Eva Holmström och Pascal Engman. Foto: Pressbild

Bibliotekarien Eva Holmström är Årets läsfrämjare 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Pascal Engmans stiftelse har utsett Årets läsfrämjare, Eva Holmström som arbetat i drygt 25 år i biblioteket på Söråkers Folkets Hus.

Eva Holmström är biblioteksansvarig på Söråkers Folkets hus som drivs på uppdrag av Timrå kommun. Hennes insatser för att främja ungas läsning är både djup- och långtgående, Eva har arbetat på Folkets hus sedan 1996. Hon har varit innovativ och mycket engagerad i sin kamp för att få barn och ungdomar till biblioteket i Söråker. Både genom tillgänglighet i form av bibliotekets öppettider och sitt eget, brinnande engagemang i form av läsecirklar för barn.


ANNONS


– Jag är en biblio-tok. Det handlar om att locka fram lusten hos de unga. Steg ett är att man själv älskar böcker. Och tycker om att träffa barn. För mig handlar det mycket om att öppna den skattkammare som ett bibliotek är. Att fundera på vad barnet är intresserat av. Gillar barnet fotboll så vill de läsa om fotboll eller om någon som är bra på fotboll, säger Eva i ett pressmeddelande.

Biblioteket håller öppet sju dagar i veckan, till minst kl 21.00 på kvällar och till midnatt vissa fredagar och lördagar.

– Tillgänglighet är superviktigt. Om en förälder kommer till Folkets hus med sitt barn, för att gå någon danskurs, så passar de samtidigt på att låna en bok.

Eva har arbetat på biblioteket sedan 1996. I sommar går hon i pension.

ANNONS

– Jag är så otroligt hedrad och glad över det här stipendiet. Jag kan knappt tro att det är sant.

Eva nominerades av vännen Dag Jonzon.

– Vad Eva gör är ju detsamma som bokprogrammet Babel på tv. Hon tränar barnen att i dialog samtala och reflektera – den bästa metoden för att förstå varandra och motverka fördomar. Att samtala med barn och involvera dem är att fortsätta språkets demokratiseringsprocess i linje med lässtiftelsens ambition och en viktig insats som stöd till barn som saknar lässtöd hemifrån, säger han.

Sedan 2021 delar Pascal Engmans stiftelse ut en prissumma på 25 000 kronor till en person som gjort framstående insatser för att locka unga till läsning. Fjolårets stipendium gavs till Anneli Glamsare.

– Vi fick in fantastiska nomineringar, även i år. Men kommittén var enhällig i att Eva skulle premieras för sina lysande insatser. Hon är definitionen av en eldsjäl. Söråkers invånare kan skatta sig lyckliga över att ha henne hos sig, säger Pascal Engman.

Kommitténs motivering lyder: ”Eva Holmström har som ansvarig för biblioteket på Söråkers Folkets Hus uppvisat ett både djupgående och långvarigt engagemang i sin strävan att få barn och unga att hitta till och fastna i böckernas magiska värld. Genom att inte rucka på bibliotekets självklara plats som en samlingspunkt och stöttepelare i Söråker, har hon berikat de unga invånarnas liv i flera decennier. Det är med största respekt för hennes insatser som Pascal Engmans stiftelses kommitté beslutat att Eva Holmström är Årets Läsfrämjare.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.