Christina Gustavson sökte en medförfattare för att skriva deckare – hittade sju

Simon Ventus från Finland vann Christina Gustavsons medförfattartävling. Foto: Pressbilder.

Christina Gustavson ville hitta en författare att skriva en deckare tillsammans med. Kandidaterna var många och bra. Så nu ska hon skriva sju nya deckare med olika medförfattare.

– Jag ville hitta en medförfattare att skriva deckare tillsammans med och fick idén att skapa en tävling. Intresset var långt större än jag någonsin kunde tro och till min förvåning kom även bidrag från andra länder, säger Christina Gustavson efter att hon offentliggjort vinnarna i ”Medförfattartävlingen”.

Hur gick du till väga för att hitta rätt medförfattare?
– En jury läste alla inskickade bidrag och valde ut de bästa. Jag trodde jag skulle få 2–3 att välja mellan, men fick en jättehög med 26 bidrag. Sedan har jag själv läst bidragen från dessa finalister. Så många bidrag av god kvalitet skickades in till tävlingen att det var omöjligt att välja bara en vinnare. Jag valde ut sju bidrag som på olika sätt lockade mig och min fantasi, säger Christina och tillägger:

– Simon Ventus bidrag lockade alldeles särskilt eftersom det utmanar läsaren genom att ifrågasätta gängse värderingar, reflektera kring frågor som inte bara rör skuld utan även ansvar, och knyter an till förgången tid.

Hon utsåg alltså en vinnare: Simon Ventus från Finland och ett gäng andrapristagare: Sverige: Nina Tegar, Jan Björkman och Anders Sundqvist, USA: Marc Librescu, UK: David Arrowsmith och Finland: Lenita Gullberg.

En av dem, Nina Tegar, är verksam som författare, förläggare och specialpedagog i Strängnäs där hon numer även är bosatt. Hon har gett ut två romaner och medverkat i ett flertal antologier. Hon är överlycklig över att bli ”delad tvåa” i tävlingen.

– Det här innebär att jag får chans att skriva en kriminalroman, eller om jag har riktig tur, en hel serie tillsammans med Christina Gustavson. Så otroligt roligt det här är, vi har redan startat arbetet så smått och jag ser mycket fram emot bokens framväxande och vårt samarbete. Christina är en mycket kompetent person på många områden, så jag kommer säkert att lära mig massor, säger Nina.

Så vad händer nu, hur ser planen ut för arbetet framåt med alla dina medförfattare?
– Vi har börjat diskutera upplägg för hur själva samarbetet ska se ut och några har jag redan börjat skriva ihop med. Det finns redan fyra färdiga kapitel i det manus som vi hunnit längst med, säger Christina Gustavson.

Och språk, är det bara svenska som gäller?
– Alla manus skrivs på svenska eller engelska. När det gäller de engelska har jag diskuterat språkfrågan med respektive författare och genom mejlen har de fått avgöra om de tycker mitt språk duger för att de ska vilja gå vidare och skriva ihop med mig, och de sa ja.

Fackboksförfattaren som blev deckarförfattare

Christina Gustavson började skriva fackböcker, men har glidit över till att mestadels skriva deckare.

– Jag har nu skrivit nio publicerade deckare i tre olika serier och har publicerats av fyra olika förlag. Genom att min farfar var landsfiskal i Tranemo och farfars far länsman i Nitta var jag var tidigt medveten om brott och brottslingars roll i samhället. Sedan utbildade jag mig till rättspsykiater, forskade och doktorerade (tema: Risk and Prediction of violent crime), vilket säkerligen har påverkat mitt intresse för kriminalitet och brott.

Hennes tre första böcker gavs ut på dåvarande ICA bokförlag. Efarenheterna därifrån ledde till att hon startade eget bokförlag.

– Jag förvånades över hur lång tid det tog från inlämningen av ett manus tills den kom ut som färdig bok. Eftersom jag dels är en nyfiken person som gärna vill upptäcka nya saker och dessutom en aning otålig, ville jag testa med egenutgivning. När jag såg hur det fungerade tänkte jag att jag skulle kunna ge ut andras böcker också och på så sätt kom Joelsgården Förlag till. Om man räknar in novellförfattarna har Joelsgården representerat över 100 olika författare och även om vi fortfarande är ett mycket litet förlag så har vi en rätt stor utgivning.

Ser fram emot produktivt 2021

Så var kommer alla de här nya deckarna att ges ut, på Joelsgården eller något annat förlag?
– Utgivningen blir en senare fråga. Varje färdigt manus får bedömas för sig, men vi har börjat fundera på vilka förlag vi kommer att kontakta. Vi har höga ambitioner och tror att böckerna kommer att bli mycket bra just därför att människor med olika erfarenhet och bakgrund samarbetar. Vi tar alla med oss något ovärderligt in i processen, säger Christina Gustavson.

Hinner du skriva mer än dessa deckare under 2021?
– Ja, det hoppas jag. Självfallet blir det inte lika mycket, men jag har till exempel börjat planera för del 6 i serien Brännpunkt Västergötland som utspelar sig i Tranemo. Del 5, Mördande jakt har precis kommit ut som ljudbok.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL