Denna artikel sponsras av författare/förlag

Skrivande polisen Andreas Ek vet hur det går till på en brottsplats

Andreas Ek, författare och polis. Foto: Bee Thalin

Andreas Ek jobbar som kriminaltekniker med brottsplatsundersökningar. Dessutom är han författare, och har nyligen släppt sin första deckare Mörkret inom honom.

Vilket yrke är bäst att ha om man har tänkt skriva en deckare? Visst hänger det på hur duktig man är på att skriva och hitta på bra historier, men att vara polis i grunden kan inte vara helt fel. Andreas Ek har arbetat som polis i snart 15 år, samtidigt som han de senaste åren dessutom har skrivit böcker på sin fritid. 

Två dystopiska spänningsromaner har det blivit, och allra senast en deckare. Alla hans böcker handlar om poliser på ett eller annat sätt.

– Jag har lätt för att skriva om poliser och deras jobb eftersom jag inte behöver göra någon särskild research. Det är visserligen ett brett yrke men jag har en bred grund eftersom jag har varit på många olika enheter, både i radiobil, som yttre befäl, utredare och förundersökningsledare innan jag blev kriminaltekniker, berättar Andreas.

Jobbet inom polisväsendet bidrar med mycket inspiration i skrivandet, särskilt nu när han har bytt genre från övernaturlig spänning till krim. Utgångspunkten är att skildra polisernas arbete så konkret och verklighetstroget som möjligt.

– Jag har varit med om många saker i mitt jobb och hämtar nog ofta inspiration från egna upplevelser, säger Andreas. Samtidigt är jag noga med att inte beskriva en händelse fullt ut, utan jag placerar den i ett annat sammanhang och tar aldrig med några detaljer. Men helt klart har jag lätt att hitta händelser att skriva om, jag har uppslag så det räcker för tio böcker till.

Själva skrivandet tog sin början en vanlig hemmakväll för fem år sedan.

– Jag satt hemma en kväll i soffan och slötittade på tv när jag fick tanken att jag skulle skriva en bok. Jag måste göra något vettigt med min tid, tyckte jag. En konstig scen dök upp i huvudet, så jag skrev några kapitel som min fru sedan läste. Hon gillade det, så då fortsatte jag skriva.

Det var när Andreas skickade in sin första bok Raseri till ett förlag som tanken väcktes att skriva en kriminalroman. Förlaget var intresserade av manuset, men tackade till slut nej på grund av att det ansågs vara svårsålt. Däremot tyckte de att Andreas borde skriva deckare, just med tanke på hans yrke. Nu, ett par år senare, har han gjort slag i saken.

Mörkret inom honom

Mörkret inom honom

  • Förlag: Eken Förlag
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-31
  • ISBN: 9789151928098

Mörkret inom honom handlar om två utredare vid Stockholm Syds enhet för grova brott, samt ett yttre befäl vid ingripandeverksamheten. Det är första delen i en tänkt deckarserie, och handlingen kretsar kring en rad mord på unga kvinnor.

Läser du själv mycket deckare?
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Visst finns det bra deckare, men ofta är det mycket som är konstigt ur ett polisiärt perspektiv. Då sitter jag bara och stör mig på det. Något som jag tycker är synd att man fokuserar mycket på utredarna och nästan ingenting på ordningspoliserna. De är ofta i periferin, när det i själva verket är de som är först på plats.

Därför bemödar sig Andreas om att ge mer utrymme åt ordningspoliser än många andra deckarförfattare gör.

– Jag vill spegla den polisiära verkligheten och framför allt lyfta de uniformerade poliserna och deras arbete, vilket är något som hamnar i skymundan i svenska deckare. Mitt mål är att placera läsaren i baksätet på polisbilen och visa den verklighet som vi faktiskt lever i, säger Andreas.

Han eftersträvar ett högt tempo och korta kapitel i sina böcker. Historien växer fram medan han skriver och det finns ingen tydlig plan för vart handlingen ska ta vägen.

– Det är roligt att ibland inte själv veta vad som ska hända. Oftast har jag ett hum om hur allt ska sluta, men inte vad som ska hända längs vägen.

Tanken är att Mörkret inom honom ska få en fortsättning som ska kretsa kring samma karaktärer vid Stockholmspolisen.

– Mitt författarskap är på väg i rätt riktning, mina böcker finns som ljudböcker och jag har kontakt med ett tv-produktionsbolag. Men drömmen är förstås att ett förlag ska få upp ögonen för mig och erbjuda mig ett avtal, så att jag kan fokusera mer på själva skrivandet än allt som rör utgivningen, säger Andreas.

Om författaren

Andreas Ek är polis och arbetar som kriminaltekniker med brottsplatsundersökningar. Han har tidigare skrivit och gett ut spänningsromanerna Raseri och Törst (nominerad till Selmapriset 2019) i serien Raseri, som är en intensiv skildring av ett dystopiskt Sverige med anledning av ett dödligt virusutbrott. Hans deckardebut Mörkret inom honom kom ut i oktober 2019. Andreas bor på Värmdö i Stockholm med fru och barn.

Mörkret inom honom

Mörkret inom honom
Serie Jannica Brandt
Författare
Förlag Eken Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatPocket
SpråkSvenska
Vikt280 gr
Utgiven2019-10-31
SABHc
ISBN 9789151928098

Kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholm Syds enhet för grova brott förväntar sig en lugn återgång till arbetet, efter några månaders sjukskrivning. Men när en ung kvinna hittas brutalt mördad i ett friluftsområde, blir jakten på en kallblodig gärningsman högst personlig.

Tillsammans med sin ambitiösa kollega Jannica Brandt tar Niklas helt nya vägar för att hitta fram till sanningen. När det visar sig att mördaren har fler liv på sitt samvete, avslöjas kopplingar till ett av Niklas tidigare fall – ett ärende som han aldrig kunnat glömma …

Mörkret inom honom är första delen i serien om Jannica Brandt och hennes kollegor vid polisen i södra Stockholm.

Andreas Ek arbetar som kriminaltekniker och har tidigare skrivit de uppskattade spänningsromanerna Raseri och Törst. Törst nominerades till Selmapriset 2019 med motiveringen: ”Denna välskrivna skräckthriller håller spänningen på hög nivå från och med första sidan.”


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se