Varumärket Kitab Sawti försvinner – blir bara Storytel för arabiska tjänster

Storytel stärker sitt grepp om marknaden för ljudböcker på arabiska genom köpet av konkurrenten Kitab Sawti. Dubai (bilden) är en del av den marknaden. Foto: iStock. (Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln).

Mindre än ett år har gått sedan Storytel köpte ljudboksföretaget Kitab Sawti. Nu står det klart att de båda apparna och tjänsterna slås samman till en under Storytels varumärke.

Det var i juli 2020 som Storytel förvärvade det arabiska ljudboksföretaget Kitab Sawti – som egentligen var Stockholmsbaserat och bland investerarna hade de Bonnier Ventures (!), Sven Hagströmers Creades samt riskkapitalbolaget Northzone.

I samband med köpet inleddes en strategisk översyn med avsikt att slå samman den regionala Storytel-appen med Kitab Sawti.

– Storytel och Kitab Sawti har gjort sig kända som storytelling-fokuserade nyskapare på ljudboksmarknaden både bland konsumenter och förlag inom MENA-regionen. Det är verkligen spännande att slå ihop dessa båda inspirerande och ledande ljudboksplattformar under ett varumärke och skapa ett kraftfullt regionalt lokomotiv för ljudboksupplevelser, säger Ingrid Bojner, CCO på Storytel, i samma pressmeddelande.

En strategisk översyn inleddes efter Storytels förvärv av Kitab Sawti 2020. Den har lett till ett förenat team för Kitab Sawti och Storytel Arabia som redan är på plats, samt byggandet av en gemensam Storytel-plattform i MENA-regionen.

– Att hela tiden utmana oss själva och förbättra alla dimensioner av kundupplevelsen – och stärka banden mellan publiken och lokala författare och förlag – är en del av vårt DNA. Vi är säkra på att en gemensam plattform både blir en katalysator som driver tillväxten på den arabiska marknaden, och ett växthus för möjligheter och samarbete för våra förlagspartners och andra kommersiella aktörer, säger Sebastian Bond, grundare av Kitab Sawti och chef för Storytel MENA, i samma pressmeddelande.

Analys: Storytel har köpt en rad ljudboksföretag runtom i världen, både förlag och streamingtjänster. I de allra flesta fall har dessa sedan införlivats i eller döpts om till Storytel, med undantag för gamla anrika förlagshus (exempelvis Norstedts). Ett av få kända fall där en lokal streamingtjänst fått behålla sitt namn är i Danmark där Storytel slutligen valde att använda Mofibo-varumärket.

MENA är en engelskspråkig förkortning för begreppet ”Mellanöstern och Nordafrika”, Middle East and North Africa. Vid sällsynta tillfällen används inom svenskan varianten MÖNA. Termen används ofta i amerikansk forsknings- och affärstext, enligt Wikipedia. Samt internt på Storytel, konstaterar vi.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL