Beslaget av Aron Flams bok hävt: ”Upprättelse”

Aron Flam. Arkivbild: Vidar Ruud/NTB/TT.

Patent- och marknadsöverdomstolen i Stockholm häver beslaget av komikern och författaren Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”.

”Beslutet från Patent- och marknadsöverdomstolen i dag att häva beslaget är en upprättelse för Aron Flam och en sträng reprimand till åklagaren”, säger advokat Monique Wadsted, i ett uttalande.

Wadsted företräder Aron Flam och Samizdat Publishing, det förlag som ger ut boken. Hon utgår nu från att åtalet mot Flam läggs ner.

”Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta”, säger hon.

Beslagtogs i juni

Aron Flam är åtalad för upphovsrättsbrott efter att han på omslaget till sin bok parafraserat symbolen ”En svensk tiger”, som användes i en vaksamhetskampanj under andra världskriget. På framsidan till Flams bok gör tigern en Hitlerhälsning och bär hakkorsbindel.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Monique Wadsted utvecklar sitt resonemang för sitt TT.

– Det här är allvarliga frågor. Det är anmärkningsvärt att ge sig på en satiriker och ett litterärt verk. Det här rör yttrandefrihetens innersta kärna, säger hon och fortsätter:

– Det är ett inte ens fråga om ett upphovsrättsintrång. Omslaget är en uppenbar parodierande satir och ett självständigt verk med eget meningsinnehåll. En kritik av Sveriges eftergivna hållning till Nazityskland under andra världskriget.

”Lättad och tacksam”

Det var Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till Bertil Almquists symbol, som anmälde komikern för upphovsrättsbrott och i juni beslagtog åklagarmyndigheten den tredje upplagan av boken på 2 282 exemplar – ett beslut som nu alltså hävs.

Patent- och marknadsöverdomstolen skriver i beslutet att åklagaren i nuläget inte har presenterat tillräckligt med underlag kring det påstådda upphovsrättsintrånget för att ett beslag ska vara befogat.

Aron Flam kommenterar beslutet på Twitter med orden ”lättad och tacksam”.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL