Vem blir Årets läsfrämjare 2025? Pascal Engman: “Läsning förändrar barns liv”

För femte året delar Pascal Engmans stiftelse ut Årets läsfrämjare – ett pris som belönar personer som får barn och ungdomar i Sverige att älska läsning. Nu öppnar årets nomineringsperiod som pågår till den 23 maj. Engman understryker att aktuell forskning tydligt visar hur viktig tidig läsning är för barns psykiska hälsa och kognitiva utveckling. Stiftelsens nomineringskommitté välkomnar samtidigt en ny ledamot.

“Bakom varje läsande barn finns någon som gjort stor skillnad. Att lyfta fram de som får unga att älska läsning är bland det viktigaste man kan göra. Därför är jag så tacksam att kunna dela ut det här priset för femte gången. Hjälp oss att hitta Årets läsfrämjare 2025 genom att nominera hjältar som med både små och stora insatser förändrar barns liv genom läsning”, säger nominerings- kommitténs ordförande Pascal Engman.

Mottagaren tilldelas ett stipendium på 25 000 kronor.

Så här nominerar du: Nomineringar skickas till nominering@pascalengmansstiftelse.se senast 23 maj. Beskriv kortfattat den nominerades insatser och hur dessa har bidragit till att främja läsning bland unga. Dela kontaktuppgifter till både dig själv och den nominerade. Mer info på pascalengmansstiftelse.se.

Barn som läser tidigt mår bättre psykiskt och får större hjärnor

Sedan stiftelsen lanserades 2021 har ny forskning om barns och ungas läsning tillkommit. En studie av Cambridge University med flera, som följt över 10 000 amerikanska ungdomar, visar att barn som börjar läsa för nöjes skull i tidig ålder (cirka 2-9 år) uppvisar bättre kognitiv förmåga och psykisk hälsa i tonåren än de som börjar senare eller inte alls. Studien har kontrollerat för andra faktorer som socioekonomisk status, föräldrarnas utbildningsnivå och familjestruktur.

De ungdomar som tidigt ägnade sig åt lustläsning uppvisade färre tecken på stress och depression, bättre koncentration samt mindre problem med aggressivt eller trotsigt beteende. De klarade tester bättre inom till exempel språklig förmåga, minne och talutveckling – och fick högre skolresultat.

De tillbringade mindre tid framför skärmar och sov längre än sina jämnåriga. Hjärnskanningar visade att de som börjat läsa tidigt hade något större hjärnvolym i områden kopplade till kognition och psykiskt välbefinnande. 12 timmars lustläsning i veckan verkade ge de största fördelarna.

“Läsning ses ibland som kultur- eller elitfråga, men verkligheten är enklare än så: läsning förändrar barns liv. Det är en fråga om jämlikhet, ekonomisk tillväxt, psykisk hälsa, samhällsgemenskap och mycket mer. Om man tittar på läsningens bevisade effekter inser man att det är en väldigt billig investering i våra ungas framtid”, säger Pascal Engman.

En fråga som stiftelsen prioriterar i sitt arbete är att barn ska få jämlikare förutsättningar. Detta innebär i praktiken inte minst att pojkar behöver läsa mer, särskilt utlandsfödda eller barn till utlandsfödda. En viktig anledning till att pojkar läser mindre är att det saknas vuxna manliga förebilder som läser, både pappor och synliga manliga förebilder i media och samhället.

Ny ledamot i kommittén som utser Årets läsfrämjare

I år har en ny ledamot valts in i kommittén: Nick Andersson som är rådgivare till rektorn vid Handelshögskolan i Stockholm, där han arbetar nära ledningen, fakulteten och externa intressenter i strategiska frågor. Kommittén består sedan tidigare av Eva Hamilton, styrelseproffs och fd vd för SVT, Silan Diljen, reportagechef för DN, Gunilla Herlitz, styrelseproffs och tidigare chefredaktör för DN och DI, samt Elisabet Reslegård, grundare av Läsrörelsen.

Om Pascal Engman

Pascal Engman är Sveriges största författare under 40. Hans böcker har översatts till ett 20-tal språk och hyllats av bland andra Fredrik Backman och Peter James, framröstad till den bästa kriminalförfattaren genom alla tider i en läsaromröstning av den brittiska bokhandeln WH Smith. 2024 kom Engman ut med Ingen, den sjunde delen i den prisvinnande serien om Vanessa Frank.

Tidigare mottagare av Årets läsfrämjare

2021. Anneli Glamsare Läs- och skrivutvecklare i Botkyrka som i över 40 år arbetat för att främja barns och ungas läsning. Hon grundade projektet Läsa äger, där ungdomar anställs för att läsa för yngre barn under sommarlovet, vilket har lett till ökad läsförståelse och utlåning av barnböcker.

2022. Eva Holmström Bibliotekarie på Söråkers Folkets Hus med över 25 års erfarenhet. Hon har gjort biblioteket tillgängligt med generösa öppettider, minst kl 21.00 på kvällar och till midnatt vissa fredagar och lördagar. Varje barn i Söråker har fått ett eget lånekort.

2023. Sepenta Sarhadi Då nioårig bokentusiast från Torshälla som redan hade läst närmare 500 böcker. Genom sociala medier och i skolan delar han sitt läsintresse och inspirerar jämnåriga, vilket gör honom till en viktig förebild för unga läsare.

2024. Eivor Schultz Verksam inom ABF Västernorrland, där hon arbetar för att minska läsklyftor genom att engagera föräldrar, särskilt pappor, i barns läsutveckling. Hennes arbete har börjat redan på barnavårdscentralen i läsgrupper med nyblivna föräldrar där hon lyft vikten av att papporna också blir läsande förebilder.

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.