Under 2024 läste eller lyssnade 66 procent av den svenska befolkningen på en bok minst någon gång i veckan. Det är den högsta noteringen under hela 2000-talet. Det visar 2024 års Mediebarometer från Nordicom vid Göteborgs universitet. Samtidigt gick SVT play om Netflix i daglig räckvidd bland strömningstjänster för rörlig bild.
Medielandskapet har förändrats mycket de senaste årtiondena. Traditionella medier som tidningar, radio och tv har fått konkurrens av ett nästan oändligt digitalt utbud. Men boken, vårt äldsta massmedium, står sig fortfarande stark. Enligt frågeundersökningen Mediebarometern 2024, som presenteras idag, läste eller lyssnade 51 procent av svenskar mellan 9 och 85 år på en bok en vanlig dag. En vanlig vecka uppgick räckvidden till 66 procent.
– Det är den högsta siffran som vi sett i Mediebarometern sedan mätningarna startade i slutet på 1970-talet, säger Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare vid Nordicom. Och det är fortfarande den tryckta boken som dominerar. Den dagliga räckvidden för den tryckta boken var 38 procent under 2024. Det kan jämföras med 15 procent för ljudboken och 7 procent för e-boken.
Samtidigt finns det fortfarande stora skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller vanan att ta del av böcker. Kvinnor tar i väsentligt högre grad del av böcker än vad män gör. Samma sak gäller personer med högskoleutbildning jämfört med dem utan.
– Om vi ser till den vuxna befolkningen står boken, särskilt den tryckta, starkast bland högutbildade kvinnor över 65 år, och svagast bland yngre män utan universitetsbakgrund, fortsätter Ohlsson. De här mönstren ser vi dock inte på samma sätt för ljudboken. Möjligheten att lyssna på böcker verkar sänka tröskeln till litteraturen, vilket gör att ljudboken minskar de socioekonomiska klyftor som vi ser hos den traditionella bokläsningen.
SVT play ny etta bland strömningstjänsterna
Om de digitala alternativen än så länge har haft en begränsad inverkan på bokläsningen, ser det annorlunda ut när det gäller tv-tittandet. Under 2024 tittade 67 procent av befolkningen på strömmad tv en vanlig dag, vilket kan jämföras med 51 procent för traditionell tablå-tv. Nästan lika många, 47 procent, tog del av innehåll från Youtube.
När det gäller användningen av olika strömningstjänster toppas listan av SVT play, som under 2024 passerade Netflix som den mest använda strömningstjänsten per dag – med 33 procent i daglig räckvidd mot Netflix 32. TV4 play kom trea med 22 procent.
– Även om det är små skillnader i toppen är det symboliskt viktigt att SVT play gått om Netflix, som under flera år har dominerat strömmingsmarknaden här i Sverige, säger Karin Hellingwerf, medieanalytiker vid Nordicom. Även TV4 play har haft en stark utveckling under senare tid. Det är imponerande att de svenska tv-företagen lyckas så bra i konkurrensen från de amerikanska jättarna, som Netflix, Disney och Max.
Radion en pigg hundraåring
I år är det 100 år sedan Sveriges Radio startade sina sändningar och Sverige fick rikstäckande radio. På samma sätt som boken har radion lyckats upprätthålla sin relevans i den digitala konkurrensen. 2024 var den direktsända radion fortfarande det traditionella medieslag som flest svenskar – 70 procent – tog del av en genomsnittlig dag. 29 procent lyssnade som jämförelse på poddar.
– Även om poddlyssnandet har vuxit över tid är det fortfarande den direktsända radion som är klart vanligast om vi ser till befolkningen som helhet. Och det beror framför allt på att det är så många som lyssnar på radio i bilen. Det innebär samtidigt att den traditionella radion är som starkast på landsbygden medan poddlyssnandet är mest utbrett i storstäderna, säger Karin Hellingwerf.
Läs rapporten
Rapporten Mediebarometern 2024 går att ladda ner gratis från Nordicoms webbplats.