🍓 Lilla Midsommarafton (Nyhetsbrev #391)

Ingen midsommar utan böcker? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Midsommar. Idag Ă€r det sex mĂ„nader till Ă„rets bĂ€sta dag för att sĂ€lja böcker i bokhandel – lillejulafton. Jag vet inte om lilla midsommarafton Ă€r ett begrepp men imorgon spĂ„s det en heldag med fint vĂ€der i Sverige. Äntligen, ropar nĂ„gra medan andra pĂ„pekar att vi borde oroa oss för att det egentligen Ă€r ett tecken pĂ„ klimatkatastrofen.

MÄnga laddar för semester och den period pÄ Äret dÄ flest svenskar lÀser böcker. Och kanske Àven flest skriver böcker. Borde vi förresten jobba mer med lÀsfrÀmjande gentemot vuxna?

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Midsommar-erbjudande. Det Àr dags att boka höstens marknadsföring av böcker, ÄterförsÀljare, tjÀnster eller vad som kan intressera Boktuggs tiotusentals lÀsare. BestÀll banner-plats under fem mÄnader (augusti-december) senast 30 juni sÄ bjuder vi pÄ juli mÄnad. Bannerplatser frÄn 2500 kr/mÄnad (exkl moms). Samma rabatt gÀller för sponsorplatserna i nyhetsbrevet. Att annonsera i Boktugg Àr win-win: du kan marknadsföra dig och vi kan finansiera det hÀr nyhetsbrevet och sajten.
Du hittar alla priser i vÄr annonsmeny.


đŸ„Š RoyaltybrĂ„k. Vi har tidigare berĂ€ttat hur Författarförbundet varnat för Modernista och Ă€ven följt upp det. DĂ„ var det frĂ€mst kritik frĂ„n anonyma författare. Nu har DN fĂ„tt flera av dem att trĂ€da fram med sin kritik i en lĂ€ngre artikel. Henrik Petersen och Nova Gullberg Zetterstrand har till och med valt att stĂ€mma Modernista för att fĂ„ betalt. Kontentan: förlag mĂ„ste ta rapportering och utbetalning av royalties pĂ„ större allvar.

đŸŽ™ïž Poddareskriverbok 1. Med bara mĂ„nader till 40-Ă„rsdagen gick profilen och poddaren Nisse Edwall in i vĂ€ggen. För radiolyssnare Ă€r han en bekant röst frĂ„n program som ”HĂ„ngla i P3” och ”Ligga med P3” och han driver Ă€ven Pappapodden. I höst debuterar han med boken han sjĂ€lv velat lĂ€sa innan han fyllde 40. Titeln inte ovĂ€ntat: Livet efter 40 – en guide för mĂ€n.

đŸŽ™ïž Poddareskriverbok 2. Fredrik Söderholm blev kĂ€nd för en bredare publik efter att ha dokumenterat sin kamp för att bli drogfri i Sveriges Radios podcast Hej, jag heter Fredrik. Han gör idag podden Sorry, allt gick Ă„t helvete med Ola Rapace. Nu skriver han en bok (redan sĂ„ld till HarperCollins Nordic) utifrĂ„n sitt liv, sina erfarenheter och sitt sökande efter svar pĂ„ frĂ„gan varför allt gĂ„tt Ă„t helvete.

đŸ•”ïž Crimetime. BokmĂ€ssan har precis som alla andra upptĂ€ckt att kriminalromaner sĂ€ljer. Crimetime, som var en av fĂ„ delar som faktiskt fungerade Ă€ven under förra Ă„rets vĂ„ta pandemifilt, ska fĂ„ mer utrymme i programmet. Fredag-söndag 23-25 september blir det 23 seminarier (i BokmĂ€ssans seminarieprogram) och 66 scenprogram plus sidoaktiviteterna Crimetime Afternoon Tea, Crimetime skrivarskola och Crimetime Afterwork.

🎧 Ljudboks-NFT. ”Det Ă€r som om Spotify, Instagram och Opensea fick ett barn ihop.” SĂ„ beskriver Leni Andronicos en av grundarna till poddappen Logcast nyheten att de blir först ut med ljudbaserade NFT:er. Opensea Ă€r vĂ€rldens största NFT-plattform dĂ€r formaten GIF och JPG dominerat. SĂ„ fĂ„r vi se en ljudbok som NFT? Nja, Logcast fokuserar snarare pĂ„ korta ljudklipp. Men kanske författarinlĂ€sta dikter skulle kunna fungera? (Di Digital)
LĂ€stips: Boktugg skrev om NFT-trenden i Analysbrevet redan i mars 2021.

🎧 Ljudbok pĂ„ djupet. Ljudboken Ă€r ett praktiskt sĂ€tt att fĂ„ till sig litteratur medan man gör nĂ„got annat. Men kan den vara nĂ„got annat Ă€n enbart ett enkelt och snabbt sĂ€tt att konsumera böcker? I projektet Den lyssnande kritiken undersöks just det.

đŸŽ„ Filmatisering. SVT gör tv-serie av Maria Gripes klassiker Tordyveln flyger i skymningen. ”Det hĂ€r Ă€r ju en klassiker som faktiskt aldrig har filmatiserats, sĂ„ jag Ă€r sĂ„ himla glad att vi ska göra det hĂ€r”, sĂ€ger Eva Beckman, programdirektör pĂ„ SVT.

📚 VuxenlĂ€sfrĂ€mjande. FĂ„ lĂ€sfrĂ€mjande insatser för vuxna som inte lĂ€ser – trots alla uttalanden om vikten av lĂ€sning görs frĂ„n politiskt hĂ„ll inte mycket för att fĂ„nga upp icke-lĂ€sande vuxna, visar en masteruppsats frĂ„n 2021.

đŸ„€ Dödsfall. Svenska Akademiens tidigare stĂ€ndige sekreterare Sture AllĂ©n har avlidit, uppger familjen för TT. Under ett och ett halvt decennium var han Akademiens ansikte utĂ„t – men framför allt var han en pionjĂ€r inom den moderna, digitala ordboksverksamheten.

âČ Skriva pĂ„ heltid. Vad innebĂ€r det egentligen? Helt klart Ă€r att mĂ„nga aspirerande – och etablerade – författare drömmer om att kunna leva pĂ„ sitt skrivande och fĂ„ en heltidslön. En del kastar sig ut för att leva drömmen men inser att det Ă€r en mardröm nĂ€r den ekonomiska verkligheten framtrĂ€der. (Insider)

đŸ€ł TiktoksuccĂ©. 3,3 miljoner visningar har hashtaggen #BokstĂ€llet efter bara tvĂ„ veckor pĂ„ Tiktok. Hashtaggen skapades av Tiktok och Bokus för att sprida lĂ€sglĂ€dje, vilket Boktugg tidigare berĂ€ttat.


Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Har du plockat jordgubbar och fĂ€rskpotatis inför morgondagen? PĂ„ tal om mat pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny. DĂ€r finns nĂ„got för alla plĂ„nböcker. Även för den som har en budget i nivĂ„ med en inbunden bok till fullpris.


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ny inspirerande resehandbok, med tÄg till Italien och Medelhavet

Den efterlĂ€ngtade uppföljaren till de populĂ€ra ”Rivieran inom rĂ€ckhĂ„ll” och ”Languedoc inom rĂ€ckhĂ„ll” Ă€r Ă€ntligen hĂ€r. Ta del av de bĂ€sta rĂ„den om hur du tar dig till norra Italien pĂ„ det smartaste och mest hĂ„llbara sĂ€ttet att resa: med tĂ„g.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplÄnad bondby pÄ Sri Lanka och tvÄ överlevande systrar som inte kÀnner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av hÀndelser och en hel palett av mÀnniskoöden bÄde pÄ den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Carina Österholm slĂ€pper uppföljare till Identiteten

I den spÀnnande romanen Gropen, en fristÄende uppföljare till Identiteten, ÄtervÀnder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk hÀrva av mÀnniskohandel och mord,