ANNONS

Storytels börskurs den senaste månaden. Hur kommer investerarna att reagera på dagens rapport? Foto: iStock.

Starka siffror för Storytel under första kvartalet 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Antalet abonnenter ökar och streamingintäkterna växer för Storytel. Snittintäkten per abonnent sjönk mindre än befarat och Norden är på väg mot milstolpen en miljon abonnenter.

Idag på morgonen släppte Storytel en snabbrapport för Q1-2021 med fokus på några av nyckeltalen. Det alla investerare undrar är förstås hur streamingintäkterna och abonnentstocken har utvecklats. Att man lanserat i Israel är knappast det som rör på nålen utan hur utvecklingen ser ut på de stora marknader som varit igång ett par år – de som ska ta steget till lönsamhet och som ska ge miljoner abonnenter inom några år: Ryssland, Spanien, Tyskland, Polen, Turkiet och många fler.

Så hur går det? Om man tittar på genomsnittligt antal betalande abonnenter ser det ut så här:

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

  • Norden: 957 500 betalande abonnenter (+31 500 jämfört Q4-2020 och +171 700 jämfört med Q1-2020).
  • Non-Nordic: 583 100 betalande abonnenter (+ 67 100 abonnenter jämfört med Q4-2020 eller +214 100 jämfört med första kvartalet 2020).
  • Totalt: 1 540 600 betalande abonnenter (+98 600 nya kunder jämfört med föregående kvartal och +385 800 jämfört med Q1-2020)

Storytel närmar sig en miljon abonnenter i Norden, vilket är en spännande milstolpe. Hur hög kan den siffran bli, två miljoner eller ännu mer?

Om vi istället tittar på intäkterna (från prenumerationsavgifter) så ser siffrorna ut så här för kvartalet:

  • Norden: 401,8 Mkr (+ 2,2 Mkr jämfört med Q4-2020 och +52 Mkr jämfört med Q1-2020)
  • Non-Nordic: 115,2 Mkr (+11,4 Mkr jämfört med Q4-2020 och +35,7 Mkr jämfört med Q1-2020)
  • Totalt: 517 Mkr (+13,6 Mkr jämfört med Q2-2020 och +87,7 Mkr jämfört med Q1-2020)

Streamingintäkterna utanför Norden hade en årlig intäktstillväxt på 45 procent och i linje med prognosen, skriver Storytel.

Snittintäkten sjönk mindre än väntat

I dagens pressmeddelande skriver Storytel att de överträffat prognoserna för första kvartalet på flera punkter, bland annat ARPU (average revenue per user, alltså snittintäkten per abonnent och månad) som landade på 140 kr, vilket var över prognosen 139 kr.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

En krona hit eller dit? Jo, det har betydelse när man har miljoner abonnenter. Framför allt trenden där ARPU har sjunkit. Första kvartalet 2020 hade Storytel 148 kr i ARPU för Norden. Och faktum är att 140 kr är 4 kr lägre än Q4-2020. En orsak är att antalet familjeabonnemang ökar.

Utanför Norden är priserna lägre på abonnemang. ”ARPU för segmentet Non-Nordics uppgick till 66 SEK, vilket var något över prognosen för första kvartalet 2021”, skriver Storytel. Här noterar vi att ARPU för första kvartalet 2020 faktiskt var 72 kr.

Så när passerar resten av världen Norden i Storytels abonnentstock? Tillväxten är i alla fall kraftig procentuellt, +58 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Antalet nya abonnenter var lite lägre än prognosen vilket enligt Storytel främst beror på ”en längre och pågående kundkampanj i Mexiko som beräknas konvertera under andra kvartalet 2021”.

– Storytels starka positiva intäktsutveckling med hög ARPU, och den fortsatta kundtillströmningen under kvartalet, förstärkte Storytels momentum på vår globala tillväxtresa. Detta accentuerades ytterligare genom flera strategiska nyckelinvesteringar under perioden. Storytel avslutade första kvartalet genom att bland annat förvärva en majoritetsandel i det framgångsrika svenska förlaget Lind & Co, lansera tjänsten i Israel och introducera världens största sammanhållna ljudbibliotek på arabiska för konsumenter i MENA-regionen, säger Jonas Tellander, grundare och VD för Storytel, i ett pressmeddelande.

Analys: Nog väntar vi på den verkliga boomen utomlands. Storytel finns på 23 eller 25 marknader, beroende på hur man räknar. Men låt oss säga drygt femton marknader utanför Norden. Det är i snitt knappt 40 000 abonnenter per marknad, i länder som i vissa fall har fler invånare än hela Norden.

Det kan man se på två sätt: Storytel är fortfarande nästan okända på de flesta marknader och har ännu inte gjort något avtryck där. Om man lyckas lika bra som i Norden kan vart och ett av dessa länder ha en miljon abonnenter om ett par år. Men det kan också bli så att lokala eller globala konkurrenter hinner före. Scribd exempelvis satsar hårt på den mexikanska marknaden (de uppger att de nu har över 100 000 titlar på spanska), Audible är redan världens största återförsäljare av ljudböcker och Spotify satsar allt mer aggressivt på podcasts samtidigt som de doppar tårna i ljudbokshavet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »