Dagbok för alla våra läsare (Julkalender 2020) – dag 18

Dagbok för alla våra läsare, kallar vi 2020 års julkalender. Bilder: iStock. Montage: Boktugg.

Årets sista fredagsnyhetsbrev och hur den stora nyheten i ett pressmeddelande inte alltid finns i rubriken.

När jag satt och skrev fredagens nyhetsbrev insåg jag att det faktiskt var årets sista fredagsbrev eftersom det är juldagen nästa fredag. Och veckan därpå är det nyårsdagen, alltså 2021.

Däremot har jag inte riktigt bestämt hur vi gör med nyhetsbreven de kommande två veckorna som rent formellt är tredagars-veckor.

Det blev dessutom en märklig arbetsdag eftersom barnen hade julavslutning, givetvis utan föräldrar som numera är portade från skolans område som en del av covid-19-restriktionerna. Men det blev en uttryckning med en glömd cykelnyckel och så lite fika (det går ju bra att fika även om man jobbar på hemmakontoret).

Så nyhetsbrevet kom ut sent, vilket syns i besöksstatistiken där vi inte fick den normala spiken. Optimal tid för att skicka ut nyhetsbrev en fredag? Oftast får vi bäst resultat på förmiddagen, men samtidigt är det mer beroende av rubriken på mejlet och ifall vi har en klickvänlig rubrik inne i mejlet.

Vi ser dock inte nyhetsbrevet som främst som en samling länkar som ska driva trafik till sajten, utan ett brev som har ett eget läsvärde. Vi har många som bara läser mejlet och bara undantagsvis klickar sig vidare.

”Boktugg ger mig koll på allt som händer genom att jag läser två mejl i veckan”, som en förlagsmedarbetare förklarade för mig när hen berättade att hen bara är inne på sajten ett par gånger i månaden.

Vi la upp två filmrelaterade nyheter från TT:

Den sistnämnda lade vi till lite egna detaljer, som det faktum att Tina Mackic själv är författare. Hon finns för övrigt med på en rad i en helt annan artikel:

4. (6) Sommarskuggan och kalasbuset av Mackic, Tina (Rabén & Sjögren), Inbunden, utk: 2020-09-18

Just det, veckotopplistan från förra veckan: Topplista böcker: Mest sålda i Sverige – vecka 50 – 2020 som lades ut senare på eftermiddagen.

Det blev ytterligare en TT-text med rubriken Kulturen får extra halv miljard i krisstöd. Jag inledde dagens nyhetsbrev med orden ”Julhandelsfinalhelg. Stanna hemma! Det är det tydliga budskapet som jag hör och ser omkring mig.”

På eftermiddagen såg jag presskonferensen där regeringen, förutom att uppmana oss att jobba hemifrån en månad till, skärpte tonen mot handelsplatser och köpcentra: begränsa antalet besökare och arrangera ingen mellandagsrea. Det är ingen tvekan om att det är nödvändigt, men samtidigt gör det ont när man vet vad det innebär för bland annat en rad bokhandlare runtom i landet.

Det är inte så att bokhandelns mellandagsrea är fylld av galna erbjudanden, men vad jag hört från många är att det är en tid då många passar på att byta julklappsböcker och samtidigt handlar något annat. Så blir det förmodligen inte i år.

Helsingborg (där Boktuggs redaktion är belägen) är dessutom just nu en av de kommuner som är hårdast drabbade med flest nya fall per vecka. Senare på kvällen lyckades Volante få TT att nappa på nyheten Emma Frans ger ut coronadagbok: ”Alla tvättar händerna”.

Dagens stora nyhet var egentligen ett pressmeddelande från igår. Den var vinklad på en högläsningstävling men nyheten var egentligen något annat – det vi vinklade på och tog upp i en nyhetsbrevstext: Ny Bamsesaga släpps exklusivt på Readly som satsar på ljudartiklar.

Hur ska bokbranschen förhålla sig till ljud? Det är kanske den stora frågan 2021. Förlagspodden var inne på problematiken med att alla förlag kanske inte kan starta en egen podd och att långtifrån alla böcker är redo att överföras rakt av till ljud. Och så har vi talsyntesen som faktiskt gör det ekonomiskt möjligt att göra ljud av precis all text. Kanske borde du kunna lyssna på den här texten, om du ville?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,