Elias Vieglins Adlibris
Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris. Foto: Juliana Wiklund.

Adlibris: ”Vi ber om tålamod”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Adlibris ber förlagen om tålamod eftersom de fått mängder av frågor från nästan tusen förlag efter sommarens turbulens. Men samtidigt tar de inte chansen att besvara en av de vanligaste frågorna från förlagen.

Boktugg berättade i tisdags om hur Adlibris plockat bort hundratals titlar från Ord&visor Förlag trots löften om att inga titlar skulle försvinna ur sortimentet (vilket var Adlibris besked i ett ultimatum tidigare i somras).


ANNONS


Efter att Boktugg (och även flera bibliotek) börjat ställa kritiska frågor om hur detta gått till dök titlarna åter upp i Adlibris sortiment. Förlaget fick besked om att det hela berodde på ett missförstånd som delvis orsakats av att Ord&visor både använder Förlagssystem (för vissa titlar) och egen distribution (för stora delar av backlist och nya i mindre upplagor).

Boktugg fick dock inget svar av Adlibris. Men idag har vi fått några korta svar. Eller, nätbokhandeln duckar egentligen för de flesta frågorna.

ANNONS

Är det ett misstag eller har ni trots allt plockat bort böcker från vissa förlag och i så fall varför?
– Den typen av dialog tar vi direkt med berörda parter. Vi har informerat Ord&visor och deras böcker är tillbaka på hemsidan, säger Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris.

Flera förlag, framför allt de allra minsta, vittnar om att det är svårt att få svar från Adlibris, att mejl ignoreras och lämnas obesvarade. När vi ber Adlibris om en kommentar på detta blir svaret:

– Vi har mailat nära 1000 förlag och då kommer det ganska många frågor. Vi försöker besvara alla frågor så fort vi kan men såklart kan det ta lite tid. I vårt senaste utskick ber vi om allas tålamod då det handlar om så pass många förlag och alla förlag har olika frågor. Men självklart ignorerar vi inte ett mail från ett förlag som har frågor, säger Elias Vieglins.

En given fråga handlar förstås om kravet på en extern distributör som verkar väldigt luddigt, förutom att Adlibris förordat Stjärndistribution och även nämner Förlagssystem. Många förlag har undrat över det och därför ställde Boktugg också frågan till Adlibris.

Har ni någon lista över godkända distributörer utöver Förlagssystem, Stjärndistribution, Speed samt Publit?
– Den typen av avtalsinformation delar vi tyvärr inte med oss av till media utan för dialog med förlagen.

Boktugg analys: För den som talar med mikroförlag och småförlag är det uppenbart att Adlibris under de två senaste åren åstadkommit en enorm förtroendekris. Dels det drastiska, men företagsekonomiskt troligen logiska, beslutet att avsluta alla kommissionsavtal förra året (2020) och dels det stora misstaget i juni 2021 där man hotade förlagen med att ta bort deras böcker ur sortimentet om de inte anlitar en godkänd distributör.

Det här sista är nämligen något som drabbar alla utanför Adlibris väggar: förlag, författare, bibliotek och läsare. Företaget fattade helt enkelt ett beslut om att försämra sitt eget sortiment. Ett riktigt självmål.

Men efter att Boktugg uppmärksammat problemet har flera förlag hört av sig och berättat att deras böcker försvunnit ur Adlibris sortiment redan tidigare. Utan förvarning eller förklaring. Det gäller förlag som använt egen distribution.


ANNONS


Vad blir effekten? Det jag ser är att småförlag och författare i sociala medier aktivt uppmanar sina läsare att handla böckerna hos Bokus istället för Adlibris. Om de tidigare länkade till Adlibris ena gången och Bokus andra gången så länkar de nu bara till Bokus. Nystartade förlag får rådet att strunta i Adlibris för att de inte går att komma i kontakt med.

Hur kunde det gå så här illa? Hur kunde Adlibris gå från att vara småförlagens bästa vän för något mer än ett decennium sedan, till att bli deras värsta ovän?

Den frågan utgår jag ifrån står högst upp på agendan när Adlibris styrelse samlas för höstens första sammanträde.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL