typ av nyheter om kända författare som släpper ny bok kommer regelbundet och lyckas bli en TT-nyhet. Jag kanske ska förklara vad en “TT-nyhet” innebär. Den ska ha ett allmänintresse bortom branschen, i hela Sverige. Eftersom TT (Tidningarnas Telegrambyrå) levererar texter till i stort sett alla svenska dagstidningar, men även till mer nischade publikationer som Boktugg och Svensk Bokhandel, innebär det att spridningen blir snabb och stor när de plockar upp något. Men också exakt samma text i alla tidningar.
Men när jag läste just denna text så kunde jag inte låta bli att känna – är detta verkligen en nyhet? Inget ont om Klas Östergren, han är en välkänd författare med en trogen läsekrets och det är tre år sedan hans senaste bok Större trygghet aldrig fanns kom ut. Men han har skrivit ett 20-tal romaner och en handfull novellsamlingar och andra böcker. Är det en så stor nyhet att han kommer med en ny bok?
Följetongen George RR Martin
George RR Martin däremot har kämpat i åratal med den sjätte boken i serien Sagan om is och eld (som ligger till grund för tv-serien Game of Thrones). Den första boken kom 1996 och den femte av sju planerade 2011. Sedan dess har han jobbat med nästa bok. TT, Boktugg och många andra medier har skrivit rader av artiklar om Martins kamp med den sjätte boken.
Om han hade meddelat att den boken kommer ut i september vore det en världsnyhet. En sensation. Till och med bara att han meddelat att manus är hos redaktören och planerad utgivning våren 2026 så vore det en stor nyhet.
Det här har sedan gnagt i huvudet på mig de senaste tio dagarna:
När är en ny bok en nyhet?
Inte minst för att Boktugg varje dag får pressmeddelanden och kataloger från förlag som har nya böcker de vill få uppmärksamhet för. Jag skulle gissa att vi får propåer om minst hundra av de över tusen nya böcker som släpps varje månad.
Camilla Läckberg axlar barnboksarv
Att Camilla Läckberg släpper en ny bok med Pelle Svanslös får ändå sägas vara en nyhet, eller egentligen en uppföljning på nyheten att hon köpt in sig i bolaget som äger rättigheterna och skulle skriva den. En av Sveriges bäst säljande författare och en älskad barnbokskaraktär. Det är en nyhet.
Några dagar innan Östergren kablade TT ut nyheten “Ny roman från Knausgård i höst”. Det var “Arendal, femte delen i den norske författarens svit om Morgonstjärnan”. Jaha. Lite gäsp är det ändå på den om man ska vara helt ärlig. Visst, det är en serie som sålt bra och ett stort författarskap.
Problemet är att det i de stora förlagens höstkataloger finns tjugofem liknande nyheter som skulle kunna skrivas. Men varken de, Östergren eller Knausgård väcker egentligen tillräckligt mycket intresse för att det ska vara värt en TT-nyhet flera månader före utgivning.
De flesta nyhetstips vi får handlar dock inte om böcker så långt fram i tiden utan de närmsta veckorna. Detta för att vi och andra journalister ska kunna skriva om dem när boken faktiskt finns tillgänglig att köpa i bokhandel eller streamingtjänster. Knausgård släpps ju för övrigt långt efteråt som ljudböcker. Det var en nyhet däremot när vi skrev om det 2023.
Historien bakom boken viktigare
Boktugg väljer utifrån andra kriterier än kulturredaktionerna eftersom vi inte recenserar böcker (det är många år sedan vi slutade) och dessutom i första hand vill ha ett branschperspektiv. Är det en trend? Är det ett författarskap som är på väg att bli stort? Finns det en intressant historia bakom hur boken blev till och hur den säljs?
Undantaget är förstås de böcker vi skriver om under Boktugg Spänning som faktiskt vänder sig i första hand till läsare av spänningsromaner. Där listar vi till och med ett tjugotal nya böcker i varje nyhetsbrev. Men även där är det stentufft att välja vilka författare som ska intervjuas med tanke på att det kommer flera hundra nya kriminalromaner varje år.
Jag skulle önska att vi hade resurser att intervjua fler författare även i andra genrer om deras nya böcker. Eftersom det kommer så många böcker varje dag som förtjänar en läsare. Jag skummar pressmeddelanden och tänker att det här låter som en intressant bok i tiden, men ändå inte tillräckligt för att vi ska hantera det som en nyhet.
“I förra veckan slogs stora delar av Spanien och Portugal ut i ett av Europas största strömavbrott i modern tid. Händelsen blottlade hur sårbara samhällen är – även i fredstid. Nu kommer en ny bok av krisexperten Niklas Kämpargård som ger konkret vägledning till hur svenskar kan förbereda sig om krisen eller kriget kommer”, skriver Polaris om boken Beredd – om krisen eller kriget kommer (26 maj).
Borde kunna ge en tv-soffa eller intervjuer i riksmedia. Kanske.
En handfull pressmeddelanden
Fler pressmeddelanden i inboxen:
Mäster & trädgårdskvinnorna är en historisk roman på verklighetsgrund … Du berör min själ: Scener ur ett liv med Iris Murdoch, en personlig essä om författaren och filosofen Iris Murdoch av litteraturvetaren Anna Victoria Hallberg … Vandraren, den tionde delen i den omtyckta barnboksserien Luna och superkraften som släpps fem år efter att den allra första delen kom ut … Vad händer med våra egna tankar när AI och robotar gör jobbet? Det är en av många brännande frågor i Yvonne Karstens sci-fi-roman Invaderad (på förlaget Schildts & Söderström som vi intervjuade nyligen) … Lars Gustaf von Celsing (1804-1881) var en industriman och del av den svenska eliten under 1800-talet, vilket skildras i boken Brukspatron – Lars Gustaf von Celsing …
När du som läsare tycker att vi väljer författare godtyckligt så har du en poäng. Det är mycket tillfälligheter som avgör när man öppnar ett pressmeddelande, skummar igenom det och sedan fattar ett beslut.
I vissa fall kanske man dessutom tänker att “ja, det här skulle man kunna göra något av” och sparar mejlet i inkorgen. Men sedan ändå glömmer bort det och det blir ingen nyhetsartikel.
Ofta är det ur vårt perspektiv inte främst en ny bok som är nyheten. Det kan vara litterärta riser (även om det går lite inflation i sådana också) och stipendier (som hundratals författare just nu kramar sönder sina tummar och hoppas, hoppas att de får innan sommaren) som när Katarina Bivald fick pris i USA.
Förlagsbyte eller försäljningssuccé
Att byta förlag kan göra att en ny bok blir en nyhet av den anledningen, som när Christina Erikson flyttar till Bookmark med nästa bok i en lång serie. Där handlade det dessutom om att The Book Affair för första gången tog över ett etablerat författarskap på den skönlitterära sidan. Branschnyhet.
Försäljningssiffror, milstolpar i antal sålda böcker, kan vara en nyhet. Men inte alltid eftersom det också är något som händer regelbundet. Kanske ifall det är en oväntad försäljningssuccé eller en titel som många snackar om, exempelvis Rebecca Yarros.
Egentligen skulle Boktugg kunna publicera 25 nyhetsartiklar om dagen. Ifall vi hade haft de redaktionella resurserna som krävs för det. Samtidigt handlar en del av nyhetsarbetet om att välja och välja bort. Att hitta de mest relevanta nyheterna. Och gärna faktiskt inte fokusera på nyheter utan det som är relevant även om en vecka eller ett år från nu.
Vem vet, kanske Östergren eller Knausgård faktiskt är relevanta om ett år. Och om ett år kanske George RR Martin faktiskt har fått tummarna loss och skrivit klart både sjätte och sjunde boken. Jag misstänker att ett sådant släpp hade kunnat slå alla försäljningsrekord om han gjorde en Kickstarter med alla sju böckerna i läderband. Då hade till och med Brandon Sanderson fått överlämna tronen för största Kickstarter genom tiderna.
Och det hade varit en nyhet.
Fotnot: Precis när jag ska till att publicera den här artikeln, eller krönikan, hittar jag ett pressmeddelande från igår med rubriken “Högexplosivt Knas när Jan Emanuel debuterar som krimförfattare”. Nya boken Knas – en nyhet? Skulle väl vara att precis alla verkar vilja skriva deckare nu. Och alla förlag verkar vilja ge ut deckare, till och med Volante.
Aktuella erbjudanden
Aktuella erbjudanden hos Adlibris
Kampanjpriser hos Bookhero
Heta erbjudanden hos Bokus
När du handlar böcker via länkarna ovan stöttar du Boktugg med en liten kick-back. Tack.