Denna artikel sponsras av författare/förlag

I Erika Rockborns deckare mördas författare på samma sätt som sina karaktärer

Författaren och läkaren Erika Rockborn. Foto: Peter Rockborn

I den nya kriminalromanen Författarmorden blir deckarförfattare mördade med identiska metoder som de beskrivit i sina debutböcker.

Erika Rockborn är läkare till yrket men på senare år även författare. Böckerna växer fram i mobilen och hon skriver varje ledig stund. Författarbanan inleddes med en trilogi om allmänläkaren Martin som består av böckerna Livmodermakt, Modermakt och Egenmakt

I november 2021 släpps hennes första deckare. Idén tog form när hon var på Bokmässan i Göteborg.

– Jag fick en tanke om att jag skulle skriva en deckare som utspelade sig på Bokmässan och i den världen kring författare och böcker. Och jag kom på att författarna skulle kunna mördas med sina egna metoder, falla offer för sin egen fantasi, berättar Erika. 

Upplägget i den nya boken Författarmorden är att offren – författarna – blir mördade exakt som de själva fantiserat ihop i sina debutromaner. Alla karaktärer i boken är fiktiva och inga verkliga författare tas av daga. Olika författarpersonligheter har blandats friskt.

– Det var faktiskt min man som fick idén till det första mordet. Vi gick utanför Bokmässan och min man tittade upp mot poolen som sticker ut från fasaden på Gothia Towers och sa att liket kan hittas i bassängen där, i poolvattnet som blivit rödfärgat av blod.

Resten av boken utspelar sig också i Göteborg med omnejd, en stad och en trakt som Erika är mycket förtjust i även om hon inte är bosatt där. I somras gjorde hon flera researchresor inför romanen för att få in den rätta känslan och i Författarmorden är många Göteborgsmiljöer beskrivna.

Författarmorden

Författarmorden

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-11-21
  • ISBN: 9789189199149

Den unga poliskommissarien Alicia från Falkenberg har precis börjat på avdelningen för grova brott. Hon blir indragen i författarmorden, och handlingen kretsar kring mordgåtan samtidigt som läsaren får följa hennes privatliv och kärleksliv.

– Alicia har ganska dåligt självförtroende men håller uppe en kaxig fasad på jobbet. Hon har haft det tufft, hon förlorade sin pappa tidigt och fick en styvpappa som inte var så trevlig. Så hon har mycket i bagaget som präglar henne och som gör henne sårbar, säger Erika.

I romanen är inte författare den enda litterära yrkesgrupp som förekommer – även bokbloggare kommer in i bilden och spelar en roll i gåtans upplösning.

Du har tidigare skrivit romaner. Hur var det att byta genre till deckare?
– Det var svårt, men väldigt roligt. Min tidigare huvudperson var läkare så då kunde jag gräva där jag stod och hade mycket gratis. Den här nya miljön kring polisyrket kan jag inte, så jag har fått göra mycket research. Men jag har också haft hjälp av riktiga mordutredare som jag frågat om råd kring polisarbetet. Särskilt utmanande var det att få ihop pusslet och att inte tappa några trådar.

Att ägna sig åt att skriva om ett antal hårresande mord var obehagligt, och Erika berättar att hon när hon skrev om ett mord som sker i hemmiljö blev mörkrädd och inte vågade vara ensam på nedervåningen den kvällen.

Författarmorden släpps i tryckt format den 21 november och som ljudbok den 27 november. Uppföljaren har hon redan kommit en bra bit med. Där fortsätter berättelsen om Alicia och hennes kollega och kompis Elsa – som faktiskt är dotter till Erikas tidigare huvudkaraktär Martin från Makttrilogin. Det var som en liten bonus till sina tidigare läsare som hon valde att smyga in några av karaktärerna från sina tidigare romaner även i den nya serien.

– Jag kunde inte riktigt släppa karaktärerna. Så nu händer det till exempel att poliserna möter Martin på vårdcentralen, och hans dotter Elsa har blivit polis och lärt känna Alicia. På så vis får man veta hur det går för dem, även om de inte är huvudpersoner i den nya serien. Man kan säga att mina olika serier utspelar sig i samma universum, säger Erika.

Författarmorden

Författarmorden
Serie Alicia Lundberg
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor369
Vikt540 gr
Utgiven2021-11-21
SABHc
ISBN 9789189199149

Årets bokmässa i Göteborg har just inletts och man räknar med publikrekord. Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och noterar att vattnet i utomhuspoolen på Gothia Towers färgats rött – och där flyter en livlös kropp. Det är den berömda deckarförfattaren Francesca Liljegren som mördats på samma sätt som offret i hennes debutroman.

Inom kort blir ännu en känd författare mördad, även denna gång precis som sin egen romankaraktär. Varför just deckarförfattare? Och vem döljer sig bakom signaturen ”Öga för Öga” som skriver inlägg hos bokbloggarna?

Alicia Lundberg, en ung polis, har nyligen tillträtt sin tjänst som kriminalinspektör vid enheten för grova brott och deltar i utredningen. Ett intensivt spaningsarbete tar sin början och en katt-och-råtta-lek med förövaren inleds. När Alicia allra minst anar det gillrar mördaren en fälla ...

Erika Rockborn föddes 1963 i Linköping. Hon är numera bosatt i Norrköping och arbetar där som distriktsläkare. Erika är specialist i allmänmedicin och har verkat som läkare i 33 år. För ett antal år sedan drabbades Erika av en mindre stroke. På vägen tillbaka till full funktion antecknade hon i sin mobiltelefon, främst för minnets skull. Anteckningarna blev till en berättelse som blev längre och längre och till slut tog relationsromanen Livmodermakt (2018) form. Berättelsen om läkaren Martin Lindahl utvecklades till en trilogi med Modermakt (2019) och Egenmakt (2020). Författamorden är Erikas debutroman inom spänningsgenren och första boken i en tänkt serie om kriminalinspektören Alicia Lundberg. Erika skriver fortfarande allt grundmanus i mobiltelefonen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se