Denna artikel sponsras av författare/förlag

Nya förhör i fallet Olle Högbom tack vare Martin Ezpeletas dokumentär

Martin Ezpeleta. Foto: Mattias Bardå

18-åriga Olle Högbom försvann spårlöst i Sundsvall 1983. Nu släpps true crime-serien Var är Olle? i 11 delar exklusivt på Storytel, producerad av journalisten Martin Ezpeleta.

Den 16 mars 2020 har dokumentären Var är Olle? premiär på Storytel. Serien handlar om Olle Högbom som försvann efter en klassfest i Sundsvall den 7 september 1983, och vars uppmärksammade fall ännu inte har blivit uppklarat. Det var ett av de många fall som Thomas Quick, nu Sture Bergwall, tog på sig, men det visade sig att erkännandet inte höll vid en granskning. 

Var är Olle? är skriven av journalisten Martin Ezpeleta som har engagerat sig i fallet i många år.

– Jag kom i kontakt med fallet Olle Högbom för snart sex år sedan via Olles pappa, Ruben. En pappa som fortfarande går upp varje morgon för att leta efter sin son, som försvann för nästan 40 år sedan. Hur är ett sånt liv? Hur är en sådan sorg? Det var det jag ville skildra. Jag ville göra true crime, men på ett sätt som inte gjorts tidigare. Mycket tydligare inramat i ett mänskligt drama, säger Martin Ezpeleta.

Då kunde han aldrig föreställa sig allt han skulle vara med om under de här nästan sex åren han arbetat med fallet. Att människor som varit tysta i mer än 30 år började prata och att det inkom helt nya spår under arbetets gång. 

– Plötsligt var det inte ett gammalt brott vi dammade av i arkiven, utan kändes som en färskt fall där vi faktiskt låg före polisen. Det har varit en svindlande resa. Och den är inte över, säger Martin.  

Efter att Olles fall varit iskallt i väldigt många år, har polisen nu – tack vare Martins granskning – aktiverat utredningen och håller nya förhör.

Varför känns det viktigt att berätta om fallet just nu?
– Det är en kamp mot klockan, säger Martin. Olles pappa Ruben är gammal och sjuk och det här kan vara hans sista chans att få veta vad som hände sonen. 

Ruben Högbom är 91 år och har under tre och ett halvt decennium aldrig gett upp hoppet om att få reda på sanningen om vad som hände sonen.

Ruben Högbom. Foto: Pressbild/Storytel

Någon längre dokumentär har aldrig tidigare gjorts om Olle. På 80-talet skrev Ruben en bok om första tiden efter försvinnandet, men ingen journalist har tagit ett större grepp om historien – inte förrän nu.

Lyssna på dokumentären Var är Olle? hos Storytel.

– Jag visste att den här historien skulle stå stadigt på två ben – spännande krim och gripande drama – och den fick inte halta sig fram, säger Martin. Så researcharbetet handlade om att läsa in mig på såväl polisärendet, som familjens biografi. Jag behövde komma Ruben och familjen väldigt nära för att kunna skildra deras öde. Till det hade jag hjälp av Rubens dagböcker, privata anteckningar och mina hundratals intervjutimmar. 

Samtidigt plöjde han igenom de tusentals sidor som ingår i polisens utredningsmaterial, samt familjens egen omfattande utredning. Han berättar att det är är kopiösa mängder information och många intervjuer med poliser och människor med kopplingar till fallet.  

– Det jag inte var beredd på var att jag skulle bli så emotionellt involverad, ja, besatt av det här fallet. Det har ju blivit personligt och det upptar min tid och mina tankar under dygnets alla timmar, säger Martin.

Han är frilansande journalist som har gjort många dokumentärer tidigare, bland annat för Sveriges Radio, men detta är första gången han gör en dokumentärserie i så många delar.

– Det är ett oerhört utmanande projekt, på alla plan, att berätta en historia som håller kvar lyssnaren i sju timmar. Lyckligtvis har jag haft ett väldigt rikt material att utgå från, och utmaningen har delvis varit att inte låta berättelsen sväva ut för mycket. Men också känslomässigt har det varit omvälvande att arbeta så länge med något som berör så starkt. Min relation till Olles pappa Ruben har blivit väldigt nära och svår att behålla en distans till. 

Tror du att sanningen kommer att komma fram?
– Ja, det tror jag. Och jag tror att chanserna ökat markant i och med den här dokumentären, säger Martin. 

Om författaren

Martin Ezpeleta är journalist och dokumentärmakare vars artiklar och granskningar syns och hörs i bland annat Sveriges Radio P1 och P3 och Dagens Nyheter. Hans dokumentärserie Var är Olle? har premiär på Storytel den 16 mars 2020.

Martin Ezpeleta och Ruben Högbom. Foto: Pressbild/Storytel
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se