Endast Akademiens ledamöter i Nobelkommittén – men anlitar extern expertis

Tre av de sex ledamöterna i Nobelkommittén Anders Olsson (ordförande), Ellen Mattson och Mats Malm (adjungerad). Foton: Rickard L. Eriksson.

Det blir inga externa ledamöter i Svenska Akademiens Nobelkommitté framöver. Däremot ska de anlita extern expertis för olika språkområden.

”Akademien är mycket tacksam för det utomordentliga arbete de externa ledamöterna i Nobelkommittén utförde under det tidsbegränsade uppdraget för prisen 2018–2020. För att ytterligare stärka den globala överblicken kommer Akademien framöver att mer systematiskt anlita extern expertis på basis av områdeskompetens – specialistkunskap inom bestämda språkområden”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Till ledamöter i Nobelkommittén för perioden 2021–2024 har utsetts Anders Olsson (ordförande), Ellen Mattson, Jesper Svenbro, Anne Swärd, Per Wästberg och Mats Malm (adjungerad). Nobelkommittén bereder prishanteringen i nära kontakt med Akademien, som i sin helhet utser en pristagare.

Inga externa ledamöter alltså. Men Nobelkommittén inrättar däremot en grupp av områdesexperter om cirka 10 personer, som tillsätts i perioder om tre år. Dessa personer är anonyma om de själva önskar det.

En eller två experter tillsätts inledningsvis för vardera de afrikanska länderna, det spanskspråkiga området, det arabiska och persiska språkområdet, det östasiatiska språkområdet, det slaviska språkområdet och det indiska språkområdet.

Områdesexperternas uppdrag är att dels varje år i januari sända in en resonerande översikt, dels besvara frågor Nobelkommittén har om enskilda nomineringar och kandidater.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL