Denna artikel sponsras av författare/förlag

Cecilia Reuter vill sprida livsglädje genom sin öppenhjärtiga självbiografi

Cecilia Reuter. Foto: Privat

Farmors lilla kråka är en berättelse ur verkliga livet. Det handlar om motgångar, om kärlek och om att orka gå vidare efter en närståendes självmord.

I sin självbiografi tar Cecilia Reuter med läsaren på en resa genom sitt liv, från barndomstid till idag.

– Jag ville skriva en bok om människor som har gjort intryck i mitt liv och händelser som har format mitt liv så som det är idag, säger Cecilia.

En viktig kärna i boken är Cecilias farmor Elin. Titeln anspelar på relationen mellan farmor och barnbarn – Cecilia själv är den lilla kråkan.

– Ja, det är klart att jag tänkte på den gamla dängan, Prästens lilla kråka. När jag var liten brukade farmor ta mig till julfesten på hennes jobb, det var en av höjdpunkterna på året. Kanske var det därför visan dök upp.

Varför bestämde du dig för att skriva boken just nu?
– Dels hade jag en stund i livet då jag hade tid och utrymme att skriva, dels har jag nog också bearbetat färdigt mina intryck från min farmor och den barndom jag haft.

Boken handlar också till stor del om resan Cecilia fick gå igenom, och går igenom fortfarande, när hennes sons pappa tog livet av sig. Direkt efter hennes exmans självmord började Cecilia sluka litteratur om andras upplevelser av sorg. Hon behövde få verktyg att hantera sin egen sorg, och nu vill hon ge tillbaka.

– Eftersom jag har den här erfarenheten så vill jag skriva om den för att hjälpa andra, säger Cecilia.

Cecilia tror att boken skulle kunna vara till glädje och nytta för dem som blir kvar efter att en närstående tagit sitt liv.

– Självmord har en ständigt ökande statistik, säger hon. Vi efterlevande är ganska utsatta på många sätt, vi står där med sorg och skuld, och dessutom är det tabu att prata om det. Så den här boken kan vara till hjälp för andra.

Farmors lilla kråka

Farmors lilla kråka

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-01-03
  • ISBN: 9789189097414

Det tog Cecilia runt ett och ett halvt år att skriva boken.

Hur var det att återuppleva händelser och minnen när du skrev?
– En del har jag återupplevt via text i olika former tidigare. Men visst har jag gråtit och skrattat, att skriva sin självbiografi är som att få åka på sin egen resa en gång till. Men när man gör det retroaktivt kan man uppskatta det mer, för då är man inte mitt i en känslomässig berg- och dalbana.

Hon säger att det är helande att skriva. Alla som törs ge sig själv tiden att reflektera och fundera på hur man varit och hur man blivit får mycket tillbaka.

– Kommunikationen har varit viktig för mig i min sorgbearbetning, både i tal och skrift, säger Cecilia.

Budskapet hon vill förmedla i sin bok är livsglädje, både i motgångar och medgångar. Att våga vara öppen och inte skydda sig för mycket, och acceptera det som händer.

– Det är en styrka att kunna hitta glädje i både lycka och olycka. Det går inte att ha ett innehållsrikt liv och samtidigt vara helt skyddad och trygg mot sorg och problem. Genom åren har jag både haft gott om pengar och varit jättefattig, varit rik på kärlek och fattig på kärlek. Då blir man ödmjuk inför livet, och jag har hittat lycka i det lilla. 

Mycket av sin livssyn har Cecilia ärvt av sin farmor. 

– Hon hade en stor dos snällhet och styrka samtidigt. Hon var också lycklig för småsaker. Det förstår jag idag som 47-åring, även om jag inte förstod det som liten, säger Cecilia.

Om författaren

Cecilia Reuter har tre söner och bor i Stockholm tillsammans med sin sambo. Hon driver två företag inom energi och säkerhet samt en framgångsrik aktieklubb för kvinnor. Farmors lilla kråka är hennes debutbok. Den gavs ut i januari 2020 och släpps som ljudbok under våren.

Farmors lilla kråka

Farmors lilla kråka
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor219
Vikt280 gr
Utgiven2020-01-03
SABLz
ISBN 9789189097414
Farmors lilla kråka är en inspirerande, gripande och brutalt öppenhjärtig berättelse ur verkliga livet - om företagsamhet, motgångar och ensamhet, om kärlek och sorg.Hur vi kan hitta tröst, mod och styrka för att orka gå vidare efter att en älskad närstående valt att ta sitt eget liv. Jag skrev en bok till alla oss som blir kvar när någon älskad tar sitt eget liv. Boken om ”Farmors lilla kråka” Det är inte en handbok om hur någon ska tänka eller vad som är rätt eller fel. Texten beskriver bara mitt eget inferno. Att jag faktiskt orkat denna prövning med förmågan att älska igen i behåll. När jag själv var mitt i mörkret slukade jag böcker och text i min desperata längtan att få kunskap om vad som hände både runt om likväl som inuti mig. Jag var bara 24 år med vår niomånaders son i famnen. För ung för att förstå. För ung för den sortens hårda visdom Genom andras erfarenheter fick jag möjlighet att både begripa och rusta mig lite bättre inför den kamp som det blev att orka en liten stund till. Boken är mitt försök att ge något tillbaka. Till dig som blir kvar en stund till på jorden, till ni ses igen.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se