Denna artikel sponsras av författare/förlag

Script 46 är en ny agentur för filmatisering av böcker

Mikael Törneman, vd för Script 46. Foto: Script 46

Det nylanserade företaget Script 46 erbjuder författare ett sätt att nå ut till produktionsbolag och öka chanserna att få sin bok adapterad till film eller tv-serie.

Det finns många författare som drömmer om att få se sin bok som film eller tv-serie. Att ens få presentera sitt alster för ett produktionsbolag förblir drömmar för den absoluta majoriteten. Detta är något som Script 46 vill ändra på. Bolaget är ett samarbete mellan Manushjälpen och Hazy Days Media och drivs av Mikael Törneman.

– Jag har jobbat med tv och film sedan 1986, och på senare år har spelplanen ändrats radikalt. Idag har linjär tv – utom vissa direktsända evenemang – i princip upphört, då folk flyttat sitt övriga tittande till streamingtjänster. Det är bekvämt, man slipper reklam och man ser på vad man vill, när man vill. Detta har totalt ändrat förutsättningarna för tv-kanalerna, men också för streamingbolagen, berättar vd Mikael Törneman och fortsätter:

– Många producenter av tv-serier och film vänder sig till bokbranschen, delvis för att det finns många böcker som är utmärkta som grund för film eller serie, men också för att där i vissa fall finns en inneboende publik. Det blir också en synergieffekt: när filmen visas får försäljningen av boken också en skjuts. Ofta blir det också bättre filmer av de som bygger på böcker, då mycket av dramaturgin och innehållet är genomgånget av både lektörer och redaktörer. Streamingbolagen måste nu konkurrera med volym i varje tänkbar genre, och då faller det sig naturligt att leta i bokhyllorna.

En affärsidé började utkristallisera sig. Varför inte skapa en tjänst för att underlätta för författare att nå ut till produktionsbolag? Script 46 registrerades sommaren 2020, och företaget började genast bygga upp ett nätverk av dramaturger.

– Det krävs en skicklig dramaturg för att göra en adaption, att skriva om en bok till film. Det är inte bara bilder till en text, man måste göra om det till en helt ny produkt, säger Mikael.

Steg ett när en författare anlitar Script 46 är att manuset bearbetas av en dramaturg till ett så kallat synopsis (en kort version av storyn) och blir kategoriserat i en eller flera genrer. Efter att författaren har godkänt synopsis ges det plats i den speciella portal på hemsidan hos Script 46 där alla synopsis läggs upp i olika genrekategorier, så att regissörer och producenter själva kan gå och in och leta bland uppslagen. För synopsis och genreklassad representation i portalen under fyra år betalar författaren en avgift till Script 46.

– I vårt avtal ger författarna oss exklusivt representationsrättigheterna för all rörlig media gällande deras verk. Det är viktigt att notera att det således inte gäller verket i sig. Väljer de efter fyra år att inte vara med längre får de tillbaka både sitt synopsis och sina rättigheter.

Om ett produktionsbolag blir intresserat skyddar de sig oftast genom att köpa en option på rättigheterna. Detta i sig innebär inte att det blir en film eller tv-serie, men det är ett tydligt kliv i rätt riktning. Därefter tar det vanligen ett par år innan det finns en färdig produkt och en kanal där den sänds. Det är mycket som ska vara på plats, men om och när produktionsbolaget känner att de har koll så utnyttjar de sin option och köper filmrättigheterna.

– Författaren får i princip tillbaka pengarna de betalt till Script 46 ifall någon tar option på boken. Blir det sedan film av det så blir det betydligt större pengar.

Tar ni emot alla bokmanus?
– Det där är en fråga vi diskuterar löpande. Vi ska å ena sidan vara försiktiga med att vara ett för kritiskt filter mot en så trendkänslig och dynamisk marknad som produktionsbolagen rör sig i. Å andra sidan måste det finnas någon rimlighet att ett manus ska kunna fungera som underlag för film eller serie, så givetvis tackar vi också nej. Vi kan inte bara sälja drömmar. Vi måste ju själva också bibehålla trovärdighet gentemot en av medievärldens mest kritiska marknader. 

De riktigt stora författarna har egna agenter som jobbar konstant med deras rättigheter – inte minst mot produktionsbolagen – men Script 46 vänder sig till de författare som inte har agenter. Där kan företaget bli en agentur för manus i olika genrer och tydligare representera dessa än att representera ett fåtal framgångsrika författare.

– Det är i sanden man finner guldkorn i vaskpannan. Det här är en helt ny grej, det har inte gjorts tidigare. Vi erbjuder ett nytt sätt för författare att kanske komma igenom bruset. Vi informerar på vår hemsida att vi inte kan ge garantier på att ditt verk blir film, men vi garanterar att dina chanser ökar tusenfalt, jämfört med att inte göra någonting alls. I nuläget är vår tjänst fortfarande väldigt ung, men vi känner tillförsikt i den jämnt molande växtvärk vi känt ett tag nu, och det verkar inte som den vill släppa.

Om Script 46

Script 46 är ett samarbete mellan Manushjälpen och Hazy Days Media. Vd är Mikael Törneman som sedan 80-talet arbetat inom rörligt media, som producent, manusförfattare och programutvecklare. I nätverket kring Script 46 finns några av Sveriges främsta dramatiker och manusförfattare, som Jimmy Karlsson, Kirsi Vikman, Petra Norman, m.fl. I förhandlingar och avtal finns Helene Hillerström Miksche, en av Sveriges mest branschkunniga jurister, knuten till verksamheten. Läs mer på script46.se

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se