Denna artikel sponsras av författare/förlag

Gunnel Hillås gjuter liv i ett möte mellan en konststudent och en musiker i Istanbul

Debutanten Gunnel Hillås. Foto: Privat

I sin debutroman Se på månen, se på mig återvänder Gunnel Hillås till 80-talets Istanbul och skildrar en relation med rötter i verkligheten.

Hösten 1986 tillbringade Gunnel Hillås en tid i Istanbul under tiden hon studerade konst och var ute på en målarresa. Mötet med staden kom att betyda mycket för henne.

– Det var en helt fantastisk stad, där fanns så mycket av allt. Resenärer från olika håll strålade samman. Och det var en så vacker plats med mycket vacker konst.

Resan är grunden till romanen Se på månen, se på mig, som är inspirerad av verkligheten men inte en självbiografi. 

– Utifrån minnen, dagböcker och skisser har jag steg för steg sammanfogat berättelsen om de två huvudkaraktärerna. En roman har växt fram och berättelsen började gå sin egen väg och jag fick följa med i berättelsen, berättar Gunnel.

– Det handlar om en ung kvinnas inre utveckling och mötet med en man. Det finns en kärlek mellan dem, men samtidigt en omöjlighet. ”Se på månen, se på mig” är mannens ord till kvinnan för att hon aldrig ska glömma honom.

Både konst och Gudsrelation har centrala platser i berättelsen.

– Huvudpersonen, en ung kvinna i 20-årsåldern, har rest hemifrån och lämnat barndomens religiösa uppväxt. I Istanbul bor hon nära en minaret och böneutropen gör att hon börjar drömma om sin barndom. Hon påminns om sin uppväxt och börjar reflektera över sin tro.

Se på månen, se på mig

Se på månen, se på mig

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-30
  • ISBN: 9789189308213

Som konstnär är kvinnan fascinerad av landets vackra färger, de magiska tonerna från hamnens båtar om natten, dofterna och smakerna. Mannen, musikern, ser henne som ingen har sett henne tidigare. Han berättar Turkiets historia för henne, hans far har arbetat för Atatürk, vars porträtt finns överallt i staden.

Gunnel skildrar stadsmiljöerna, Top Kapi, Hagia Sofia, och minns en rundresa på den turkiska landsbygden, det anatoliska höglandet, Nemrut Dagi med de magiska skulpturerna och en resa över Svarta havet.

Berättelsen inleds och avslutas i Stockholm i nutid. Kvinnan, som nu är äldre, hittar mannen i ett klipp på Youtube och får veta att han inte lever längre. Även detta är en detalj som är hämtad från verkligheten.

Första versionen skrev Gunnel ner redan på 90-talet, och hon har tagit upp den ett par gånger sedan dess med många års mellanrum. Men inte förrän nu var det dags att färdigställa boken och låta den komma ut i världen.

Skrivandet har alltid varit en naturlig del av livet för henne. På senare år har hon gått både skrivarskola och filmmanuslinje.

Parallellt med skrivandet är måleriet och bildkonsten viktigt.

– Jag har växlat mellan måleri och skrivande, det har följts åt och ibland har jag gjort målningar som hör ihop med berättelser. Måleri och skrivande tangerar ofta varandra, ibland som en spegling. Allt är sammanvävt. Jag arbetar i ett växelbruk mellan de olika uttrycken.

Gunnel har bland annat i många år skapat vad hon beskriver som språktavlor. Det är ett slags visuellt språk utan tydliga ord eller ”ett inre urspråk” som hon har visat på flera utställningar, bland annat i Uppsala domkyrka där de blev till böntavlor.

– Att skriva är den röda tråden i mitt liv och att vara i ”mitt eget rum”. Jag har burit med mig mina skrivböcker under många år och tagit emot det som kommer till mig. Att nu släppa iväg en berättelse innebär något nytt och berättelsen får vandra sin egen väg. Jag har flera berättelser i lager, säger Gunnel.

Om författaren

Gunnel Hillås föddes i Tranås och har bott länge i Stockholm, men även arbetat och studerat i Israel, Japan, Öland, Gotland, Grekland och Vadstena. Hon har läst vid ett flertal universitet och konstnärliga skolor, samt jobbat i många år på Etnografiska museet. För närvarande arbetar hon som präst på Gotland. Hennes debutroman Se på månen, se på mig släpptes i januari 2021.

Se på månen, se på mig

Se på månen, se på mig
Författare
Förlag Ekström & Garay
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor328
Vikt527 gr
Utgiven2021-01-30
SABHc
ISBN 9789189308213
Böneutropen från minareten i ett av Istanbuls kvarter väcker henne i gryningen. Hon vänder sig försiktigt om och ser på honom. Han sover djupt. Rädslan hugger tag i henne. Hon ser på den trasiga, ituskurna målarduken som ligger slängd i ett hörn på golvet. Hur kunde det bli så här? Hans förändring skrämmer henne. Stunderna då han kärleksfullt tecknat lyckotecken på hennes kropp känns avlägsna. Den breda månskäran lyser in genom fönstrets tunna gardin och målar rummet blekt i skuggiga valörer. Böneutropen för henne tillbaka till barndomens landskap och den Gud hon brukade be till som liten. Finns det någon som hör när hon ber?
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se