16 augusti 2022 – ny dag, ny bok

Utgivningar idag: Knappt ett femtiotal nya titlar hos Bokinfo. Prisbelönta poeten Anna Arvidsdotter släpper Händer att hålla i och på tal om poesi har vi även Dikter – En antologi för Ukraina från Bokförlaget Korpen. I boken De första – kvinnorna som spräckte glastaket av Anna Nyberg och Monica Green intervjuas ett 20-tal kvinnor, bland andra Pia Sundhage och Magdalena Andersson.

🎂 Födelsedagar: Charles Bukowski (1920-1994) föddes den 16 augusti. Den tysk-amerikanska poeten och författaren skrev förutom tusentals dikter även hundratals noveller och sex romaner. Tidigare i år släpptes Badkarsmusik : 36 novellerLindelöws bokförlag. Fyller år idag gör Steve Sem-Sandberg, (född 1958) som invaldes i Svenska Akademien 2020 och i september kommer med en ny bok: Oceanen. Han har vunnit en rad priser och är känd för bland annat De fattiga i Lódz (2009). Födelsedag har även Fredrik Wikingsson som kanske främst är känd från tv men även för böckerna Tårtgeneralen och Två nötcreme och en moviebox som han skrivit tillsammans med Filip Hammar.

🤣 Den 16 augusti är det Berätta ett skämt-dagen och Bratwurstdagen. Kanske kan det därför passa med Charkuteri för hemmabruk av Alf Andersson och Kan det här vara nåt? Jerry Seinfelds samlade skämt från fem decennier av … just det – Jerry Seinfeld.


Nicholas Evans är död

Dödsfall. Nicholas Evans, brittisk författare till den bästsäljande romanen Mannen som kunde tala med hästar (som sålts i över 15 miljoner exemplar, översatts till 36 språk och legat etta på topplistan i 20 länder), har avlidit 72 år gammal. Enligt hans agent kom dödsfallet ”plötsligt” efter en hjärtattack.


🎧 Fel uttal. ”Ees-boo”, ”Borjå”, och ”Träschända” – fel uttal i rikssvensk inläsning av finlandssvenska ljudböcker irriterar författare och lyssnare. ”Enormt irriterande och fel. Som finlandssvensk känner man sig osynliggjord”, säger författaren Monika Fagerholm till Svenska Yle.

Dödsfall. Finansmannen och bokförläggaren Tomas Fischer har avlidit i en drunkningsolycka, 81 år gammal, uppger anhöriga för TT.

Patrik Svensson ny bok
Patrik Svensson skriver om havet i ”Den lodande människan – havet, djupet och nyfikenheten”. Foto: Christine Olsson/TT

🐟 Efter Ålevangeliet. För tre år sedan blev författaren Patrik Svenssons Ålevangeliet en succé över i stort sett hela världen. Nu kommer hans andra bok Den lodande människan : havet, djupet och nyfikenheten om människorna som utforskat, kartlagt och försökt förstå havet. Läs intervju med författaren.

Dödsfall. En av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare, Hans Peterson, har dött. Han var kanske okänd till namnet men läst av alla generationer barn från debuten 1945 och fram till idag. Han skrev närmare 250 böcker.

🛑 FacebookFail. Prästen och satirikern Kent Wisti har blivit tillfälligt avstängd från både Instagram och Facebook, rapporterar SVT. Orsaken (gissar han eftersom Facebook inte är så tydliga) är gamla satirbilder som kan ha uppfattats som hotfulla för den som inte förstår kontexten. Vilket gäller Facebooks AI-moderator. Samma bilder ställs ut i Konserthuset i Stockholm. Wisti har tidigare samlat en del av sina satirbilder från Facebook i boken Bögörat – frågan är om hur Facebooks AI-filter tolkar den titeln?


Uppdateras under dagen …

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter