Amelia Adamo är årets hederspristagare i Storytel Awards

Amelia Adamo, hederspristagare vid Storytel Awards 2022. Foto: Joey Dahl/Storytel

Amelia Adamo tilldelas Synskadades stiftelses hederspris på Storytel Awards. Den prisbelönta journalisten och publicisten prisas för sitt mångåriga arbete med att lyfta ljudboken i olika sammanhang, bland annat genom att se till att ljudböcker recenseras i tidningar.

Det var i bilen som Amelia Adamos kärlek till ljudböcker uppstod, före mobiltelefonernas och apparnas tid. Då var det kassetter som hon stoppade in i bilens spelare, och plötsligt fylldes hennes transportsträckor av upplevelser.


ANNONS


– Jag tyckte att det var toppen att få sällskap av något bra. Jag kunde fylla bilen med röster och ord från något som jag uppskattade, berättar journalisten och tidigare chefredaktören i ett pressmeddelande.

Adamo tilldelas hederspriset, som delas ut i samarbete med Synskadades stiftelse, för att hon under många år varit en aktiv förespråkare av ljudboken. Hon säger själv att upptäckten i bilen gjorde henne till något av en ljudboksambassadör.

– När du har upptäckt någonting vill du ju sprida ljuset!

Och Amelia Adamo har onekligen spridit ljuset. I hennes tidningar har ljudboken sedan länge en lika självklar plats som den fysiska boken på till exempel recensions- och tipssidor. 

– Jag slog ett slag för att vi skulle börja med ljudboksrecensioner för att jag tyckte att det var ett mycket bra sätt att få bra litteratur i sig. Vi känner vår målgrupp väldigt väl. Om man tittar på tidningen Amelia så har många av våra läsare barn och måste ta tillfällen i flykten när de kan få i sig litteratur, och då är ljudboken jättebra, säger Amelia Adamo.

Litteratur är litteratur, det finns ingen motsättning mellan formaten. Och debatten om fin- och fulkultur som då och då blossar upp beskriver hon som löjlig. Formaten samexisterar, menar Amelia Adamo.

123-483 18 71

– Det är alltid så att när någonting blir väldigt populärt, om det så är Mello eller Margit Sandemos Sagan om Isfolket-böcker, så blir det synpunkter och då finns det de som ropar om förflackning. Det hör till. Men det finns ingenting som säger att poppis är dåligt.

– Min egen första stora ljudboksupplevelse var Per Myrberg som läste Gösta Berlings saga. Jag tror att den var över 16 timmar lång och jag blev förtrollad. Det kan väl ingen människa säga att det är dålig litteratur!

Hederspriset delas ut av Synskadades stiftelse på Storytel Awards och går varje år till en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning. Utöver Hederspriset delas Storytel Awards ut i de sex kategorierna Roman, Spänning, Barn, Ungdom, Fakta och Feelgood. Den 31 mars presenteras vinnarna vid galan Storytel Awards som sänds på awards.storytel.com och på Youtube. 

Fakta: Amelia Adamo

Ålder: 75 år

Yrke: Journalist, fd chefredaktör

Karriär: Tidningsdrottningen Amelia Adamo inledde sin journalistkarriär som reporter på Svensk Damtidning och Husmodern, innan hon 1981 blev redaktionschef på Vecko-Revyn. Hon gick därefter vidare till att bli featurechef på Aftonbladet och byggde upp tidningens söndagsbilaga. 1995 startade hon tidningen Amelia, samma år blev hon publicistisk chef och VD för Bonniers Veckotidningar. Hon skapade också tidningarna Tara och M-magasin. Amelia Adamo har vunnit Stora journalistpriset två gånger och tilldelats en rad andra prestigefyllda utmärkelser för sitt chefsskap och för sin förmåga att förnya och utveckla medielandskapet. Hon har varit sommarvärd i P1 fyra gånger (1986, 1987, 2008, 2021). 2020 gav hon ut boken Kvinnoarvet.

Juryns motivering

”För ett tidigt, hängivet och inspirerande intresse för ljudboken. Som en av de första prenumeranterna av Lyssnarklubbens ljudbokskassetter såg hon tidigt ljudboken som en stark bärare av litteratur. Hon har sett till att ljudböcker recenserats i tidskrifter, varit aktiv förespråkare av ljudboken i många olika sammanhang (också som uppläsare) och lyft ljudboken på ett sätt som verkat för ljudbokens framgång och spridning.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.