📊 Topplistor 2022 (Nyhetsbrev #418)

Böckerna som toppade listorna 2022. I alla fall i fysiskt format.

Topplistehysteri. Förra nyhetsbrevet inledde jag med att ”förra nyhetsbrevet var ett av de mest lĂ€sta pĂ„ lĂ€nge” och faktum Ă€r att det senaste blev Ă€nnu mer lĂ€st. SĂ„ vi firar det med ett fredagsbrev pĂ„ en torsdag. Och det Ă€r fortfarande arbetsdag imorgon.

IgÄr kom topplistorna med 2022 Ärs 100 bÀst sÀljande titlar. I pappersformat. Tidigare i veckan har Storytel och Nextory presenterat sina listor pÄ mest lyssnade. Och Storytel lyfte fram Ärets mest omlyssnade vilket gjorde att vi kollade hur det egentligen ser ut med ersÀttningen för en ljudbok som lyssnas om och om igen, sÀg 30 gÄnger pÄ en mÄnad.

Till skillnad frĂ„n printlistorna Ă€r det alltsĂ„ ingen samlad topplista frĂ„n streamingtjĂ€nsterna. Varför? För att de skulle kunna rĂ€kna ut konkurrenternas volymer bakvĂ€gen dĂ„. Och ingen av dem vet riktigt hur det egentligen gĂ„r för de andra. Förutom dĂ„ den inside som Bonnierförlagen har om bĂ„de Nextory och Storytel, samt den inside som Storytel har om bĂ„de Bookbeat och Nextory … nej, just det. Den inside-kunskapen har ju Storytel bara de första tio mĂ„naderna, innan de [StorytelĂ€gda förlagen] drog tillbaka sina titlar frĂ„n Nextory.

Barnbokstoppen och fackbokstoppen Àr fortfarande relevanta Àven idag. Men hur Àr det med skönlitteraturen? NÀr verkstopplistan kommer om ett tag inkluderas Àven streamingdata, men tillrÀckligt maskerad för att de tre stora inte ska kunna dra slutsatser. DÀr kommer vi att se att vissa titlar har mycket större intÀkter frÄn streaming Àn print.

Med andra ord Àr de titlar som toppar den skönlitterÀra listan inte nödvÀndigtvis de böcker som sÄlde mest i Sverige under 2022.

Listorna för CD och nedladdade epub/MP3-filer skrotades för att de inte lĂ€ngre var relevanta. Kanske det Ă€r dags för pockettoppen att följa i dess spĂ„r? Den utgjorde 2021 bara 7 procent av bokförsĂ€ljningen, och fĂ„r vi förmoda Ă€nnu mindre 2022. Å andra sidan finns ett argument i att pocketböckerna skulle dominera de andra topplistorna ifall formatet rĂ€knades in dĂ€r. De utgjorde nĂ€mligen 21 procent av volymen.

Just detta Àr nÄgot som glöms bort i diskussionen om ersÀttning för streaming. Att ett förlag kan fÄ högre ersÀttning för en applyssnad ljudbok Àn för en pocketbok. NÀr man rÀknat bort tryck och distribution.

Nyfiken pÄ vilka böcker som gick bÀst i julhandeln? Vi har Àven topplistorna för december. Helgen Àr rÀddad, det finns topplistor sÄ det rÀcker till söndag kvÀll.

Annars Àr vÀl veckans stora nyheter Storytels rapport om abonnenter och streamingintÀkter för Q4-2022 samt det faktum att Apple ger sig in pÄ ljudboksmarknaden med en tjÀnst för att producera ljudböcker med AI-röster. Men som vanligt pÄ Apples vis. Ljudboksfilerna fÄr bara anvÀndas i Apple Books. Och bibliotek. Visst blir man trött pÄ hur lite vissa ÄterförsÀljare tÀnker pÄ leverantörer och kunder?

Ha nu en skön helg och sitt inte inne och bara lÀs topplistor!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Eftersom jag förbereder lansering av min trettonde roman, Frisparkad, i slutet av januari sÄ kan Boktugg bli lidande eftersom det Àr tidskrÀvande. Ber om överseende med det, samt givetvis fler sponsorer (se nedan) som gör att jag har rÄd med lite avlastning i form av frilansmedarbetare. Dessutom bygger vi om pÄ sajten (frÀmst i backend) vilket ocksÄ tar en del tid frÄn journalistiken.

Sponsorer

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Sponsorer

Ett stort tack Ă€ven till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engĂ„ngsbelopp med kort. Vi listar inte era namn hĂ€r, men det betyder mycket för oss.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pÄ Bokus: Januari Àr rÀtt tid för nystart. HÀlsoböcker till superpriser. Kampanjpriserna gÀller t.o.m. 29 januari 2023.

Just nu pĂ„ Adlibris: Mellandagsrea pĂ„ Adlibris – fynda 4 böcker för 99 kr!. Erbjudandet gĂ€ller t.o.m. 16/1 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker. Dessutom HĂ€lso- & trĂ€ningsböcker – Upp till 50% rabatt (gĂ€ller t.o.m. 31/1 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker).

Just nu pÄ Akademibokhandeln: Hitta din kalender för 2023.

Just nu pÄ Book Outlet: Bra priser pÄ böcker Äret runt! Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 37 kr.


Topplistor, topplistor, topplistor

I veckan rasslade det in mĂ€ngder av topplistor. Eller i alla fall Ă„tta stycken som gĂ€ller tryckta böcker för december 2022 respektive helĂ„ret 2022. Dessutom slĂ€ppte Storytel och Nextory Ă„terigen ”Mest lyssnade”-listor.

Hur mycket ska vi fördjupa oss i vilka böcker som sĂ„lde bĂ€st under förra Ă„ret? Vi kanske ska nöja oss med pallplatserna i respektive kategori – och sedan kan du naturligtvis klicka in och lĂ€sa hela topp 100 dĂ€refter?

Barnböcker

1. (Ny) Skurkskolan av IJustWantToBeCool (Rabén & Sjögren), Inbunden, utk: 2022-06-10
2. (Ny) I spelmÀstarens hÀnder av Tomu, ; Yumi, & Frensborg, Maria (Bonnier Carlsen), Inbunden, utk: 2022-05-20
3. (Ny) Handbok för superhjÀltar. Tillbaka av VÄhlund, Elias & VÄhlund, Agnes (Rabén & Sjögren), Inbunden, utk: 2022-05-20

Fackböcker

1. (Ny) Det fallna imperiet : Ryssland och vÀst under Vladimir Putin av Kragh, Martin (Fri Tanke), Inbunden, utk: 2022-03-23
2. (Ny) Girig-Sverige : sÄ blev folkhemmet ett paradis för de superrika av Cervenka, Andreas (Natur & Kultur AllmÀnlitteratur), Inbunden, utk: 2022-03-31
3. (2) StÀda hÄllbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks av Sirén, Ellinor (Bonnier Fakta), Inbunden, utk: 2021-04-13

Skönlitteratur (vuxen)

1. (Ny) Spindeln av Kepler, Lars (Albert Bonniers Förlag), Inbunden, utk: 2022-10-19
2. (Ny) Havsörnens skrik av Smirnoff, Karin (Bokförlaget Polaris), Inbunden, utk: 2022-11-04
3. (Ny) Den som dödade helvetets Ànglar av Guillou, Jan (Piratförlaget), Inbunden, utk: 2022-01-19

Pocketböcker

1. (Ny) Je m’appelle Agneta av Hamberg, Emma (Piratförlaget), Pocket, utk: 2022-05-06
2. (Ny) Döden gÄr pÄ visning av De la Motte, Anders & Nilsson, MÄns (Bokförlaget Forum), Pocket, utk: 2022-05-27
3. (Ny) SkyddsÀngeln av Sarenbrant, Sofie (Bookmark Förlag), Pocket, utk: 2022-04-14

Och sÄ var det ju december-topplistorna för den som vill analysera julhandelstrender och vilka böcker. Vi kan redan nu avslöja att vÀldigt mÄnga svenskar fick ett hÄrt paket med böcker av Annie Ernaux (som ju fick Nobelpriset förra Äret om du redan hunnit glömma).

Sedan var det ju streamingtopplistorna, böckerna och författarna och inlÀsarna som lyssnades mest.

HĂ€r Ă€r det intressant att jĂ€mföra de tvĂ„ konkurrenterna och notera att ingen titel frĂ„n StorytelĂ€gda Norstedts förlagsgrupp finns med pĂ„ topp 10 hos Nextory. DĂ€remot finns det barnbokstitlar utgivna dĂ€r i papper men dĂ€r ljudboksrĂ€ttigheterna ligger hos annan part, exempelvis Alfons Åberg.

New York Times senaste topplista. Backman is back.

Ove, Otto och topplistan

Och sÄ en topplistgrej till. Ingen har missat att A man called Otto haft premiÀr pÄ bio. Det Àr re-maken dÀr Rolf LassgÄrd ersatts av Tom Hanks och huvudpersonen döpts om frÄn Ove till Otto. Det skapar en del lustiga effekter, som att man just nu kan köpa en pocketbok med bÄde svensk och engelsk titel:

En man som heter Ove

En man som heter Ove

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Pocket
  • SprĂ„k: Svenska
  • Utgiven: 2022-12-21
  • ISBN: 9789137507477

Även LassgĂ„rd-filmen frĂ„n 2015 fick ju en filmomslagsutgĂ„va, En man som heter Ove (storpocket). SĂ„ nu finns boken med tre olika omslag. Eller fem om man rĂ€knar jubileumsutgĂ„van och den lĂ€ttlĂ€sta.

Till poÀngen: borta i USA har filmen gett boken nytt liv. Och faktiskt har biobesökarna hittat A Man Called Ove och boken dök dÀrför upp pÄ nytt pÄ NYT Bestseller-lista. Författaren Fredrik Backman tackade sina engelska lÀsare pÄ Twitter:

”Many, many thanks to anyone who bought the book and, after 8 years, unbelievably got ”A man called Ove” on The New York Times bestseller list again. A special ending to a special week. Very, very grateful.”

Totalt har boken legat otroliga 89 veckor (inte i rad dÄ) pÄ NYT bestseller-list. Kanske filmen kan pusha den till 100 veckor? En galen succéroman.

Ove Àr 12:a. Etta pÄ listan? It Starts With Us av Colleen Hoover, före It Ends with Us (som för övrigt har 88 veckor pÄ listan).


ANALYSBREVET. Är det lönsamt med boksigneringar och i sĂ„ fall för vem? Vi tittar nĂ€rmare pĂ„ fenomenet signeringar i bokhandel och rĂ€knar lite mer pĂ„ ekonomin bakom det hela. LÄS: Kalkylen bakom en signering i bokhandel.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

👑 BĂ€stsĂ€ljarprinsen. NĂ€r Harry mötte Meghan förĂ€ndras allt. NĂ„gra har kanske sett boktrailern som gĂ„tt pĂ„ Netflix i 6 delar. Boken Spare slĂ€pptes den 10 januari Ă€ven pĂ„ svenska (Den andre) och britterna blev tokiga. 400 000 exemplar sĂ„lda första dagen, rapporterar The Guardian och andra medier. En förklaring Ă€r att stora Ă„terförsĂ€ljare sĂ„lt den till halva priset. Rea-release Ă€r kanske ny taktik att prova?

🏰 BĂ€stsĂ€ljarhertiginnan. Och alla vi som sett tv-serien Suits lĂ€ngtar efter Meghans bok – Bakom den kungliga kulissen (redaktionens titelförslag). För den mĂ„ste vĂ€l komma? Hon slĂ€ppte ju faktiskt en barnbok sommaren 2021 – The Bench som ”skildrar relationen mellan far och son, sedd genom moderns ögon”. Hennes pen-name? Meghan The Duchess of Sussex.

đŸŒč Dödsfall. ”Det Ă€r med sorg vi har nĂ„tts av beskedet att författaren Ulla-Maria Andersson har lĂ€mnat oss, efter en lĂ€ngre tids sjukdom”, skriver Norstedts. Ulla-Maria Andersson debuterade vid 58 Ă„rs Ă„lder med den sjĂ€lvbiografiska romanen Du skulle sagt som det var (2014). Förra Ă„ret kom Skamluvan som var tĂ€nkt som första boken i en historisk trilogi.

📊 UK-toppen. NĂ€r The Bookseller summerar de bĂ€stsĂ€ljande böckerna i UK under 2022 toppas listan av Colleen Hoovers It Ends with Us (693 850 exemplar). Hoover har ytterligare fyra titlar pĂ„ topp 50. Hon har tre pĂ„ topp 7 men det övertrĂ€ffas faktiskt av Richard Osman vars tre titlar innehar plats 2, 3 och 4 och tillsammans sĂ„lde nĂ€stan 1,6 miljoner exemplar.

📉 Pappersboksfall. Efter tvĂ„ ovĂ€ntat starka pandemiĂ„r sĂ„ minskade försĂ€ljningen av tryckta böcker i USA med 6,5 procent under 2022 till 788,7 (843,1) miljoner böcker. Men det Ă€r fortfarande 11,8 % över 2019 Ă„rs siffror, pĂ„pekar Publishers Weekly. Skönlitteratur för vuxna var den enda kategorin som ökade dĂ€r Colleen Hoover hade de tre mest sĂ„lda romanerna.

đŸȘ Bokhandelsnamn. Octavias’ Bookshelf Ă€r namnet pĂ„ en ny bokhandel som ska öppna i februari i Pasadena, Kalifornien. Den Ă€r uppkallad efter sci fi-författaren Octavia E. Butler som var född och uppvuxen i staden. LitHub berĂ€ttar Ă€garen hoppas kunna lyfta fram fĂ€rgade författare. Butler var en av de första att anvĂ€nda svarta huvudpersoner i sci fi-romaner.

🎧 Jallai-i-topp. Årsskiftet innebar Ă€ven skifte i toppen pĂ„ Storytels lista över de mest lyssnade ljudböckerna. HĂ€r Ă€r topp 3 för tiden 26 december – januari (vecka 52):
1.Illegalisten, Anders Jallai, upplÀst av Reine Brynolfsson, Pub Lic
2. Havsörnens skrik, Karin Smirnoff, upplÀst av Reine Brynolfsson, Bokförlaget Polaris
3. Skred, Sara Strömberg, upplÀst av Katarina Ewerlöf, Modernista

Textannonser

DUMM – EN ANNORLUNDA SKRIVKURS – WEBBLEKTIONER  Lektörsledda lektioner via webben. 35 veckor med coach. Manusutveckling av ditt manus ingĂ„r. Gratis infowebbinar den 17/1 kl 20 och 22/1 kl 17. FöranmĂ€lan. LÄS MER OCH BOKA PLATS

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Sveriges Radios romanpris 2023. Anneli Jordahls Augustprisnominerade ”BjörnjĂ€garens döttrar” Ă€r en av de böcker som kan fĂ„ Sveriges Radios romanpris 2023. Nominerade Ă€r ocksĂ„ ”Ovanjorden” av Mikael Berglund, ”Natten” av Sara Gordan och ”Hemsökelse” av Khashayar Naderehvandi.

Auster-bok om USA:s vapenvĂ„ld. USA:s stora romanförfattare Paul Auster Ă€r aktuell igen – den hĂ€r gĂ„ngen med en essÀ Bloodbath nation, dĂ€r han riktar blicken mot USA:s galna vapenvĂ„ld.

Royalty för ljudbok pĂ„ repeat. IgĂ„r presenterade Storytel en annorlunda topplista – de mest omlyssnade böckerna 2022. Men fĂ„r författaren betalt varje gĂ„ng en bok lyssnas om? Även om det Ă€r 30 gĂ„nger pĂ„ en mĂ„nad?

Storytel Q4-2022. Storytel minskade antalet betalande abonnenter under fjĂ€rde kvartalet 2022. Ökningen i Norden var marginell men för övriga marknader var tappet 31 000 abonnenter. JĂ€mfört med 2021 gav dock helĂ„ret en ökning pĂ„ 167 000.

Apple skapar ljudböcker med AI-röster. Apple erbjuder nu förlag och författare att producera ljudböcker med hjÀlp av AI-röster. Som alltid med Apple omgÀrdas projektet av mÄnga murar men det Àr en signal om att Apple Books vill konkurrera med Spotify, Audible, Storytel & Co.

ErkÀnner manusstöld. En italiensk man i 30-ÄrsÄldern erkÀnner att han lurat till sig över 1 000 opublicerade bokmanus.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll pÄ böcker och bransch pÄ 5 min

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 9000 andra.