ANNONS

Endast Akademiens ledamöter i Nobelkommittén – men anlitar extern expertis

Tre av de sex ledamöterna i Nobelkommittén Anders Olsson (ordförande), Ellen Mattson och Mats Malm (adjungerad). Foton: Rickard L. Eriksson.

Det blir inga externa ledamöter i Svenska Akademiens Nobelkommitté framöver. Däremot ska de anlita extern expertis för olika språkområden.

”Akademien är mycket tacksam för det utomordentliga arbete de externa ledamöterna i Nobelkommittén utförde under det tidsbegränsade uppdraget för prisen 2018–2020. För att ytterligare stärka den globala överblicken kommer Akademien framöver att mer systematiskt anlita extern expertis på basis av områdeskompetens – specialistkunskap inom bestämda språkområden”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Till ledamöter i Nobelkommittén för perioden 2021–2024 har utsetts Anders Olsson (ordförande), Ellen Mattson, Jesper Svenbro, Anne Swärd, Per Wästberg och Mats Malm (adjungerad). Nobelkommittén bereder prishanteringen i nära kontakt med Akademien, som i sin helhet utser en pristagare.

Inga externa ledamöter alltså. Men Nobelkommittén inrättar däremot en grupp av områdesexperter om cirka 10 personer, som tillsätts i perioder om tre år. Dessa personer är anonyma om de själva önskar det.

En eller två experter tillsätts inledningsvis för vardera de afrikanska länderna, det spanskspråkiga området, det arabiska och persiska språkområdet, det östasiatiska språkområdet, det slaviska språkområdet och det indiska språkområdet.

Områdesexperternas uppdrag är att dels varje år i januari sända in en resonerande översikt, dels besvara frågor Nobelkommittén har om enskilda nomineringar och kandidater.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL