ANNONS

Aron Flam. Arkivbild: Vidar Ruud/NTB/TT.

Beslaget av Aron Flams bok hävt: ”Upprättelse”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Patent- och marknadsöverdomstolen i Stockholm häver beslaget av komikern och författaren Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”.

”Beslutet från Patent- och marknadsöverdomstolen i dag att häva beslaget är en upprättelse för Aron Flam och en sträng reprimand till åklagaren”, säger advokat Monique Wadsted, i ett uttalande.

Wadsted företräder Aron Flam och Samizdat Publishing, det förlag som ger ut boken. Hon utgår nu från att åtalet mot Flam läggs ner.

”Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta”, säger hon.

Beslagtogs i juni

Aron Flam är åtalad för upphovsrättsbrott efter att han på omslaget till sin bok parafraserat symbolen ”En svensk tiger”, som användes i en vaksamhetskampanj under andra världskriget. På framsidan till Flams bok gör tigern en Hitlerhälsning och bär hakkorsbindel.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Monique Wadsted utvecklar sitt resonemang för sitt TT.

– Det här är allvarliga frågor. Det är anmärkningsvärt att ge sig på en satiriker och ett litterärt verk. Det här rör yttrandefrihetens innersta kärna, säger hon och fortsätter:

– Det är ett inte ens fråga om ett upphovsrättsintrång. Omslaget är en uppenbar parodierande satir och ett självständigt verk med eget meningsinnehåll. En kritik av Sveriges eftergivna hållning till Nazityskland under andra världskriget.

”Lättad och tacksam”

Det var Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till Bertil Almquists symbol, som anmälde komikern för upphovsrättsbrott och i juni beslagtog åklagarmyndigheten den tredje upplagan av boken på 2 282 exemplar – ett beslut som nu alltså hävs.

Patent- och marknadsöverdomstolen skriver i beslutet att åklagaren i nuläget inte har presenterat tillräckligt med underlag kring det påstådda upphovsrättsintrånget för att ett beslag ska vara befogat.

Aron Flam kommenterar beslutet på Twitter med orden ”lättad och tacksam”.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL