Författaren Patrik Svensson doppar tårna i havet i ny bok

Patrik Svensson ny bok
Patrik Svensson skriver om havet i "Den lodande människan – havet, djupet och nyfikenheten". Foto: Christine Olsson/TT

För tre år sedan blev författaren Patrik Svenssons ”Ålevangeliet” en succé över i stort sett hela världen. Nu kommer hans andra bok ”Den lodande människan – havet, djupet och nyfikenheten” om människorna som utforskat, kartlagt och försökt förstå havet.

Med avstamp i planeten jordens plats i det oändliga universumet och alla levande varelsers inre rytm är Patrik Svensson tillbaka i det blå elementet. Den här gången handlar det om nyfikenheten, nöden och den uråldriga drivkraften som i alla tider har fått människor att ge sig ut på öppet vatten.

– Ja, jag är tillbaka vid vattnet och liksom doppar mina tår på lite olika platser i havet. Jag älskar havet, men oftast lite grann på avstånd, och jag har haft en fascination för havet ända sedan jag var barn. Den har varit lite på avstånd och teoretisk, men redan när jag var liten läste jag mycket böcker om havet och det liv som fanns där – och om människorna som gav sig ut på havet, berättar Patrik Svensson.

Boken handlar kort och gott om människans relation till havet.

– Det verkar som att havet lockar fram en speciell sorts nyfikenhet hos människor och den är dubbel. Vissa människor har dragits till det här stora mäktiga med en nyfikenhet, medan andra har velat erövra och lägga det under sig, ja till och med förstöra det. Det har jag velat visa i boken, förklarar han.

Vill djuploda havet

Den här gången tillägnas boken hans mamma som närde en dröm om att bli bibliotekarie, men som aldrig nådde dit. Det var hon som gav honom läslusten och kärleken till orden.

– Det var inte bara att hon gav mig intresset för läsandet och böcker utan hon födde också nyfikenheten i mig och när jag nu ville skriva om havet tänkte jag mycket på var min egen fascination kom från. Och då landade jag hos min mamma.

För tre år sedan släpptes hans debutbok Ålevangeliet och den är precis som den nya boken ett slags litterär naturvetenskap. Men snarare än att se havet ur nya perspektiv försöker han nu att fördjupa det som redan är känt.

De som hörde Patrik Svenssons sommarprat 2020 kommer att känna igen sig. Det är i den texten han har tagit avstamp och sedan har han ägnat nästan två år åt skrivandet.

– Min tanke var att skriva en bok som har en röd tråd och att de olika texterna knyts samman av en tanke och ett tema.

Frihet efter framgångarna

Debuten tilldelades Augustpriset i fackboksklassen 2019 och har sålts till 35 länder. I vintras fanns den dessutom med på New York Times lista över förra årets 100 bästa böcker, tillsammans med Barack Obamas ”Ett förlovat land” och Hilary Mantels ”Spegeln och ljuset”.

Framgångarna ledde till att han kunde säga upp sig från sitt jobb som kulturjournalist på Sydsvenskan och ägna sig helt åt författandet. Någon press att prestera ett nytt mästerverk och bästsäljare känner han däremot inte.

– Jag hade aldrig kunnat förvänta mig att ”Ålevangeliet” skulle få ett sådant genomslag men det har gett mig en enorm frihet att skriva vad jag vill och att inte känna någon brådska utan bara få följa mitt eget engagemang och min egen nyfikenhet och låta det ta plats och tid.

Är öppen för dramatisering

Patrik Svensson försöker inte heller att toppa framgångarna från förra boken med försäljningssiffror och priser, utan hoppas snarare på att han lyckats lägga en stabil grund för sitt författarskap, och visa att han har mer att ge.

– Det fina med havet är att det bokstavligt är ett outtömligt ämne, det finns hur mycket som helst att skriva om.

TT: Kommer vi att få se någon dramatisering av den här boken på någon scen framöver då, tror du?
– Nej, det kan jag väl inte tro, men det trodde jag inte sist heller. Det kanske blir en pantomim den här gången. Eller en fars. Jag är öppen för det, skrattar han.

Text: Linnéa Wannefors/TT

Ny bok av Ålevangeliet-författaren Patrik Svensson

Fakta: Patrik Svensson

Född: 1972.

Bor: I Malmö, men är uppvuxen i Kvidinge öster om Helsingborg.

Familj: Sambo och två barn.

Bakgrund: Studier i bland annat litteraturvetenskap och svenska vid Lunds universitet och tidigare kulturjournalist på Sydsvenskan. Debuterade som författare 2019 och skriver nu på heltid.

Aktuell med: Den lodande människan : havet, djupet och nyfikenheten som utkom på Albert Bonniers Förlag den 15 augusti.

Om boken: “Det är en bok om människornas förhållande till havet och vad havet lockat fram i alla tider, både i positiv och negativ bemärkelse.”

Läser just nu: “Det har mest blivit en massa naturvetenskapliga verk och artiklar om havet, så nu när jag är klar plockade jag fram och började läsa ’Flugornas herre’ av William Golding. Det var länge sen jag läste den och den är bra sommarläsning tänker jag.”

Lyssnar på: ”Inte så mycket ny musik, utan snarare mycket r’n’b och hiphop. Just nu blir det ganska mycket Kendrick Lamars nya skiva, ’Mr. Morale & the big steppers’.”

Framtidsplaner: ”Jag skulle vilja skriva fler böcker och hoppas att jag snart ska hitta ett ämne som triggar igång skrivandet och sedan fördjupa mig i det.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.