ANNONS

Kulturen får extra halv miljard i krisstöd

Kulturminister Amanda Lind (MP) vid pressträffen. Foto: Anders Wiklund/TT.

Staten lägger ytterligare en halv miljard i stöd till det fria kulturlivet. Målet är att pengarna ska delas ut tidigt under nästa år. 
Vi ska göra allt vi kan för att kulturens kris inte blir djupare eller längre än nödvändigt, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Beskedet kom vid en digital pressträff om fördelningen av kulturpengarna från budgetpropositionen.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det ytterligare stödet gäller för tiden fram till februari och beslutet är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Dialogen med kultursektorn har varit central, enligt Lind.

– Det är ett fortsatt allvarligt läge, pandemin är inte över, och kulturen har en väldigt ansträngd situation, vi fortsätter att följa utvecklingen både när det gäller olika typer av företagsstöd och de här riktade kulturstöden som har en stor betydelse, säger hon till TT.

ANNONS

”Enorm längtan”

Man är också beredd att presentera fler stödpaket efter februari. En miljard har avsatts i budgeten för 2021 i så kallat uppstartsstöd, då i förhoppning om att pengarna skulle hjälpa kulturaktörer att komma på fötter igen. Men under vintern och hösten har det stått alltmer klart att den akuta krisen sannolikt fortsätter även under nästa år.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

– Det har regeringen sagt hela tiden, vi är är beredda både att analysera behoven och presentera fler stöd om det skulle krävas. Jag är fast besluten att kulturen ska kunna ta sig igenom pandemin och vara en del av en återstart. Vi behöver kultur även under pandemin, det finns en enorm längtan efter att återigen få sitta i en teatersalong, eller en biograf eller att lyssna på en konsert igen, säger Amanda Lind.

ANNONS

Flera konstområden

Stödpengar ska fördelas i flera konstområden, säger kulturministern, som nämner bild och form, musik, film, teater, dans, cirkus och ordområdet.

Konstnärsnämnden kommer att sätta i gång med nästa krisstöd och planerar en utlysning i början av året.

– Vi vet att på individuell nivå behövs pengarna per omgående, säger Anna Söderbäck vid Konstnärsnämnden.

Bland pengarna finns 250 miljoner som Svenska Filminstitutet ska dela ut som stöd till filmbranschen. Enligt Filminstitutets vd Anna Serner blir den stora utmaningen framöver situationen för de stora biografkedjorna Svenska Bio och Filmstaden, och hon säger att pengarna inte räcker för att hålla dem på fötter.

– I nuläget gör det inte det, då vill jag vara tydlig med att detta gäller inte biografer på orter med 25 000 invånare eller mindre, de kommer att överleva. Det är framför allt i de stora städerna där Filmstaden är, säger hon.

Efterlyser tydlighet

Dagens besked från kulturministern välkomnas av Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live. Samtidigt efterlyser han tydlighet och transparens i utdelningen.

– Tidigare har man bland annat gett ett antal arrangörer avslag som rimligen borde ha fått pengar. De som har begärt omprövning har inte riktigt tydligt fått reda på varför. Därför är det viktigt att det finns tydliga riktlinjer för stödfördelningen. Men vi är jätteglada för att det kommer pengar och det är helt nödvändigt, säger han.

Kholod Saghir från kulturorganisationen Re:Orient säger att stödet är nödvändigt för att man ska kunna fortsätta.

– Det här är en möjlighet för oss att överleva. Det handlar om överlevnad. Särskilt för oss som mindre aktörer, det fria kulturlivet, att vi kan få finnas kvar när läget har stabiliserats igen, säger hon.

”Vår enda chans”

Daniel Levin, vd för Pustervik i Göteborg, är positiv och tycker att man ”ligger några steg före” för första gången sedan pandemin slog till.

– Vår enda chans till överlevnad i dag är de här stöden. Att vi fick ganska mycket den senaste omgången, och möjligheten att vi får mer under våren, det är det som gör att vi har en chans att ta oss fram till att vi kan ha vår ordinarie verksamhet igen och tjäna våra egna pengar, säger han.

Katrina Mathsson, pressansvarig Folkets Bio, säger att man är jätteglad över att det kommer mer pengar.

– Det kommer att finnas behov av mer stöd. I slutet av våren tänkte vi att framåt oktober är vi nog tillbaka igen. Nu har vi skjutit fram den förhoppningen ett år. Efter nästa sommar kanske vi är tillbaka till det normala, säger hon.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL